Gázbefecskendezéses hőszivattyú

2011-05-29 22:46:34 | Módosítva: 2011-05-31 07:43:47

A levegő-víz rendszerű hőszivattyúknál komoly problémát jelent, hogy a teljesítményük a külső hőmérséklet csökkenésével folyamatosan csökken, alacsonyabb külső hőmérséklet mellett egyre kisebb fűtőteljesítményt szolgáltatnak. Erre a problémára ad bizonyos szintű megoldást az úgynevezett gázbefecskendezéses kompresszor-technika.

Ez a konstrukció az elpárologtatási folyamatba avatkozik be oly módon, hogy egy beépített halmazállapot-leválasztóval már korábban kivonja az elpárologtatási folyamatból azokat a részeket, amelyek gáz halmazállapotúak. Ezzel nagyobb felületet biztosít a még folyadék halmazállapotban lévő hűtőközegnek, és ezt a korai fázisú gázt közvetlenül fecskendezi be a kompresszorba. Így jobb hatásfokúvá teszi az egész körfolyamatot, és eléri azt, hogy egy bizonyos hőmérséklethatárig közel állandó szinten tartja a leadott hőteljesítményt.
Az új elven működő levegő-víz hőszivattyúkat több gyártó is készíti, különböző elnevezésekkel.
Az LG kínálatában a GI (gas injection) elnevezéssel kiegészített modellek megtartják névleges teljesítményük 100%-át a -15 °C-ig terjedő tartományban is, és az üzemelési tartományuk is kitolódik -25°C-ig, ahol még mindig a névleges teljesítmény 75%-án dolgoznak.
A Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyúi Flash-InjectionŽ technológiájának nevezik a hasonló elvet, amelynek köszönhetően a hőszivattyú ugyancsak -15 °C-os külső hőmérsékletig állandó teljesítményt ad le. Hagyományos hőszivattyúk ugyanezen hőmérsékletnél már maximum 60%-os hatásfokkal működnek. A Flash-InjectionŽ technológiát kifejezetten az alacsony hőmérsékleti üzemre fejlesztették ki; a berendezésbe épített HIC cső a csőben hőcserélőn átáramló hűtőközeg a befecskendező csonkon is bejut a kompresszorba. A kettős hűtőközeg-bevezetés így nagyobb áramlás biztosít alacsony hőmérsékleten, illetve hidegindításkor.

A kompresszoros hőszivattyú használata tehát a mi ékhajlati körülményeink között azt is jelenti, hogy a +7 ?C-on rendelkezésre álló fűtési teljesítmény egészen -15 ?C-os hőmérsékletig – tisztán hőszivattyúsan – garantált. Nincs szikség kiegészítő fűtésre, hőtermelőre (ún. monovalens fűtési rendszer kialakítására alkalmas), az alkalmazhatósági határtartomány pedig kitolódik. A kompresszoros hőszivattyú tisztán hőszivattyús üzemmel képes fedezni az épület fűtési igényét, míg a hagyományos rendszerek az egyre csökkenő teljesítményük miatt a gyárilag beépített elektromos segédfűtés révén tudják csak kiszolgálni az épület hőigényét, jelentősen lerontva ezzel a rendszer eredő COP-jét, vagy gázkazános kiegészítő fűtést igényelnek a hidegebb időszakokban.
Sajnos az új technológia alkalmazása nem olcsó, és tovább ronthatja az amúgy sem olcsó berendezések piaci megítélését, miközben az ár-érték arányuk sokkal jobb is lehet, mint a hagyományos léghőszivattyúké.

Pályázati lehetőségek

A megújuló energiaforrások egyre nagyobb teret hódítanak az építőipari piacon. Ez nagyban köszönhető a folyamatosan elérhető pályázati lehetőségeknek. Mind lakossági, mind közületi beruházások esetén nagy mértékű támogatások nyerhetőek, akár új építés esetén, akár ha lakásfelújításról van szó.
Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport azzal a céllal dolgozta ki új tarifáját, hogy a hőszivattyús rendszerek működtetéséhez kedvező árú villamos energia szolgáltatást nyújthasson ügyfelei számára, ezzel is támogatva a környezetbarát megújuló energiát használó megoldások elterjedését.
A GEO egytarifás, különmért, vezérelt tarifa. Naponta legalább 20 óra fűtési időt nyújt a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között maximálisan 2 óra felfűtési idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia betáplálást kap az üzemeléshez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőszivattyú, energia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Közel nulla energetikai szint

Többször írtunk már arról, hogy 2019 elejétől új épületre csak akkor kaphatunk használatbavételi engedélyt, ha az megfelel aköltségoptimalizált követelményszint hatósági előírásainak.


Klímaváltozás ellen

Energiafelhasználásuk csökkentésével a magyar családok is aktív részt vállalhatnak abban, hogy a bolygó hőmérsékletének emelkedését 1,5 °C alatt lehessen tartani, és gyermekeink, unokáink is...