Használati melegvíz készítés hőszivattyú technológiával

2012-07-23 12:46:11 | Módosítva: 2012-08-01 15:05:40

Az elektromos energia ára az elmúlt tíz évben közel a négyszeresére emelkedett hazánkban. Jelenleg a nappali áram ára 51 Ft/kWh, de a vezérelt áramé (anno: éjszakai áram) is ár 30 Ft fölött van. Magyarországon jelenleg közel 800 ezer 80-200 liter űrtartalmú villanybojler működik, ennek ugyan 75%-a vezérelt áramon, de ez is azt jelenti, hogy egy átlagos négy tagú családban a villanybojlerrel előállított elektromos energia havi költsége eléri a 5500–6000 Ft-ot is, amennyiben a villanybojler 1,8 vagy 2 kW-os fűtőszállal rendelkezik.

Az Ariston Thermo Hungária Kft. 2009 óta forgalmaz villanybojlerek és kondenzációs kazánok mellett használati melegvíz hőszivattyúkat, ami közel 75%-kal kevesebb elektromos áramot használ, mint egy hagyományos villanybojler, mivel a hőszivattyú elvén működve, mindösszesen 250W elektromos energiából állítja elő ugyanazt a melegvíz hőmérsékletet és mennyiséget, mint a tradicionális villanybojler.

Az elv lényege, hogy kompresszor segítségével és a külső levegő beszívásával a fűtőközeg hőmérsékletét 15 fokról 85 fokra emeljük, és egy kondenzátoron keresztül átadjuk ezt az energiát a fűtendő használati melegvíznek. A hőszivattyú hatásfokát az úgynevezett „jóságfok” határozza meg, ami azt jelenti, hogy az egységnyi elektromos energiát a külső levegő hőmérséklet felhasználásával hogyan tudjuk átalakítani hőenergiává. Az Ariston Nuos EVO használati melegvíz hőszivattyú jóságfoka (COP érték): akár 4,1 is lehet. Minél magasabb a beszívott külső levegő hőmérséklete, annál nagyobb a jóságfok. Viszont -5 Celsius fokig is megbízhatóan működik, mint hőszivattyú. Ennél alacsonyabb beszívott levegőnél viszont csak villanybojlerként működik, mivel ekkor már a COP érték rosszabb, mintha sima villanybojlerként működne. A havi átlagos elektromos áram felhasználása nem éri el az 1500 Ft-ot. Ilyen fogyasztási különbségnél a termék kevesebb, mint három és fél év alatt visszahozza az árát.

A hőszivattyú monoblokk és split rendszerben is kapható 110 litertől 250 liter űrtartalomig. Álló 250 literes változathoz napkollektor is csatlakoztatható. Fali és álló változatban is elérhetők a különböző típusok. Split rendszerben a maximális távolság a kültéri egység és a tároló között 6 méter lehet. A maximális levegő elvezetés vagy beszívás 10 méter.

A készülék LCD monitort használ a működések kijelzésére, amin könnyen beállítható a napi-programozás. A vezérlés legnagyobb előnye az újratanuló funkció, ami azt jelenti, hogy a működés során a vezérlés megjegyzi, hogy milyen hőmérsékleten és mikor használták a vizet, és az elkövetkezendő két hétre így állítja elő a szükséges mennyiségű melegvizet. A lehűtött 17 fokos „hulladék” levegő felhasználható mellékhelységek, kamrák, borospincék időszakos hűtésére is.

Karbantartása évenként ajánlott, ami megnöveli a készülék jóságfokát. A szervizelést 160 fős országos szervizhálózat végzi az év valamennyi napján. A készülék használatával az éves megtakarítása eléri a 60.000 Ft-ot is. Zajszintje rendkívül alacsony, közel azonos egy laptop vagy egy hűtőgép működésével. Esztétikai kialakítása olyan, ami harmonikusan illeszkedik egy modern fürdőszoba vagy egy konyha bútoraihoz.

A készülékhez H vagy GEO tarifa igényelhető, ami még tovább csökkenti az elektromos áram felhasználását. A villanybojlerrel történő melegvíz készítés legjobb alternatívája a hőszivattyú technológia, ami a környezetszennyezés csökkentésében is jelentős szerepet tölthet be a jövőben.

Buczkó Tihamér

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Expander Mandro avatarja

Expander Mandro         Zajszintje rendkívül alacsony????

Alacsony a zajszintje??? Ne nevettessenek. Egy rossz hűtőgép halkabban kerreg mint ez a gép. Nagyon hangos sajnos!

Hőszivattyú választása

Más és más beépítést igényelnek a különböző típusú rendszerek. Minden változatnál azzal kell kezdenünk, hogy szakértő segítségével meghatározzuk a ház fűtési és – ha hűteni is szándékozunk a...


A kimeríthetetlen energia

Néhány évvel ezelőtt ismét előtérbe került a hőszivattyúk alkalmazása. Többféle típus létezik, szondás, fúrt kutas, talaj kollektoros és levegős. Felhasználása szerint fűt, hűt és melegvizet állít...