Hogyan válasszunk csempét?

A burkoláshoz szükséges csempe és padlólap mennyiségét még otthon, a helyszínen mérjük fel. Legjobb, ha egy egyszerű, kockás papírra rajzolt kis vázlatot készítünk, és erre jegyzzük fel a helyiségünk méreteit. A vásárlás során felmerülő kérdésekre így könnyebben megkaphatjuk a választ, és az eladó is segítségünkre lehet a burkolólap mennyiségének számításában.

Mindig hagyjunk 5-10% tartalékot a vágási, törési veszteségek fedezésére. Egyszerre vásároljuk meg a teljes mennyiséget, mert ekkor biztosak lehetünk abban, hogy ugyanabból a gyártási sorozatból kapjuk. Ugyanazon típusú csempének a különböző gyártásból származó darabjai eltérő színárnyalatúak és méretűek lehetnek. Jó, ha néhány darabot el tudunk raktározni a későbbi időkre. Csőtörés vagy bármilyen kis sérülés esetén nagyon nehéz, sőt néha lehetetlen pótlást beszerezni az évekkel előbb vásárolt burkolathoz.
Mindig tartsuk szem előtt, hogy a burkolat katalógusában, csomagolásán feltüntetett méret (20x20, 30x30 stb.) névleges méretet jelent. A lap tényleges mérete ettől több milliméterrel is eltérhet (pl. 19,8x19,8 cm), de szállítmányon belül természetesen egyforma lapokkal fognak kiszolgálni bennünket, és a gyártott méretet - utólagos rányomással - a dobozon is feltüntetik. Ügyeljünk rá, hogy pepita mintával burkolt padlóhoz mind a két színt ugyanabból a méretsorozatból kérjük!
A burkolólapok dobozát érdemes a munkák teljes befejezéséig megőrizni. Pótrendelés vagy reklamáció esetén segíthet az azonosításban.
Fontos tudni, hogy a hagyományos mázas és máz nélküli burkolólapok között legalább 2,5-4 milliméteres fugahézagot kell hagyni.
Nagyon fontos, ugyanakkor gyakran elhanyagolt szempont: igényes, hibátlanul kivitelezett burkolatot csak megfelelő fényviszonyok mellett lehet készíteni. A munkavégzés során használt világításnak legalább olyan jónak kell lennie, mint amilyen a helyiség végleges világítása lesz.

Korall Csempe Kft, Romhány
Bemutatóterem: 1081 Budapest, Fiumei út 4.
www.korallcsempe.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csempe, padló, burkolólap

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tapéta üvegre, csempére

Aki gyorsan és főként olcsón szeretné megoldani környezetében bizonyos sík felületek dekorálását, az először vélhetően az öntapadó műanyag tapétákat veszi szemügyre. Még az sem akadály, ha síküveg...


Csemperagasztó kisokos

Sokszor találkozunk csemperagasztók esetében a flexibilis és fagyálló szóhasználattal acsomagoláson vagy termékleírásban. Hogy mikor, hol és miért érdemes egyiket vagy a másikat használni, nem...