Kültéri fűtések

2010-02-19 00:16:02 |

A járdákra, kocsibehajtókra, rámpákra hulló hó problémát jelenthet, balesetek forrásává válhat. Szintén gondot okozhat az ereszcsatornában megfagyó és jégdugót okozó hóolvadék. Ezeknek a veszélynek az elhárítására a kültéri elektromos fűtés nyújt megoldást.

Járdafűtés

A hó és jég évről-évre mindig jelentős személyi balesetek és dologi károk okozója. De a közlekedés biztonságához szükséges hóeltakarítási és sózási költségekre is évente több tízmillió forintot kell fordítani.
A villamos felületfűtési rendszer alkalmazásával a gépkocsi be- és kihajtók, rámpák, lépcsők, járdák, utak és hidak hó- és jégmentesítése nagy ráfordítások nélkül is lehetséges. A felülethőmérséklet- és nedvességérzékeléssel kombinált elektronikus szabályozás az érzékelőktől kapott jelek függvényében a beállításoknak megfelelően önműködően be- és kikapcsolja a fűtést. A fűtési rendszerrel a közlekedési területek hó- és jégmentesítéséhez szükséges idő- és anyagráfordítások elmaradnak. A sózások következtében fellépő másodlagos károk elkerülhetők, ez jelentős hozzájárulás a környezetvédelemhez.
Kisebb felületek villamos fűtésénél, pl. lakóház bejáratok, egy közvetlenül a felszín alá beépített hőmérsékletérzékelővel a szükségtelen energia-felhasználás is elkerülhető. A felületek gazdaságos fűtéséhez azonban elengedhetetlen a megfelelő szabályozás.

A szokásos elektromechanikus vagy külső hőmérsékletérzékelős termosztátokkal szemben a gazdaságos üzemeltetéshez, külső talajhőmérséklet és nedvességérzékelővel rendelkező elektronikus szabályzó rendszerre van szükség. Ez a rendszer csak akkor kapcsol, ha a feltételek adottak (talajhőmérséklet a beállított érték alá került és nedvesség - hó, eső, dér stb.- is jelen van, amely ráfagyhat a felületre). A fűtési rendszer leolvasztás után kikapcsol, mert valamelyik feltétel megszűnt. Így akár 80%-os energia-megtakarítás is elérhető a hagyományos rendszerekkel szemben. Ha figyelembe vesszük a havas napok számát, a rendszert viszonylag ritkán kell bekapcsolni, egy leszárítás pedig 6-8 órát vesz igénybe, az időjárástól függően.
Kültéri fűtéseknél a burkolat fajtájának megfelelő teljesítmény igényt (W/m2) kell a fűtendő felülettel (m2) megszorozni. Az így kapott teljesítményt kell egy, vagy több fűtőkábellel beépíteni. Sok esetben nem szükséges a teljes felületet fűteni, elegendő csak a keréknyom alá fűtőkábelt rakni: pl. 11 m hosszú 2 x 50 cm-es nyomsáv fűtésére beton burkolatban kb. 2700 W szükséges.

Csőfűtés

A kültéri vízcsövek fagyvédelme fontos lehet akkor, ha télen is használni szeretnénk a kerti csapot. A fűtőkábeleket több módon lehet a csövekre rögzíteni a szükséges teljesítmény függvényében, egy vagy két szál kábellel, hosszanti irányban a cső oldalán, hullámosan, illetve spirálisan feltekerve. A csövek különféle anyagokkal hőszigetelhetők, ezek vastagsága általában 10-50 mm közötti. A hőszigetelést minden esetben védeni kell pára és nedvesség ellen, ugyanis ezek rontják az anyag szigetelőképességét.
Szerelésnél fontos a biztonsági előírások betartása. Minden esetben jelezni kell, hogy a csövek elektromos fűtéssel üzemelnek, pl. a csőre kívülről felirat helyezhető.
Néhány esetben kizárólag a cső belsejében lehet fűtőkábeleket elhelyezni. Ez a fajta fűtés rendkívül hatékony, hiszen a kábel közvetlenül a fűteni kívánt közegben helyezkedik el. A kábel polietilén külső szigetelése semmilyen vegyi változást nem okoz az ivóvíz ízében. Egy beépített hőmérsékletfüggő ellenállás a két egymás mellett haladó rézér között szabályozza és behatárolja a kábel hőmérsékletét. Ez automatikusan lehetővé teszi, hogy a kábel bármely pontján levő hőmérséklet szabályozza a kábel adott helyen felvett és leadott teljesítményét is. Ha a környezeti hőmérséklet emelkedik, akkor a kábel leadott teljesítménye csökken. Így működés közben a kábel más pontjain különböző teljesítményfelvétel történik. Ezzel a megoldással a kábel túlmelegedés ellen védetté válik, pl. a kábelek keresztezéseinél. Lehetőség van arra is, hogy bárhol elvágható legyen. Ha a kábel esetleg valahol megsérül, nem kell a teljes hosszt cserélni, csak a sérült részt.

Ereszcsatorna fűtés

A csatornafűtéshez használatos fűtőkábel tulajdonképpen egy nagy ellenállású vezeték, amely az elektromos hálózatba bekötve felmelegszik, és leadja a hőt a környezetének, így fagy- és hómentesíti a tetőket, ereszeket, vápákat. Két fajtája létezik, az állandó ellenállású, és az önszabályzós fűtőkábel. A csatornákba és lefolyó csövekbe elhelyezett fűtőkábeleket egy nedvesség-, és egy hőérzékelő segítségével a szabályozó berendezés kapcsolja be és ki. Csak akkor üzemel a fűtés, ha csapadék van a felületen, és +3 °C alatt van a külső hőmérséklet. Bekapcsolás után megolvasztja a jeget, és amikor lefolyik a csatornából a víz, kikapcsol. Ez a vezérlés szükséges az önszabályzós kábelhez is, hiszen e nélkül száraz hidegben is fűt a kábel.
Egy méter csatornára a beépítendő fűtési teljesítmény 35-40 W. A kábelek megtáplálása hidegvezetékkel történik. Az épület külső falán a csatorna közelében el kell helyezni egy kötődobozt a sorkapcsok részére. A doboztól a hidegvezetékkel elindulva a fűtőkábelt behelyezzük a csatornába úgy, hogy a hidegvég kötés már a csatornán belül legyen, ezzel biztosítva a jó hőelvonást. Végig kell vezetni a kábelt a vízszintes csatornarészen és - a fagyhatárig, vagy a szabad kifolyásig - belógatni minden lefolyócsőbe. Hosszabb csatornákba, vagy szélesebb vápába több fűtőszálat kell beépíteni, és azokat párhuzamosan kell összekapcsolni. Nagyon fontos, hogy esőcsatornába csak UV - álló fűtőkábel és hidegvezeték helyezhető el.

A csatornákat, vápákat természetesen nem fűtjük egész télen, hiszen csak az olvadékvizet kell fagymentesen elvezetni. Az optimális - vagyis a minimálisan szükséges - fűtési időtartam nincs az emberekre bízva, éppen a pénztárcánk védelme miatt. Az automata működéshez mindössze egy hőmérséklet-érzékelőre - van-e fagy vagy nincs - és nedvességérzékelőre van szükség. A két érzékelő adja a jeleket a szabályzónak, és az adatok alapján ki- vagy be kapcsol. A nedvességérzékelő alacsony hőmérsékletnél fűti magát, hogy a ráeső hó elolvadva nedvességet jelezhessen. Összefoglalva a vezérléssel működtetett csatornafűtés biztosítja a legoptimálisabb, egyúttal a legolcsóbb üzemelést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtőszőnyeg, fűtőkábel

Lapunk hasábjain sokszor és sokat érveltünk, illetve érveltek szakértők az elektromos fűtés mellett és ellene is. Tény, hogy vannak előítéletek (az elektromos fűtés drága!?), és vannak lobi...


Szabadtéri burkolatfűtések

Nem először írunk a téli, szabadtéri burkolatfűtésekről, és talán nem is hiába. Hiszen biztonságunkat szolgáló fűtőrendszerek rohamosan terjednek, és a gazdaságtalanságukról szóló hiedelmek is...