Ház homlokzatának tisztítása

2024-05-10 21:03:50 | Módosítva: 2024-05-10 21:08:49

Ha belegondolunk, hogy még a zárt ablakok mögötti lakásbelső is előbb-utóbb poros, piszkos, néha szennyezett lesz, akkor el lehet képzelni, hogy milyen terhelést kap házunk külső homlokzata. Száll a por – különösen forgalmas út mentén – éri az eső, a hó, a szél, szennyezik a madarak, ráfolyik az esőcsatorna és még az algák is gyakran támadják. Néhány évenként még az épületeknek is szüksége van egy nagymosásra, ha legalábbis nagyjából eredeti szépségében szeretnénk látni otthonunkat.


A falnak is kell a nagymosás

Sokan azt gondolják, hogy egy homlokzatot nem szabad mosni, mert lejön az egész vakolat. Ez nem így van, bár kétségtelenül a vakolat és a homlokzatfesték anyagától függ a tisztítás módja. Vigyáznunk kell a vakolat alatt lévő hőszigetelésre is, mert azzal nagy kárt okoznánk, ha a hőszigetelésbe nagyobb mennyiségű víz jutna.

A homlokzat burkolata leggyakrabban műgyantás vakolat, szilikát vakolat vagy szilikon vakolat. Műgyantás vakolat tisztítására leghelyesebb, ha tiszta vizet használunk. Egyszerűen slaggal mossuk át a felületet, ne túl erős sugárral. Nagynyomású mosót csak olyan módon alkalmazzunk, hogy az erős vízsugárral ne nyomjuk telibe a felszínt, inkább nagyobb távolságból, enyhén permetezve spricceljük a vizet. Mosószert csak erősebb szennyeződésnél használjunk, akkor sem nagyon agresszívet, mert a tisztítás helye könnyen elszíneződik. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor a vakolat típusának megfelelő vakolatfestékkel a falrész átfesthető. Érdemes megfontolni a teljes festést is, mert a homlokzat akkor válik valóban újszerűvé, de ez persze plusz költséget jelent.

Szilikát vakolat esetében, szintén tiszta vizet használjunk a mosáshoz. Vigyázva – hogy a vízsugárral a felületben nehogy kárt tegyünk – magasnyomású mosót is igénybe vehetünk. Általános mosószert használni nem ajánlatos, ezért ne tegyük. Nagyfokú elszíneződés esetén azonban érdemes fontolóra venni az újraszínezés lehetőségét is. Szilikon vakolat esetén a műgyantás vakolatnak megfelelő tisztítást lehet alkalmazni. Átfesteni ebben az esetben szerencsére ritkán kell, a vakolat jobban ellenáll az intenzívebb mosásnak is. Általános mosószernél lényegesen jobb megoldás az, ha kifejezetten az adott vakolattípusnak megfelelő tisztítószert használunk. A legnagyobb gyártóknak vannak ilyen termékei. Az effajta tisztítást minden esetben egy vegyszer-semlegesítő, tiszta vizes lemosásnak kell követnie.A fentiekből kitűnik, hogy a magasnyomású mosó használatával óvatosan kell bánnunk, de egyáltalán nem kell kategorikusan elvetnünk. Ahol a vakolaton hiba, rés, lyuk van, ott könnyen kárt okozhatunk. A vakolatot megbonthatjuk, a vakolat – alá a szigetelésbe – víz kerülhet. A hibátlan, vakolatfelszínt, megfelelő szórástávolságból viszont nem bontja meg a mosó. Inkább hosszabb ideig mossunk, mint a nyomás fokozásával. A strukturált felszínnél, stukkóknál stb., nem is tudunk mással bejutni a résekbe, sarkokba, hogy onnan a szennyeződéseket eltávolíthassuk.

Használhatunk általános homlokzattisztító készítményeket, de jobban járunk, ha a vakolatnak és a homlokzatfestéknek megfelelő speciális készítményt alkalmazzuk. Sókivirágzásos felületekre is van megfelelő lemosó készítmény, de ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a tisztítás csak akkor lesz eredményes, ha a kiváltó okot is megszüntettük! A mosást segíthetjük egy kis gyökérkefés átdörzsöléssel is. Többszöri karbantartás után előfordulhat, hogy a homlokzat színében eltér a többi résztől, valamint szilikátos vakolatok esetén a szennyeződés behatolhat a vakolat színezetébe. Ilyenkor szükséges a felületet újrafesteni.
Végül gondolnunk kell arra, hogy a homlokzat elpiszkolódását sokszor valamilyen folyamatosan jelenlévő, ismétlődő hatás okozza. A szomszédos fa ágai folyamatosan csapkodják a falat, a fán vagy az ereszen fészkelő madarak piszkítják, a hibás esőcsatornáról folyik rá a koszos víz. A fal tisztítása előtt azért ezekkel valamit kezdeni kell, még ha az nem is mindig könnyű. A csapkodó faág, a lyukas csatorna még egyértelműbb, a madarak kártevése már kényesebb, mert rendszerint nem akarjuk bántani, „elköltöztetni” őket. De azért erre is vannak állatbarát megoldások.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rovartetemek a gépkocsin

A jelenség tavasztól őszig a legáltalánosabb, de nyáron a legerősebb. Nevezetesen a gépkocsi szélvédőjére és a karosszéria elejére felkenődött bogártetemek. Önző módon mi most nem a bogarak...


Ruhaszárítási praktikák

Sok lakásban állandó problémát jelent a ruhanemű szárítása. Az automata mosógépekkel ugyan kényelmes a mosás, de a tiszta ruha szárítása helyigényes feladat. Az sem utolsó szempont, hogy a vasalás...