Mobil vagy split

Klímaválasztási tanácsadó

2010-06-22 03:41:57 |

Az utóbbi évek forró nyarai sokakat ösztönöztek klímavásárlásra, a helyzet pedig aligha fog javulni. A gazdag választékban nehéz eligazodni, de jó kiindulópont lehet, ha legalább az alaptípusokat ismerjük. Ezeket foglaltuk össze.

Split klíma

Minden olyan légkondicionáló berendezést split (osztott) klímának nevezünk, ahol a rendszer felépítése egy kültéri, és egy vagy több beltéri egységből áll. A split klíma rendszer előnye, hogy a hangosabb egység a kültéren, a hűtendő helyiségtől távol helyezkedik el. A split klímákra jellemző kültéri és beltéri egységek speciális, vegytiszta rézcsővel és elektromos kábellel vannak összekötve. Emellett gondoskodni kell a beltéri egységekben termelődő kondenzvíz, vagy más szóval cseppvíz elvezetéséről.
A mono split klíma berendezések egy kültéri légkondicionáló egységből, és egy beltéri egységből állnak. Létezik inverteres és nem inverteres megoldásuk is. Az inverteres előnye a könnyebb és pontosabb szabályozhatóság. A beltéri egység lehet oldalfali, mennyezeti, álmennyezeti, parapetes, padlón álló stb. A duál split klíma egy kültéri egységből és két beltéri klíma egységből álló berendezés. A beltéri egységek külön-külön vezérelhetőek.

A légkondicionáló készülékek kaphatók csak hűtő vagy hűtő-fűtő kivitelben is. A beltéri egységek lehetnek egyformák, igény szerint különböző kivitelűek is. A multi rendszerű split klímák hasonlóak a duál rendszerhez, de itt egy kültéri klíma egységhez 1-5 beltéri klíma egység csatlakoztatható. A beltéri egységek külön-külön vezérelhetőek. Jól átgondolt rendszerrel sokat spórolhatunk. Például ha a hűtött helyiségek elrendezése nyugati és keleti, amikor a keletieket több, a nyugatiakat pedig kevesebb hőterhelés éri. Így ide kisebb kültéri egység is elég.

Előnyök: sok altípus, sokféle teljesítmény, rugalmas beépíthetőség, a zajos rész kívül marad.
Hátrányok: gondot okoz, ha nagy a szintkülönbség a kül- és beltéri egység közt. Nagy (vízszintes) távolság esetén növelni kell a hűtőgáz mennyiségét. A kondenzvizet el kell vezetni a beltéri egységből. Drága csővezeték és szerelési költség.
Hazai árak: az egyszerűbb, kis teljesítményű split 70-85 000 forint, a márkásabb 120 ezer forinttól kapható. Kisebb teljesítményű (2,6-3,6 kW) inverteres split klímához 160-225 ezer forintért juthatunk hozzá. Nagyobb hűtőteljesítményű (5,2 kW) inverteres: 300-400 ezer forint. Split jellegű, de "valódi" (hatfunkciós) légkondicionáló: 400 ezer forint. Egyszerű duál multisplit (2x2,6 kW): 180 ezer forint. Nagyon márkás, inverteres duál split (2x1,3-3,0 kW): 450-480 ezer forint.

Mobil klíma

Mobil klímának nevezzük azokat a klímaberendezéseket, amelyeket kedvünk szerint szállíthatunk, mozgathatunk, egy gyors mozdulattal áttelepíthetünk egyik szobából a másikba. A szállítást megkönnyítendő, gurulós talpakkal rendelkeznek, kialakításuk minden részében a mobilitást hordozzák.
A mobil klímák könnyű és gyors szállíthatóságuk mellett hátrányos tulajdonságokkal is rendelkeznek a fixen telepített típusokkal szemben. Vásárlás előtt alaposan győződjünk meg róla, hogy milyen típusú és kialakítású mobil klímával kívánjuk komfortosabbá tenni otthonunkat.
A kereskedelemben jelenleg kapható mobil klímaberendezéseket kivitelük szerint két csoportra oszthatjuk: vastag gégecsővel rendelkező típusok illetve "kirakható", kültéris változatok. A két verzió között a kinézeten és kialakításon kívül műszaki különbségek is vannak. Mindkét típusú mobil klíma működése megegyezik a hagyományos klímaberendezés működésével, ám a meleg oldalon jelentős eltérés van a két típus között. A kirakható, kültéris változatoknál a meleget a gép a külső egységben elhelyezett kondenzátora segítségével adja le, ami megszokott módszer a már ismert split klímáknál.

A vastag gégecsővel szerelt változatoknál viszont a gép kondenzátora - ami a szobából elvont energiát hivatott leadni - a készüléken belül helyezkedik el. Erről a kondenzátorról egy belső ventilátor fújja le a meleg levegőt, a vastag gégecsövön keresztül ki a szabadba. A kondenzátor hűtését a belső (!), szobából kiszívott, egyszer már lehűtött levegővel oldják meg, így a kiszívott levegő helyére a szoba nyílászáróinak résein, szellőzőn stb. keresztül új, kinti, nyári meleg levegő kerül. Az ilyen elven működő mobil klímák ugyan képesek némi hűtésre, hiszen a hűtési körfolyamat ugyanúgy lejátszódik bennük, összességében azonban mégsem tudnak olyan hatásfokot elérni, mint egy kültéri egységgel rendelkező változat. Ebből következik, hogy a gép hosszú órák működése folytán sem képes kellően lehűteni a helyiséget, miközben a villamos energiát ugyanúgy felhasználja. A rossz hatásfok miatt sok helyen nem elegendő a gégecsöves változat.

Előnyök: azonnal üzembe helyezhető, de csak szükségmegoldás.
Hátrányok: zaj, vibráció a beltérben. Az egycsöves megoldásnál a "kiszívott" forróságot azonnal pótolja az ablak- és ajtóréseken visszaáramló külső (meleg és párás) levegő. Teljesítménye gyenge, a cső (vagy csövek) elhelyezése gyakorta nehézkes.
Hazai árak: 80-135 ezer forint.

Mobil split klíma

Ha mobil klíma mellett döntünk, akkor inkább a kültéri egységgel rendelkező berendezést érdemes választani a jobb hatásfok érdekében. A kültéri egység könnyen felismerhető, hiszen egy kisebb tv nagyságú dobozról van szó, ami egy flexibilis (slagszerű) csővel van összekötve a mobil klíma belső, hűtő egységével. A kültéri doboz a split klímáknál jól ismert, sűrűn lemezelt hőcserélővel van ellátva, az elülső felületén pedig a nagyméretű ventilátor kap helyet.

Előnyök: az egyszerűbb mobil (vagy monoblokk) klímához képest valamivel halkabb, és viszonylag vékony csövek vezetnek a szabadba (általában a kondenzvizet is elvezetve). A valódi splithez képest olykor előny, hogy a kültéri egység könnyebb, kisebb.
Hátrányok: hangosabb és jobban útban van, mint a valódi split.
Hazai árak: körülbelül 160-250 ezer forint, de akad 400 ezer forintért is.

A kültéri egységes berendezések elvben a split klímáknak megfelelő hatékonysággal képesek hűteni, így ezekkel a berendezésekkel lényegesen jobb hatásfok érhető el. Ha ezekre a tulajdonságokra odafigyelünk, minden esélyünk megvan rá, hogy egy jól működő, jó hatásfokú mobil klímaberendezést válasszunk, ami mellett a legnagyobb nyári melegben sem kell bosszankodnunk.
Akármelyik klímatípust is választjuk, figyeljünk oda a rendszeres (évi) tisztításukra és fertőtlenítésükre, mert a klímaberendezésben megtelepedő baktériumok súlyos betegséget okozhatnak. Szintén tartsuk szem előtt, hogy az emberi szervezet számára káros a hirtelen nagy hőmérsékletkülönbség, ezért a külső hőmérséklethez képest maximum 5 °C-kal kevesebbet állítsunk be. Ügyeljünk a párásításra, a klíma erősen szárítja a levegőt!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tanácsok a klímaszerelés előtt

Minden építőipari munkálat előtt számos kérdés, bizonytalanság és tévhit felmerülhet a megrendelőben, amikor tárcsázza egy kivitelező telefonszámát. Milyen embereket engedek be a lakásomba?...


Nemzeti Energia- és Klímaterv

A Nemzeti Energia- és Klímaterv (röviden: NEKT), összhangban a Nemzeti Energiastratégia céljaival, legfontosabb célkitűzése az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, a...