Megfelelő eszköz a megfelelő célra

Áramfejlesztők

2010-06-14 16:52:03 |

Nemrégiben egy rendezvényen vehetett részt szerkesztőségünk munkatársa, ahol különböző áramfejlesztőket hasonlítottak össze, változatos körülmények között. Úgy gondoltuk, hogy az ott látott, szerzett tapasztalatok olvasóink számára is hasznosak lehetnek.

Előre bocsátjuk, hogy ebben az írásban nem fogunk márkákat említeni. Bár az áramfejlesztők próbái során meglehetősen egzakt mérési eredmények születtek, ezek jogilag nem bizonyító erejűek, és nem szeretnénk hitelrontási perekbe keveredni. Ugyanakkor fel tudjuk hívni a potenciális vásárlók figyelmét arra, hogy mi mindenre figyeljenek egy generátor kiválasztása, megvásárlása során.

A hordozható elektromos energia egyre nagyobb népszerűségnek örvend, miután egyre több elektromos berendezést és gépet használunk mindennapjainkban legyen szó munkáról vagy szabadidőről, esetleg háztartási felhasználásról. A hordozható generátorok bármilyen kültéri tevékenységet élvezhetőbbé, könnyedebbé tesznek.
Kis teljesítményű generátort használhatunk egy vitorlás hajón, egy hétvégi házban vagy a nomád sátrazás során. Praktikus lehet egy összkomfortos lakókocsiban is, ha nem tudjuk a hálózatra csatlakoztatni.
Nagyobb teljesítmény igény léphet fel egy iparos kültérben végzett munkája során, ahol kilowatt teljesítményű szerszámgépeket használhat, miközben esetleg világítania is kell, és a gépek bekapcsoláskor nagy áramlökéssel indulnak. Egy esetleges hegesztési munka pedig még nagyobb teljesítményű áramfejlesztőt igényel.
Mindezek alapján hajlamosak lennénk elsősorban a teljesítmény, és másodsorban az ár szerint választani áramforrást.
A gyakorlati próbák során különböző teljesítmény kategóriákban, de kategórián belül nagyjából azonos teljesítményű generátorokat próbáltunk ki. Először terhelés nélkül jártak az áramfejlesztők, és oszcilloszkópot szimuláló program rajzolta ki a váltakozó áram sinusgörbéjét. Terheletlenül is rögtön szembetűnő volt, hogy az inverteres szabályozású áramfejlesztők tökéletes görbét rajzoltak ki, az ún. cyclo-converter szabályozásúak ennél lényegesen csúnyább sinusgörbét állítottak elő, a kondenzátoros szabályozású gépek feszültséggörbéje pedig inkább négyszög impulzusra emlékeztetett.

Van-e ennek nagy jelentősége? Ha a generátorral előállított árammal hagyományos világítást működtetünk, akkor nem sok, ugyanígy akkor sem, ha viszonylag korszerűtlen, szabályozás nélküli szerszámgépet, vagy éppen elektromos fűtés látunk el villanyárammal. Ha azonban korszerűbb elektronika - teljesítmény és nyomatékszabályozós szerszámgép, energiatakarékos világítás stb. - működik az áramfejlesztőről, akkor már sok gondot okozhat a szabálytalan váltóáramú görbe. A bonyolult elektronika élettartama lerövidül, vagy azonnal károsodhat.

Különösen azért, mert ugyanezek a görbék az áramfejlesztők terhelésekor még sokkal nagyobb eltérést mutattak. Az inverteres szabályozók tették a dolgukat, és a sinus görbe szabályos maradt, a cyclo-convertereknél további szabálytalan behorpadások keletkeztek, a kondenzátoros szabályozásoknál pedig sokszor felismerhetetlenné vált a váltóáramú görbe.
Vizsgáltuk azt is, hogy a beindítás után milyen gyorsan stabilizálódik a feszültség, illetve a terhelés rákapcsolásakor milyen gyorsan reagál a motor és a generátor szabályozása. A különböző típusok között itt is jelentős eltérések adódtak. Volt olyan áramfejlesztő, ami nagyobb (de még megengedett) terhelésnél azonnal leállt, és a fogyasztókat csak lépcsőzetesen lehetett rákapcsolni. Néhány márkánál a terhelésre a névleges feszültség leesett, és csak 4-5 másodperc múlva állt vissza az előírt mértékre. Azt sem tekintettük pozitívumnak, hogy egyes gépek viszont hagyták magukat túlterhelni, nem szabályoztak le, ami az áramfejlesztő tönkremeneteléhez vezethet.
Más típusok a terhelés hatására rendkívül zajossá váltak, az üresjáratban szép csendesen duruzsoló áramfejlesztő hangosan morogni kezdett. Ez sem törvényszerű, hiszen akadt olyan is, aminek szinte egyáltalán nem változott a hangja a terhelés hatására.

Gondoljuk végig még egyszer, hogy így konkrét márkák és típusszámok nélkül milyen tanulságokat vonhatunk le a vizsgálatokból. Először is tudnunk kell a vásárlás előtt, hogy milyen célra, milyen eszközökhöz, mekkora teljesítményhez kívánunk áramfejlesztőt használni, illetve az adott helyeken mekkora zajszint viselhető el. Érzékenyebb elektronikákhoz, korszerű szerszámgépekhez inverteres szabályozású áramfejlesztő ajánlott, kevésbé érzékeny gépeknél lehet kompromisszumot kötni. A teljesítmények 0,6 kW-nál kezdődnek; igyekezzünk biztonsággal méretezni a várható összes terheléshez. A gépek zajszintje nyilvános adat, össze tudjuk hasonlítani a különböző típusokat, de figyeljünk arra, hogy ne üresjárati, hanem terheléses zajszintet nézzünk.
Az áramfejlesztő szabályozásának pontossága, a fent említett görbék már rendszerint nem nyilvános adatok, viszont a szakemberek ismerik ezeket. Egy elfogulatlan konzultáció nem kerülhető el a megfontolt döntéshez.

Inverteres szabályozás

Elektronikus feszültség, és frekvenciaszabályozás egy sokpólusú állórész segítségével. Terhelés hatására a rendszer beavatkozik, és beállítja a motor optimális fordulatszámát. Segítségével a hálózati áramnál is egyenletesebb sinusgörbét, azaz stabilabb áramot érhetünk el, mely ideális az érzékeny gépek, mint például a számítógépek üzemeltetéséhez is.

Cycloconverter

Az inverterhez hasonló digitálisan előállított áramforma, azzal a különbséggel, hogy terheléstől függetlenül, állandó fordulatszámon üzemelteti a motort. A feszültség nagyon pontos. A frekvencia függ a motor állandó fordulatszámától, és a feszültséggörbe nem szabályos sinus.

Kondenzátorszabályozás

Egyszerű, olcsó szabályozás. Ott célszerű alkalmazni, ahol nincs szükség nagyon pontos feszültségre és frekvenciára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Plaszlo avatarja

Plaszlo         Áramfejlesztők

Ezzel most nem segítettek egyáltalán. A pozitívumokat sem lehet kiemelni típus szerint? Átlagos vásárló nem tud mi alapján választani, mint a hallomások, mások véleménye és ár alapján. Ez a cikk csak annyit mond, van jó és van rossz, de nagyon vigyázzunk a vásárlásnál. Most aztán kint vagyunk a vízből.

Digitális inverteres klíma

A légkondicionálás nem egyszerűen csak a levegő hűtését jelenti, hanem a hőmérséklet szabályozását, vagy akár a levegő tisztítását is, amellyel megfelelő komfortszintet biztosíthatunk egész éven...


Napelemes rendszerekhez

Az okos világban elterjedőben van egy új fogalom a napelemes rendszerekkel kapcsolatban is, a smart- vagyis okos-napelemes rendszer. Lényege egy olyan komplex áramtermelési megoldás, amellyel...