Pellet vagy Multipellet?

2010-11-12 23:19:06 | Módosítva: 2010-11-16 20:43:12

A pellet tüzelőanyag készülhet fa fűrészporból, energia növényből (nádfélékből, fűzfélékből, vagy akár gabonafélékből), olajos magvakból (napraforgó, olíva, repce stb.), mezőgazdasági melléktermékekből (szalma, kukorica, búza, árpa).

Sajnos a pellet kályhák, kazánok, és kandallók nagy százaléka csak fa-, és ebből is a jó minőségű pellettel üzemelnek problémamentesen. A kereskedők nagy százaléka a vásárlóknak az eladáskor ezt a problémát nem említik, és csak üzemeltetés közben derül ki, hogy nem is olyan olcsó a jó minőségű fa pellet a maga 55-60 Ft/kg-os árával.
A gyengébb minőségű, olcsóbb fa pellet pedig - a magas szilícium tartalma miatt a hagyományos pellet készülékekben gondot okoz. Ez a probléma az égőfej eldugulását okozza, és az egyébként teljesen automata készülékeket kézi vezérlésűvé teszi.
A piaci áron a fűtési szezonra hozzávetőlegesen 50%-kal többet ér a jó minőségű fenyő-, és keményfa pellet. Ez az ár a magyar földgáz árakkal már nem versenyképes. Rajtunk múlik, hogy a milyen pelletes készüléket választunk, ha már nem bírjuk fizetni az egyre növekvő gázárakat.
Az új generációs Multipelletes készülékek nem válogatnak jó, és rossz minőségű pellet tüzelőanyag között, mindenféle pelletet elégetnek, így a tulajdonos döntheti el, mikor milyen minőségben, és ami fontosabb, milyen áron vásárolja meg a pellet tüzelőanyagot a téli napkora.

A Multipellet készülékek előnyei a hagyományos pellet készülékekkel szemben:
  • bármilyen pelletet kezelni tudnak: (fa, kukorica, szalma, energiafű stb.)
  • tüzelőanyag minőség, és ár szerinti választási lehetőség
  • nem tud eldugulni a tisztítófejes égőfejének köszönhetően
  • tüzelőanyag készlethiány elkerülése a széles típusválasztéknak köszönhetően
Hátránya a hagyományos pellet készülékekkel szemben a magasabb ár.

Takács András

DS Energia Kft.
Telefon: (+36-30) 243-08-15
www.dspellet.eu

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: pellet, fűtés, tüzelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Uponor öntapadós padlófűtési rendszer

Magas fokú kényelem és költséghatékony szerelés, valamint kiszámítható és alacsony energiaköltség. Az Uponor már a szereléskor teljesíti ezeket az igényeket az öntapadós padlófűtési és hűtési...


Kapcsolat a jó közérzethez

A szobahőmérséklet szabályzás, padlófűtési rendszerek vezérlése területén az Uponor a Smatrix Pulse rendszerét ajánlja, amely elérhető vezetékes és vezeték nélküli kivitelben is.Ez a rendszer...