Fűts okosan

2017-03-27 10:22:01 | Módosítva: 2017-04-27 10:23:46

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben jelentést készít az egyes országok levegőminőségéről, és eszerint Magyarország 2016-ban is – az előző évekhez hasonlóan – a legszennyezettebb európai országok közé tartozott. Ez azt jelenti, hogy tavaly csak Szerbiában, Macedóniában, Bulgáriában és Koszovóban volt piszkosabb a levegő a hazainál. Szintén a statisztikák mutatják, hogy ez miért is olyan súlyos probléma: évente 12 800 ember korai haláláért felelnek a levegőszennyező ultrafinom részecskék (PM2,5), az áldozatok átlagosan 11 évvel rövidebb ideig élnek, mintha tiszta levegőt szívnának.


Elsődleges okok

Ezeknek a szomorú adatoknak az oka elsősorban a nem megfelelő tüzelőanyagokban keresendő: ugyanis ma is sokan fűtenek környezetszennyező lignittel, barnaszénnel és puhafával, a hulladékégetésről nem is beszélve. Így az egészségkárosító részecskék (PM10) egyre nagyobb hányada kerül a levegőbe a fűtés során. 2000-ben az összkibocsátásnak még csak 24%-át tette ki a fűtés, 2013-ban viszont már 45%-át. Ezen belül pedig az egészséget leginkább veszélyeztető legapróbb részecskék (PM2,5) kibocsátásának 74 százalékáért volt felelős a lakossági égetés. Hazánkban várhatóan a 2020-as évek elejétől szabályozzák majd a lakossági tüzelőberendezések kibocsátását. Egyelőre csak a szemétégetés tilos, de mindhiába. Vannak ugyanis, akiknek nincs más választásuk, minthogy bármit tűzre dobjanak, amit találnak, ha nem akarnak megfagyni. És persze szép számmal találkozhatunk a „tájékozatlanokkal”, akiknek bár lenne lehetőségük a helyes tüzelésre, mégis, bármit elégetnek, hiszen nincsenek tisztában tettük következményeivel. Elsősorban őket célozza meg a Földművelésügyi Minisztérium, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága és a Herman Ottó Intézet „Fűts okosan!” elnevezésű kampánya, melyet a szervezők azzal a céllal indítottak el, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire, káros hatásaira és a jó minőségű tüzelőanyagok alkalmazásának fontosságára.


1. rész itt: Fűts okosan
2. rész itt: Fűtés és légszennyezés
3. részt itt: A környezetbarát tüzelés 10 parancsolata
4. rész itt: A tüzelőanyag helyes tárolása
5. rész itt: A tűzrakás helyes módja
6. rész itt: Szigorodó szabályok
7. rész itt: Mivel és hogyan fűtünk

A fűts okosan összeállítás forrása:
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Központi fűtés megújuló energiaforrásokból

Az energiaárak folyamatos emelkedése, és az ökológia szempontok miatt egyre inkább megnő az egyedi nem fosszilis fűtőanyagot elégető fűtésrendszerek alkalmazásának az igénye. Ilyen rendszerűek a...


Felületfűtés, padlófűtés

Régebben féltünk padlófűtést alkalmazni, és egyáltalán túl drágának tartottuk. Mégis nagyon sokan kíváncsiak erre a fűtéstípusra, és ez nem véletlen: a padlófűtés a mai fűtőberendezésekkel...