Szőnyegek otthonunkban

2021-02-01 17:26:35 | Módosítva: 2021-02-01 17:51:09

A szőnyegek alapvető tartozékai a lakásoknak, több feladatot is ellátnak egyszerre. Elsődlegesen hő- és hangszigetelők, de nagyon fontos szerepük van a lakás díszítésében, sőt tagolásában is. A lakás stílusától alapvetően függ, hogy milyen típusú, mintájú és méretű szőnyeget célszerű választani.


Az újépítésű lakásokban és a felújítások során is nagyon divatos lett, a lehető legtöbb nagyméretű terek kialakítása, és ezeknek a területeknek az egységes burkolása padlócsempével. Padlófűtéses és temperáló padlófűtéses lakásokban az ún. melegburkolatokat (parketta, lamináltpadló stb.) sorra felváltják a hidegburkolatok, mert ezekkel a fűtési megoldásokkal már nem hideg a padló a földszinti lakásokban és a családi házakban sem. Hőérzetünket pedig biztosítja a padlóburkoló lapok mintázata is, sokszor csak érintéssel lehet megállapítani, hogy a parketta mintás burkolat nem is parketta, hanem hidegburkoló padlólap. Az így megépített lakásokban a szőnyegeknek már nem kell hőszigetelniük, csak díszíteniük és tagolni a helyiségeket. Amikor több funkciót lát el egy helyiség, szőnyegekkel jelölhetjük ki a különböző funkciójú területeket. Ilyen lehet például a gyerekek játszószőnyege, az ágyelő, a nappali bútorok csoportja, az étkező helye stb.

A különböző méretű, stílusú és mintájú szőnyegek más-más hangulatot adnak a lakásnak. Növelhetjük, illetve csökkenthetjük a térérzetet. A nagyobb mintájú szőnyegek sötét színben kisebbítik a helyiség optikai méretét, az apró mintájú, világos szőnyegek pedig növelik azt. A nagyon kicsi lakásokba minél kevesebb textíliát és szőnyeget érdemes csak használni, mert még az apró mintás, világos színű szőnyegek is zsúfoltságot teremtenek. A letisztult stílusú lakásokban is alig-alig terítenek szőnyeget a padlóra.

Nagyon divatosak a rongyszőnyegek, és nagyon hasznosak is. A bejárati ajtó közelébe terített rongyszőnyeg sok szennyeződést képes „megfogni”. Nedves talpú cipővel rálépve a cipő talpa pillanatok alatt száraz lesz, így amikor tovább lépünk, nem hagyunk magunk után foltot a padlócsempén, evvel sok felmosástól kíméljük meg magunkat. A konyhában is hasonlóan hasznos, ha a mosogató, illetve a mosogatógép elé terítünk rongyszőnyeget. A lecseppenő vizet felfogja a rongyszőnyeg, így a papucs talpával nem hordjuk szét a nedvességet a konyha padlóján, szintén foltokat hagyva magunk után, amit utána a papucs talpán óhatatlanul tovább viszünk a lakás többi helyiségébe is. A rongyszőnyeg – szinte kivétel nélkül mindegyik – berakható a mosógépbe, így tisztítása sem jelent különösebb problémát, érdemes akár hetente-kéthetente kimosni. Padlócsempére akár centrifuga nedvesen is visszateríthetjük megszáradni, de parkettára, lamináltpadlóra – és más faalapú padlóra – csak teljesen szárazan tegyük vissza, különben átnedvesíti a burkolatot, amiben a nedvesség kárt tesz. Ilyenkor célszerű, ha több rongyszőnyegünk van, és azokat cserélgetjük. Különböző színű rongyszőnyeggel minden csere alkalmával kicsit más hangulatú lesz otthonunk.

Szőnyegválasztás

Amikor szőnyeget választunk, alapvetően a lakás stílusához kell választanunk. A stíluson belül a lakás hangulatához igazítsuk a szőnyeg színvilágát. Ha csupa erős, élénkszínű, illetve mintás a bútorkárpit, érdemes egyszínű vagy alig mintás szőnyeget választani, mert az összkép zűrzavarossá válhat. Vegyük figyelembe a falak színét, a tapéta mintáját, a függönyök és más textilek mintáját és színét is. Telefonunkkal lefotózhatjuk a helyiséget vagy a szobát, így a boltban könnyebben tudjunk felidézni, hogy melyik is lenne a legmegfelelőbb.

Sok szempont határozza meg azt is, hogy mennyit érdemes költeni szőnyegre. Ha tudjuk, hogy pár év múlva ki fogjuk cserélni szőnyegeinket, hogy új hangulatot teremtsünk a lakásban, akkor nem érdemes sokat költeni. Ha pedig hosszútávra választunk – akár 20 évre –, érdemes kicsit drágábbat vásárolni, hogy jobb minőségű legyen, ami jobban bírja az évekig tartó használatot.

Sokan tartanak a hosszúszálú szőnyegektől, pedig könnyebb tisztántartani, mert nem tudnak úgy letapadni, elfeküdni a szálai. Porszívózással a laza szálak közül kijön minden szennyeződés, a kisebb méretűeket pedig egyszerűen ki lehet rázni. A lazán fekvő szálak új életre kelnek, szinte új színe lesz a szőnyegnek minden takarítás után. A könnyen elmozduló szőnyegek alá feltétlenül tegyünk csúszásgátló alátétet.

Szőnyegek tisztítása

Egy elhanyagolt, piszkos szőnyeg egészségügyi kockázatot is jelent, mert a szálak között megbújnak a poratkák, de még a penész is. A rendszeres, heti-kétheti porszívózáson túl figyelmet kell fordítanunk a szőnyegek évenkénti alapos tisztítására is. Ehhez megfelelő szőnyegmosodára vagy otthon használható megfelelő tisztítószerre és kellő ismeretekre van szükségünk, mert kárt is tehetünk a tisztítással.

Sajnos a szőnyegmosoda vagy a tisztítást elvállaló szakember kiválasztása sem egyszerű feladat, sok embernek van rossz tapasztalata a piszkosan, kellemetlen szagúan, sprőden visszakapott szőnyegeivel kapcsolatban. Csak olyan helyre vigyük tisztíttatni szőnyegeinket, ahol tudjuk, hogy megfelelő gépekkel és tisztítószerekkel dolgoznak. A háztól-házig szőnyegtisztítást is csak telephellyel és referenciákkal rendelkező cégektől érdemes megrendelni. A megbízható cégek komoly gépekkel tisztítják a szőnyegeket, majd függesztéssel szárítják, és tisztítás után akár ózonnal fertőtlenítik és szagtalanítják is azokat. Ezeket a műveleteket nem lehet megfelelően elvégezni garázs-cégekben és hátsó sufnikban.

Sokféle szőnyeg létezik, de alapvetően 2-féle lehet: műszálas vagy természetes-szálas, a tisztítás is 2-féle lehet.

1. Síkmosás

Elsősorban műszálas szőnyegekhez használható módszer, mert teljesen átnedvesedik, vizes lesz a szőnyeg. Egyedi esetben a nagyon szennyezett állati eredetű szőnyegeknél is alkalmazható, pl. árvizek után, csatornatörés esetén. Főleg mosodában végzik, mert alaposan átnedvesíti a szőnyeget, ezért függesztve ki kell szárítani azt minden esetben. Otthon is el lehet végezni, de csak akkor, ha megoldható a függesztve szárítás. A szőnyeg- és kárpittisztító gépek is hasonlóan működnek, de visszaszívják a vizet. Sajnos a háztartási gépek szivattyúja nem elég erős, nem tudja kellően visszaszívni a szőnyegről a nedvességet, ezért csak felszedett szőnyeg esetén használjuk, és függesztve szárítsuk ki a szőnyeget, különben a helyén hagyott, túlzottan átnedvesedett szőnyeg be fog rohadni, tönkretéve a padlót is. Helyén hagyott szőnyeg esetében kizárólag ipari géppel mossuk vizesen a szőnyegeket, mert az ipari gépeknek megfelelő a visszaszívó ereje. Ilyen gépet néhány ezer forintért lehet kölcsönözni.

2. Szárazhabos tisztítás

Minden szőnyeg esetében alkalmazható, de azok esetében, melyeknek nem tesz jót a teljes átnedvesítés, szárazhabos módszerrel kell tisztítani (ezek pl. az állati eredetű gyapjú- és perzsaszőnyegek, illetve a padlószőnyegek). A szárazhabos tisztítás során nem lesz vizes, csak nedves a szőnyeg, így hamar megszárad. Nagyobb szennyeződés esetén pl. árvizek után, csatornatörés esetén nem elég hatásos. Helyén hagyott szőnyegek és padlószőnyeg esetén is alkalmazható.

Először forgókefés porszívóval ki kell porszívózni a szőnyeget alaposan, hogy a por és poratkákat eltávolítsuk. Utána kefével vagy kefés géppel a szőnyeg szálai közé kell dolgozni a száraz habot, ami megköti a szennyeződést, végül újra alaposan át kell porszívózni az egész szőnyeget. A csak nedves szőnyeg 2-3 óra alatt meg tud száradni. Fontos, hogy puha kefékkel dolgozzunk, mert nem sikálni kell a szőnyeget, hiszen az kárt tenne a szálakban, hanem a tisztítóhab alapos bedolgozása a cél. A tisztító hab megköti a szennyeződéseket, amit utána a porszívó el tud távolítani a szálak közül, azok sérülése nélkül.

Ipari gépekkel célszerű ilyenkor is a szőnyeget tisztítani, melyeket néhány ezer forintért lehet kölcsönözni.

A szárazhabos tisztítást kézzel is el tudjuk végezni. Habzó szőnyegtisztítót kell beszerezni hozzá. Vízzel hígított tisztítószert vödörben felhabosítunk, és a habot puha szőrű kézi kefével a szőnyeg szálai közé dolgozzuk. A hígítás általában 1:10 arányú, amiből 10 liter hab lesz. Végül alaposan kiporszívózzuk az egész felületet.


Szövésnek nevezzük a lánc és a vetülékfonalak merőleges kereszteződését

 

Szőnyegek alaptípusai


Gépi szőnyegek:
szőtt, a mintázat ellentéte megjelenik a hátoldalon


Buklé szőnyegek:
szőtt, hurkokat képeznek pálcák segítségével, általában egyszínűek


Velúr szőnyegek:
szőtt, hurkokat képeznek pálcák segítségével (buklé), de a hurkok tetejét levágják. Tömött, puha felületű szőnyeg


Frízé (friese) szőnyegek:
szőtt, buklé (hurkos) és velúr (egyenesre vágott) minták váltakoznak


Zsenília szőnyegek:
kézi csomózású szőnyegek gépi változata, vastag szőnyeg, puha felülettel


Tűnemezelt szőnyegek:
a szálakat átszurkálják horgas tűvel, és összekuszálják a szálakat


Shaggy szőnyegek:
egy felhordórétegre 3-10 cm hosszúságú sodrott szálakat hurkolnak, és a hátoldalon ragasztással rögzítik. Minél hosszabb a szál, a szőnyeg annál „shaggy-sebb”, vagyis a szál hosszának különbözősége jelentősen befolyásolja a szőnyeg stílusát is, vastag, puha, általában egyszínű, de mintás változata is vanRongyszőnyegek:
maradék textíliákból szövik, nincs felhordórétege, ezért tartás nélküli szőnyegek, általában sokszínűTorontáli szőnyeg:
szőtt, csomózás nélküli, a hosszirányú láncfonala lenből vagy kenderből, vetülékfonala vastagabb gyapjúból készül. Vetülékfonala nem fut végig a szőnyeg szélességén, hanem a minta szerint visszafordul, vagy elvágják. Mindkét oldalon használatosak, geometriai minták jellemzik


Perzsaszőnyegek:
kézi csomózású szőnyegek, az alapkelme vászon, vetüléke gyapjú, selyem vagy pamut. Élénk színű, korlátlan mintázási lehetőséggel, mindkét oldala teljesen egyforma mintázatú. Kézi csomózási módok: Szenné csomó, Gördesz csomó
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyeg foltozás

Aki padlószőnyeges lakásban lakik, tudja, hogy a padlója számos sérülésnek van kitéve. A bútorlábak nemcsak lepréselhetik a felületüket, de mozgatásuk közben feltéphetik a szálakat, sőt a hordozó...


Infra fűtési alternatívák

Az infra fűtéssel kapcsolatban gyakran szélsőséges véleményekkel lehet találkozni. Egyes szakvélemények drágának találják, mint minden elektromos fűtést, mások 30-40%-os megtakarítást ígérnek...