Szőnyegek otthonunkban

2021-02-01 17:26:35 | Módosítva: 2021-02-01 17:51:09

A szőnyegek alapvető tartozékai a lakásoknak, több feladatot is ellátnak egyszerre. Elsődlegesen hő- és hangszigetelők, de nagyon fontos szerepük van a lakás díszítésében, sőt tagolásában is. A lakás stílusától alapvetően függ, hogy milyen típusú, mintájú és méretű szőnyeget célszerű választani.


Az újépítésű lakásokban és a felújítások során is nagyon divatos lett, a lehető legtöbb nagyméretű terek kialakítása, és ezeknek a területeknek az egységes burkolása padlócsempével. Padlófűtéses és temperáló padlófűtéses lakásokban az ún. melegburkolatokat (parketta, lamináltpadló stb.) sorra felváltják a hidegburkolatok, mert ezekkel a fűtési megoldásokkal már nem hideg a padló a földszinti lakásokban és a családi házakban sem. Hőérzetünket pedig biztosítja a padlóburkoló lapok mintázata is, sokszor csak érintéssel lehet megállapítani, hogy a parketta mintás burkolat nem is parketta, hanem hidegburkoló padlólap. Az így megépített lakásokban a szőnyegeknek már nem kell hőszigetelniük, csak díszíteniük és tagolni a helyiségeket. Amikor több funkciót lát el egy helyiség, szőnyegekkel jelölhetjük ki a különböző funkciójú területeket. Ilyen lehet például a gyerekek játszószőnyege, az ágyelő, a nappali bútorok csoportja, az étkező helye stb.

A különböző méretű, stílusú és mintájú szőnyegek más-más hangulatot adnak a lakásnak. Növelhetjük, illetve csökkenthetjük a térérzetet. A nagyobb mintájú szőnyegek sötét színben kisebbítik a helyiség optikai méretét, az apró mintájú, világos szőnyegek pedig növelik azt. A nagyon kicsi lakásokba minél kevesebb textíliát és szőnyeget érdemes csak használni, mert még az apró mintás, világos színű szőnyegek is zsúfoltságot teremtenek. A letisztult stílusú lakásokban is alig-alig terítenek szőnyeget a padlóra.

Nagyon divatosak a rongyszőnyegek, és nagyon hasznosak is. A bejárati ajtó közelébe terített rongyszőnyeg sok szennyeződést képes „megfogni”. Nedves talpú cipővel rálépve a cipő talpa pillanatok alatt száraz lesz, így amikor tovább lépünk, nem hagyunk magunk után foltot a padlócsempén, evvel sok felmosástól kíméljük meg magunkat. A konyhában is hasonlóan hasznos, ha a mosogató, illetve a mosogatógép elé terítünk rongyszőnyeget. A lecseppenő vizet felfogja a rongyszőnyeg, így a papucs talpával nem hordjuk szét a nedvességet a konyha padlóján, szintén foltokat hagyva magunk után, amit utána a papucs talpán óhatatlanul tovább viszünk a lakás többi helyiségébe is. A rongyszőnyeg – szinte kivétel nélkül mindegyik – berakható a mosógépbe, így tisztítása sem jelent különösebb problémát, érdemes akár hetente-kéthetente kimosni. Padlócsempére akár centrifuga nedvesen is visszateríthetjük megszáradni, de parkettára, lamináltpadlóra – és más faalapú padlóra – csak teljesen szárazan tegyük vissza, különben átnedvesíti a burkolatot, amiben a nedvesség kárt tesz. Ilyenkor célszerű, ha több rongyszőnyegünk van, és azokat cserélgetjük. Különböző színű rongyszőnyeggel minden csere alkalmával kicsit más hangulatú lesz otthonunk.

Szőnyegválasztás

Amikor szőnyeget választunk, alapvetően a lakás stílusához kell választanunk. A stíluson belül a lakás hangulatához igazítsuk a szőnyeg színvilágát. Ha csupa erős, élénkszínű, illetve mintás a bútorkárpit, érdemes egyszínű vagy alig mintás szőnyeget választani, mert az összkép zűrzavarossá válhat. Vegyük figyelembe a falak színét, a tapéta mintáját, a függönyök és más textilek mintáját és színét is. Telefonunkkal lefotózhatjuk a helyiséget vagy a szobát, így a boltban könnyebben tudjunk felidézni, hogy melyik is lenne a legmegfelelőbb.

Sok szempont határozza meg azt is, hogy mennyit érdemes költeni szőnyegre. Ha tudjuk, hogy pár év múlva ki fogjuk cserélni szőnyegeinket, hogy új hangulatot teremtsünk a lakásban, akkor nem érdemes sokat költeni. Ha pedig hosszútávra választunk – akár 20 évre –, érdemes kicsit drágábbat vásárolni, hogy jobb minőségű legyen, ami jobban bírja az évekig tartó használatot.

Sokan tartanak a hosszúszálú szőnyegektől, pedig könnyebb tisztántartani, mert nem tudnak úgy letapadni, elfeküdni a szálai. Porszívózással a laza szálak közül kijön minden szennyeződés, a kisebb méretűeket pedig egyszerűen ki lehet rázni. A lazán fekvő szálak új életre kelnek, szinte új színe lesz a szőnyegnek minden takarítás után. A könnyen elmozduló szőnyegek alá feltétlenül tegyünk csúszásgátló alátétet.

Szőnyegek tisztítása

Egy elhanyagolt, piszkos szőnyeg egészségügyi kockázatot is jelent, mert a szálak között megbújnak a poratkák, de még a penész is. A rendszeres, heti-kétheti porszívózáson túl figyelmet kell fordítanunk a szőnyegek évenkénti alapos tisztítására is. Ehhez megfelelő szőnyegmosodára vagy otthon használható megfelelő tisztítószerre és kellő ismeretekre van szükségünk, mert kárt is tehetünk a tisztítással.

Sajnos a szőnyegmosoda vagy a tisztítást elvállaló szakember kiválasztása sem egyszerű feladat, sok embernek van rossz tapasztalata a piszkosan, kellemetlen szagúan, sprőden visszakapott szőnyegeivel kapcsolatban. Csak olyan helyre vigyük tisztíttatni szőnyegeinket, ahol tudjuk, hogy megfelelő gépekkel és tisztítószerekkel dolgoznak. A háztól-házig szőnyegtisztítást is csak telephellyel és referenciákkal rendelkező cégektől érdemes megrendelni. A megbízható cégek komoly gépekkel tisztítják a szőnyegeket, majd függesztéssel szárítják, és tisztítás után akár ózonnal fertőtlenítik és szagtalanítják is azokat. Ezeket a műveleteket nem lehet megfelelően elvégezni garázs-cégekben és hátsó sufnikban.

Sokféle szőnyeg létezik, de alapvetően 2-féle lehet: műszálas vagy természetes-szálas, a tisztítás is 2-féle lehet.

1. Síkmosás

Elsősorban műszálas szőnyegekhez használható módszer, mert teljesen átnedvesedik, vizes lesz a szőnyeg. Egyedi esetben a nagyon szennyezett állati eredetű szőnyegeknél is alkalmazható, pl. árvizek után, csatornatörés esetén. Főleg mosodában végzik, mert alaposan átnedvesíti a szőnyeget, ezért függesztve ki kell szárítani azt minden esetben. Otthon is el lehet végezni, de csak akkor, ha megoldható a függesztve szárítás. A szőnyeg- és kárpittisztító gépek is hasonlóan működnek, de visszaszívják a vizet. Sajnos a háztartási gépek szivattyúja nem elég erős, nem tudja kellően visszaszívni a szőnyegről a nedvességet, ezért csak felszedett szőnyeg esetén használjuk, és függesztve szárítsuk ki a szőnyeget, különben a helyén hagyott, túlzottan átnedvesedett szőnyeg be fog rohadni, tönkretéve a padlót is. Helyén hagyott szőnyeg esetében kizárólag ipari géppel mossuk vizesen a szőnyegeket, mert az ipari gépeknek megfelelő a visszaszívó ereje. Ilyen gépet néhány ezer forintért lehet kölcsönözni.

2. Szárazhabos tisztítás

Minden szőnyeg esetében alkalmazható, de azok esetében, melyeknek nem tesz jót a teljes átnedvesítés, szárazhabos módszerrel kell tisztítani (ezek pl. az állati eredetű gyapjú- és perzsaszőnyegek, illetve a padlószőnyegek). A szárazhabos tisztítás során nem lesz vizes, csak nedves a szőnyeg, így hamar megszárad. Nagyobb szennyeződés esetén pl. árvizek után, csatornatörés esetén nem elég hatásos. Helyén hagyott szőnyegek és padlószőnyeg esetén is alkalmazható.

Először forgókefés porszívóval ki kell porszívózni a szőnyeget alaposan, hogy a por és poratkákat eltávolítsuk. Utána kefével vagy kefés géppel a szőnyeg szálai közé kell dolgozni a száraz habot, ami megköti a szennyeződést, végül újra alaposan át kell porszívózni az egész szőnyeget. A csak nedves szőnyeg 2-3 óra alatt meg tud száradni. Fontos, hogy puha kefékkel dolgozzunk, mert nem sikálni kell a szőnyeget, hiszen az kárt tenne a szálakban, hanem a tisztítóhab alapos bedolgozása a cél. A tisztító hab megköti a szennyeződéseket, amit utána a porszívó el tud távolítani a szálak közül, azok sérülése nélkül.

Ipari gépekkel célszerű ilyenkor is a szőnyeget tisztítani, melyeket néhány ezer forintért lehet kölcsönözni.

A szárazhabos tisztítást kézzel is el tudjuk végezni. Habzó szőnyegtisztítót kell beszerezni hozzá. Vízzel hígított tisztítószert vödörben felhabosítunk, és a habot puha szőrű kézi kefével a szőnyeg szálai közé dolgozzuk. A hígítás általában 1:10 arányú, amiből 10 liter hab lesz. Végül alaposan kiporszívózzuk az egész felületet.


Szövésnek nevezzük a lánc és a vetülékfonalak merőleges kereszteződését

 

Szőnyegek alaptípusai


Gépi szőnyegek:
szőtt, a mintázat ellentéte megjelenik a hátoldalon


Buklé szőnyegek:
szőtt, hurkokat képeznek pálcák segítségével, általában egyszínűek


Velúr szőnyegek:
szőtt, hurkokat képeznek pálcák segítségével (buklé), de a hurkok tetejét levágják. Tömött, puha felületű szőnyeg


Frízé (friese) szőnyegek:
szőtt, buklé (hurkos) és velúr (egyenesre vágott) minták váltakoznak


Zsenília szőnyegek:
kézi csomózású szőnyegek gépi változata, vastag szőnyeg, puha felülettel


Tűnemezelt szőnyegek:
a szálakat átszurkálják horgas tűvel, és összekuszálják a szálakat


Shaggy szőnyegek:
egy felhordórétegre 3-10 cm hosszúságú sodrott szálakat hurkolnak, és a hátoldalon ragasztással rögzítik. Minél hosszabb a szál, a szőnyeg annál „shaggy-sebb”, vagyis a szál hosszának különbözősége jelentősen befolyásolja a szőnyeg stílusát is, vastag, puha, általában egyszínű, de mintás változata is vanRongyszőnyegek:
maradék textíliákból szövik, nincs felhordórétege, ezért tartás nélküli szőnyegek, általában sokszínűTorontáli szőnyeg:
szőtt, csomózás nélküli, a hosszirányú láncfonala lenből vagy kenderből, vetülékfonala vastagabb gyapjúból készül. Vetülékfonala nem fut végig a szőnyeg szélességén, hanem a minta szerint visszafordul, vagy elvágják. Mindkét oldalon használatosak, geometriai minták jellemzik


Perzsaszőnyegek:
kézi csomózású szőnyegek, az alapkelme vászon, vetüléke gyapjú, selyem vagy pamut. Élénk színű, korlátlan mintázási lehetőséggel, mindkét oldala teljesen egyforma mintázatú. Kézi csomózási módok: Szenné csomó, Gördesz csomó
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtőszőnyeg, fűtőkábel

Lapunk hasábjain sokszor és sokat érveltünk, illetve érveltek szakértők az elektromos fűtés mellett és ellene is. Tény, hogy vannak előítéletek (az elektromos fűtés drága!?), és vannak lobi...


Padlók tisztítása

Otthonunk talán leginkább igénybe vett és egyben állandó szennyeződésnek kitett része a padló. Tisztántartása alapvető igény, amit nem árt és gyakran nem érdemes elhanyagolni.