Mobil vagy split

Klímaválasztási tanácsadó

2010-06-22 03:41:57 |

Az utóbbi évek forró nyarai sokakat ösztönöztek klímavásárlásra, a helyzet pedig aligha fog javulni. A gazdag választékban nehéz eligazodni, de jó kiindulópont lehet, ha legalább az alaptípusokat ismerjük. Ezeket foglaltuk össze.

Split klíma

Minden olyan légkondicionáló berendezést split (osztott) klímának nevezünk, ahol a rendszer felépítése egy kültéri, és egy vagy több beltéri egységből áll. A split klíma rendszer előnye, hogy a hangosabb egység a kültéren, a hűtendő helyiségtől távol helyezkedik el. A split klímákra jellemző kültéri és beltéri egységek speciális, vegytiszta rézcsővel és elektromos kábellel vannak összekötve. Emellett gondoskodni kell a beltéri egységekben termelődő kondenzvíz, vagy más szóval cseppvíz elvezetéséről.
A mono split klíma berendezések egy kültéri légkondicionáló egységből, és egy beltéri egységből állnak. Létezik inverteres és nem inverteres megoldásuk is. Az inverteres előnye a könnyebb és pontosabb szabályozhatóság. A beltéri egység lehet oldalfali, mennyezeti, álmennyezeti, parapetes, padlón álló stb. A duál split klíma egy kültéri egységből és két beltéri klíma egységből álló berendezés. A beltéri egységek külön-külön vezérelhetőek.

A légkondicionáló készülékek kaphatók csak hűtő vagy hűtő-fűtő kivitelben is. A beltéri egységek lehetnek egyformák, igény szerint különböző kivitelűek is. A multi rendszerű split klímák hasonlóak a duál rendszerhez, de itt egy kültéri klíma egységhez 1-5 beltéri klíma egység csatlakoztatható. A beltéri egységek külön-külön vezérelhetőek. Jól átgondolt rendszerrel sokat spórolhatunk. Például ha a hűtött helyiségek elrendezése nyugati és keleti, amikor a keletieket több, a nyugatiakat pedig kevesebb hőterhelés éri. Így ide kisebb kültéri egység is elég.

Előnyök: sok altípus, sokféle teljesítmény, rugalmas beépíthetőség, a zajos rész kívül marad.
Hátrányok: gondot okoz, ha nagy a szintkülönbség a kül- és beltéri egység közt. Nagy (vízszintes) távolság esetén növelni kell a hűtőgáz mennyiségét. A kondenzvizet el kell vezetni a beltéri egységből. Drága csővezeték és szerelési költség.
Hazai árak: az egyszerűbb, kis teljesítményű split 70-85 000 forint, a márkásabb 120 ezer forinttól kapható. Kisebb teljesítményű (2,6-3,6 kW) inverteres split klímához 160-225 ezer forintért juthatunk hozzá. Nagyobb hűtőteljesítményű (5,2 kW) inverteres: 300-400 ezer forint. Split jellegű, de "valódi" (hatfunkciós) légkondicionáló: 400 ezer forint. Egyszerű duál multisplit (2x2,6 kW): 180 ezer forint. Nagyon márkás, inverteres duál split (2x1,3-3,0 kW): 450-480 ezer forint.

Mobil klíma

Mobil klímának nevezzük azokat a klímaberendezéseket, amelyeket kedvünk szerint szállíthatunk, mozgathatunk, egy gyors mozdulattal áttelepíthetünk egyik szobából a másikba. A szállítást megkönnyítendő, gurulós talpakkal rendelkeznek, kialakításuk minden részében a mobilitást hordozzák.
A mobil klímák könnyű és gyors szállíthatóságuk mellett hátrányos tulajdonságokkal is rendelkeznek a fixen telepített típusokkal szemben. Vásárlás előtt alaposan győződjünk meg róla, hogy milyen típusú és kialakítású mobil klímával kívánjuk komfortosabbá tenni otthonunkat.
A kereskedelemben jelenleg kapható mobil klímaberendezéseket kivitelük szerint két csoportra oszthatjuk: vastag gégecsővel rendelkező típusok illetve "kirakható", kültéris változatok. A két verzió között a kinézeten és kialakításon kívül műszaki különbségek is vannak. Mindkét típusú mobil klíma működése megegyezik a hagyományos klímaberendezés működésével, ám a meleg oldalon jelentős eltérés van a két típus között. A kirakható, kültéris változatoknál a meleget a gép a külső egységben elhelyezett kondenzátora segítségével adja le, ami megszokott módszer a már ismert split klímáknál.

A vastag gégecsővel szerelt változatoknál viszont a gép kondenzátora - ami a szobából elvont energiát hivatott leadni - a készüléken belül helyezkedik el. Erről a kondenzátorról egy belső ventilátor fújja le a meleg levegőt, a vastag gégecsövön keresztül ki a szabadba. A kondenzátor hűtését a belső (!), szobából kiszívott, egyszer már lehűtött levegővel oldják meg, így a kiszívott levegő helyére a szoba nyílászáróinak résein, szellőzőn stb. keresztül új, kinti, nyári meleg levegő kerül. Az ilyen elven működő mobil klímák ugyan képesek némi hűtésre, hiszen a hűtési körfolyamat ugyanúgy lejátszódik bennük, összességében azonban mégsem tudnak olyan hatásfokot elérni, mint egy kültéri egységgel rendelkező változat. Ebből következik, hogy a gép hosszú órák működése folytán sem képes kellően lehűteni a helyiséget, miközben a villamos energiát ugyanúgy felhasználja. A rossz hatásfok miatt sok helyen nem elegendő a gégecsöves változat.

Előnyök: azonnal üzembe helyezhető, de csak szükségmegoldás.
Hátrányok: zaj, vibráció a beltérben. Az egycsöves megoldásnál a "kiszívott" forróságot azonnal pótolja az ablak- és ajtóréseken visszaáramló külső (meleg és párás) levegő. Teljesítménye gyenge, a cső (vagy csövek) elhelyezése gyakorta nehézkes.
Hazai árak: 80-135 ezer forint.

Mobil split klíma

Ha mobil klíma mellett döntünk, akkor inkább a kültéri egységgel rendelkező berendezést érdemes választani a jobb hatásfok érdekében. A kültéri egység könnyen felismerhető, hiszen egy kisebb tv nagyságú dobozról van szó, ami egy flexibilis (slagszerű) csővel van összekötve a mobil klíma belső, hűtő egységével. A kültéri doboz a split klímáknál jól ismert, sűrűn lemezelt hőcserélővel van ellátva, az elülső felületén pedig a nagyméretű ventilátor kap helyet.

Előnyök: az egyszerűbb mobil (vagy monoblokk) klímához képest valamivel halkabb, és viszonylag vékony csövek vezetnek a szabadba (általában a kondenzvizet is elvezetve). A valódi splithez képest olykor előny, hogy a kültéri egység könnyebb, kisebb.
Hátrányok: hangosabb és jobban útban van, mint a valódi split.
Hazai árak: körülbelül 160-250 ezer forint, de akad 400 ezer forintért is.

A kültéri egységes berendezések elvben a split klímáknak megfelelő hatékonysággal képesek hűteni, így ezekkel a berendezésekkel lényegesen jobb hatásfok érhető el. Ha ezekre a tulajdonságokra odafigyelünk, minden esélyünk megvan rá, hogy egy jól működő, jó hatásfokú mobil klímaberendezést válasszunk, ami mellett a legnagyobb nyári melegben sem kell bosszankodnunk.
Akármelyik klímatípust is választjuk, figyeljünk oda a rendszeres (évi) tisztításukra és fertőtlenítésükre, mert a klímaberendezésben megtelepedő baktériumok súlyos betegséget okozhatnak. Szintén tartsuk szem előtt, hogy az emberi szervezet számára káros a hirtelen nagy hőmérsékletkülönbség, ezért a külső hőmérséklethez képest maximum 5 °C-kal kevesebbet állítsunk be. Ügyeljünk a párásításra, a klíma erősen szárítja a levegőt!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autóklíma tisztítása

Ami tíz évvel ezelőtt még luxusnak számított, maelengedhetetlen tartozéka az alsó középkategóriás gépkocsiknak is. Az egyre forróbb nyarak beköszöntével mind többen ismerik meg a...


Nyári klímakarbantartás

A klíma berendezések esetében nagyon fontos a készülékek rendszeres karbantartása. Ez befolyásolja a készülékek élettartalmát, s az üzemeltetés költségeit. A garancia időtartama alatt, a...