Hogyan válasszunk csempét?

A burkoláshoz szükséges csempe és padlólap mennyiségét még otthon, a helyszínen mérjük fel. Legjobb, ha egy egyszerű, kockás papírra rajzolt kis vázlatot készítünk, és erre jegyzzük fel a helyiségünk méreteit. A vásárlás során felmerülő kérdésekre így könnyebben megkaphatjuk a választ, és az eladó is segítségünkre lehet a burkolólap mennyiségének számításában.

Mindig hagyjunk 5-10% tartalékot a vágási, törési veszteségek fedezésére. Egyszerre vásároljuk meg a teljes mennyiséget, mert ekkor biztosak lehetünk abban, hogy ugyanabból a gyártási sorozatból kapjuk. Ugyanazon típusú csempének a különböző gyártásból származó darabjai eltérő színárnyalatúak és méretűek lehetnek. Jó, ha néhány darabot el tudunk raktározni a későbbi időkre. Csőtörés vagy bármilyen kis sérülés esetén nagyon nehéz, sőt néha lehetetlen pótlást beszerezni az évekkel előbb vásárolt burkolathoz.
Mindig tartsuk szem előtt, hogy a burkolat katalógusában, csomagolásán feltüntetett méret (20x20, 30x30 stb.) névleges méretet jelent. A lap tényleges mérete ettől több milliméterrel is eltérhet (pl. 19,8x19,8 cm), de szállítmányon belül természetesen egyforma lapokkal fognak kiszolgálni bennünket, és a gyártott méretet - utólagos rányomással - a dobozon is feltüntetik. Ügyeljünk rá, hogy pepita mintával burkolt padlóhoz mind a két színt ugyanabból a méretsorozatból kérjük!
A burkolólapok dobozát érdemes a munkák teljes befejezéséig megőrizni. Pótrendelés vagy reklamáció esetén segíthet az azonosításban.
Fontos tudni, hogy a hagyományos mázas és máz nélküli burkolólapok között legalább 2,5-4 milliméteres fugahézagot kell hagyni.
Nagyon fontos, ugyanakkor gyakran elhanyagolt szempont: igényes, hibátlanul kivitelezett burkolatot csak megfelelő fényviszonyok mellett lehet készíteni. A munkavégzés során használt világításnak legalább olyan jónak kell lennie, mint amilyen a helyiség végleges világítása lesz.

Korall Csempe Kft, Romhány
Bemutatóterem: 1081 Budapest, Fiumei út 4.
www.korallcsempe.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csempe, padló, burkolólap

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háromrétegű Svédpadló!

Az Egererdő Zrt. Mátraparkett gyöngyösi gyára több, mint 40 éve igyekszik kielégíteni a hazai és külföldi partnerei igényeit. A fapadló a maga természetes, melegséget sugárzó megjelenésével a...


Csúszásmentesítés a lakásban

A nedves felületek általában csúszósak, és az erre figyelmeztető tábla otthoni használata nem szokás. A nedves padlók e veszélyéről azonban sokan gyakran megfeledkeznek. Ez a veszély ugyan...