Energia a levegőből

2010-12-05 16:28:30 |

Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül a hőszivattyúk alkalmazása. Többféle típus létezik, szondás, fúrt kutas, talaj kollektoros és levegős. Mindegyik képes fűteni, hűteni és melegvizet előállítani. Alkalmazásuk ott célszerű, ahol az épület energiatároló képessége kiváló. Az ilyen lakások fűtéséhez ajánljuk szívesen a svéd ESB levegő-víz hőszivattyút.

A levegő-víz hőszivattyú lényege, hogy egy kültéri ventillációs rendszer beszívja a levegőt, majd egy hőcserélőn keresztül lehűti azt. A lehűtött levegőt ezután visszaengedi a környezetbe. Mivel csak levegőt használ fel, ezért teljesen környezetbarát.
Az állandóan változó külső hőmérséklet miatt esetenként alternatív fűtés lehetőséget is biztosítani kell. Ez lehet pl. az ESB 13 elektromos kazán, vagy a meglevő gázkazán. Az ESB hőszivattyú teljesítménye a hőmérséklettel arányosan változik, de egyszerű és olcsó telepítése, kis helyigénye miatt rendkívüli megtakarítási lehetőséget biztosít.

Az ESB levegő-víz hőszivattyú szélsőséges hőmérsékletek között (-25 °C-+35 °C) is alkalmazható. Egyszerűen és olcsón telepíthető, és könnyen rákapcsolható a meglévő fűtési rendszerre. Lényegesen olcsóbb beruházást igényel, mint a föld és vizes hőszivattyúk. Nincs szükség kéményre, nem kell félni a szénmonoxid mérgezéstől. A kültéri egység zaja a lakásba nem hallatszik be. Tökéletesen biztonságos, hiszen nincs szükség sem propánbután gáztartályra, sem földgázvezetékre.

A hőszivattyú a külső levegőből hőt nyer ki, és a hőcserélő segítségével átadja a hőenergiát az épületben működő fűtőrendszernek. Az ESB hőszivattyú hideg éghajlati körülményekhez lett kialakítva, ezért felszerelték egy fűtőegységgel, amely védi a kompresszort, valamint egy fűtőkábellel, ami olvasztáskor megakadályozza a jegesedést.
A lemezes hőcserélő a belső térben helyezkedik el, hogy esetleges áramszünet esetén szét ne fagyjon. Az ESB hőszivattyú áramszünet utáni automata újraindító funkcióval is rendelkezik. A kültéri egység telepítésekor figyelembe kell venni az akadálytalan légáramlás biztosítását, és az egység karbantartásához a hozzáférést biztosítani kell. A meglévő fűtési rendszerhez történő csatlakozás 2 hőszigetelt csövön keresztül történik, az előremenő és a visszatérő ágak kivezetésével. Ezen kívül már csak az elektromos ellátást kell biztosítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Talajhő Magyarországon

A Kárpát-medence, de különösen Magyarország területe alatt aföldkéreg azátlagosnál vékonyabb, ezért hazánk geotermikus adottságai igen kedvezőek. Magyarország Közép-Európában a legnagyobb olyan...


Fény és árnyék

Érdekes elgondolkodni azon, hogy nyáron, amikor melegünk van, az árnyékos helyeket keressük, télen pedig, amikor fázunk, akkor a naposat. Mindig azt, ami akkor épp hiányzik. A fény és árnyék...