Medencefűtés szolárszőnyeggel

2011-07-30 21:23:05 | Módosítva: 2011-08-10 12:08:09

Nyári medencefűtésnél a kis hőveszteség miatt nincs szükség drága napkollektorra, egy kis helyen tárolható szolárszőnyeggel 5-8 °C-al növelhetjük a vízhőmérsékletet.

A szolárszőnyeg egy hajlékony elemekből összeállított, napsugárzást elnyelő és hasznosító felület, egy rugalmas abszorber. Takarékos megoldást jelent, ha medencénket hőn szeretnénk tartani a nyári hónapokban. A szolárszőnyeg segítségével az úszómedence vízhőmérsékletét környezetkímélő módon, a Nap sugárzásának felhasználásával egyszerűen növelhetjük néhány fokkal. A helyesen tájolt és felszerelt rendszer a medence vizét 5-8 °C- al tudja felmelegíteni, használatával meghosszabbítható a nyári fürdőzési szezon. Ha a medence saját vízforgatója megfelelően méretezett, és a szivattyú jó állapotban van, a szolár szőnyeg csatlakoztatható a medence vízforgatójához. Egy 735 W teljesítményű szivattyú képes a medencétől 9 m távolságra, maximum 1 emelet magasságban elhelyezett szolár szőnyegben a megfelelő vízkeringetést biztosítani.

Felépítés, tájolás

Szolárszőnyeg esetében az elnyelő felület (abszorber) vízjáratok sokasága. Anyaga specA szolárszőnyeg felfújható peremű vagy fémvázas földfeletti kerti medencékhez illetve azok kisteljesítményű vízforgató szivattyújához lett tervezve iális, vulkanizált gumi, ami jól bírja a magas hőmérsékletet és az UV sugárzást, könnyű és hajlékony. Bár a gumi rosszabb hővezető, mint a nagyobb hatásfokú napkollektorban alkalmazott fém elemek, a gumiszőnyegben sokkal több vízjárat alakítható ki. 2 m2 szolárszőnyeg felületben csaknem 100 m a vízjárat hossza.

A szolárszőnyegek csak tavasz végétől ősz elejéig alkalmazhatók, hűvös vagy hideg időszakokban ugyanis sok hőt veszítenének a környezetük felé. A szolárszőnyeg felfújható peremű vagy fémvázas, földfeletti kerti medencékhez, illetve azok kisteljesítményű vízforgató szivattyújához lett tervezve (max. 75 watt, 3200 liter/óra). A legutóbbi tesztek alapján nagyobb teljesítményű szivattyúkhoz is használható, amilyenek a nagyméretű felszín alatti medencék gépészetéhez tartoznak. A túlnyomást minden esetben mellőzni kell a szőnyegek előtti leágaztatással.

Medencefűtésen túl alkalmazható nyaralók melegvíz ellátásához (előmelegítéséhez) is a nyári hónapokban. A szolárszőnyegeket egyszerűen le lehet teríteni a lapostetőre, a fűre vagy függeszteni a tető gerincéről. A helyesen tájolt és felszerelt rendszer a medence vizét 5-8?°C-kal tudja felmelegíteni, használatával meghosszabbítható a nyári fürdőzési szezonNapkollektor-tető készítéséhez is alkalmazhatók. A legjobb hatásfok elérése érdekében az önállóan alkalmazott szolárszőnyeg dőlésszöge lehetőleg a vízszintes és a 30° közé essen.
Nagy előnye, hogy a mérete tetszőlegesen megválasztható, igényeinknek megfelelően. A szélesség – ami mindig az osztó és gyűjtő hosszát jelenti – általában 1 m-es, míg az abszorber teljes hossza akár 25 m is lehet. Egy-egy szolárszőnyeg 14 liter vizet tárol, ami elég ahhoz, hogy a nap hőjét 15-30 percig keringtetés nélkül elnyelje. Ezért lehetőség van a vízforgató szivattyú szakaszos működtetésére, így áramot takaríthatunk meg – ezt akár egy olcsó időkapcsoló órával is elérhetjük. Szakaszos üzemnél lehetőség van 30-60 liter 30-50 fokos vizet is nyerni, amivel jakuzzit vagy kismedencében lévő vizet tudunk nagyon melegre felfűteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konténermedence

Oliver Bishop-Young dizájner a tárgyak újrahasznosításának számos jó példájával ismertette meg az érdeklődőket eddigi munkássága során. Többek között a sitt szállító szemetes konténer is...


Napenergiát hasznosító újdonság

Egy német építész, André Broessel találmánya forradalmasíthatja a napenergia hasznosítását. Lényege egy tökéletesen gömb alakú lencse, amely egy nagyítóhoz hasonlóan képes a nap sugarait egy...