Nem csak divat

Padlóradiátor

2010-10-28 23:51:38 | Módosítva: 2010-10-28 23:58:30

A mai építészetben igen divatosak a fal nagy részét kiváltó hatalmas üvegfelületek, alkalmanként eltolható teraszajtóként is. Látványos, és a mai - jól szigetelő - nyílászárok miatt gazdaságos megoldások ezek. Problémát csak a hagyományos radiátor elhelyezés jelent, hiszen itt nincs mód a fűtőtestet az ablak alá helyezni. Az oldalfalra helyezett radiátornak viszont a hőleadási hatásfoka romlik, emiatt nagyobbra kell méretezni. Ennél sokkal jobb megoldás a padlókonvektor alkalmazása, mert az nemhogy plusz területet venne el a lakásból, hanem egyenesen semmit. Ráadásként pedig ugyanúgy a nagy hőelvonó felületnél - az ablaknál - adja a hőenergiát, mint egy klasszikus radiátor elhelyezés.

A padlókonvektor (padlóradiátor), vagy még más néven padlócsatorna, lehetővé teszi nagyméretű üvegfelületek előtti terek esztétikus, gazdaságos és egészséges fűtését. A padlóradiátor egészséges klímát biztosít, és segít a nagyméretű üvegfelületek télen jelentkező párásodási gondján is; folyamatos szárító hatásával biztosítja a páramentes üvegfelületeket. Ezek miatt tökéletes fűtési megoldása a télikerteknek, uszodáknak vagy a nagy üvegablakokkal, -ajtókkal ellátott lakásoknak is. A padlóradiátorból feláramló meleg légfüggöny az ajtók, ablakok megnyitásakor meggátolja a helyiség gyors lehűlését, a nagy áruházak bejáratához hasonlóan légzsilipként szolgálnak.

Bár a földbe süllyesztett radiátorok vályúja könnyen koszolódik, de a tisztítása nagyon egyszerű. A radiátor rácsok egyszerűen felemelhetők, és a vályú kiporszívózható, takarítható, akár le is mosható.
A padlókonvektor szinte alig látható, és ami érzékelhető belőle, az kifejezetten esztétikus. A vályú takaró rácsa a helyiség berendezéséhez igazítható mind anyagában, mind színében. A rácsok és a hozzájuk tartozó keretek fából és többféle fémből is készíthetők, kaphatók.

Padlóradiátort érdemes tervezni minden olyan nagyobb méretű - és különösen földig érő - üvegfelület elé, ahol radiátorokkal nem akarjuk elrontani az összképet, de a nagy üvegfelület miatti hőveszteséget ellensúlyozni akarjuk.
Egy mai, korszerű szigetelésű épület hőszigetelés szempontjából gyenge pontja még mindig az ablak. Minél nagyobb az üvegfelület, annál nagyobb a hőveszteség. A nagyméretű üvegfelület közvetlen környezetében viszont télen a hőmérséklet is alacsonyabb, emiatt itt megnő a levegő relatív páratartalma, és a hideg üvegfelületen páralecsapódás keletkezik. A padlóradiátor viszont folyamatosan szárítja a földig érő üvegfelületet, és a komfortérzetet is javítja.

A ventilátoros padlóradiátorok még intenzívebbé teszik a hőleadást és a légáramlást, ezzel csökkentve a nagy felületű nyílászárók közelében érezhető, kellemetlen hideg sugárzást. Egyes ventilátoros padlóradiátorok alkalmasak kiegészítő hűtőberendezésként üzemelni, ha egy vízhűtő berendezés az ehhez szükséges hidegvizet (általában 7 °C-osat) szolgáltatja. Ilyen hűtő-fűtő rendszerek lehetnek pl. a fancool hőszivattyúk. A ventilátoros padlókonvektor felépítése megegyezik a hagyományos padlókonvektorral, csak ráadásként még egy ventilátort is beleépítenek, ami a helyiség levegőjét még fokozottabban áramoltatja az apró bordák sokaságán, ezáltal többszörösére növekszik a leadott hőmennyiség egy hagyományos radiátorhoz képest. Az ilyen padlóradiátorok tehát hűtési és fűtési feladatokat is képesek ellátni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padló, radiátor, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előre törnek a levegő-víz hőszivattyúk

Az új építésű társasházaknál és családi házaknál jól megfigyelhető a hőszivattyús fűtési rendszerek előretörése. Az ok nyilvánvaló, ezek az eszközök egyre korszerűbbek, ennél fogva egyre...


Modern fűtésszabályozás

Az egyre növekvő energiaárak szükségessé teszik, hogy az épületek fűtését a lehető legjobb hatásfokú szabályozókkal állítsuk be, és folyamatosan felügyeljük.