Fűts okosan

2017-03-27 10:22:01 | Módosítva: 2017-04-27 10:23:46

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben jelentést készít az egyes országok levegőminőségéről, és eszerint Magyarország 2016-ban is – az előző évekhez hasonlóan – a legszennyezettebb európai országok közé tartozott. Ez azt jelenti, hogy tavaly csak Szerbiában, Macedóniában, Bulgáriában és Koszovóban volt piszkosabb a levegő a hazainál. Szintén a statisztikák mutatják, hogy ez miért is olyan súlyos probléma: évente 12 800 ember korai haláláért felelnek a levegőszennyező ultrafinom részecskék (PM2,5), az áldozatok átlagosan 11 évvel rövidebb ideig élnek, mintha tiszta levegőt szívnának.


Elsődleges okok

Ezeknek a szomorú adatoknak az oka elsősorban a nem megfelelő tüzelőanyagokban keresendő: ugyanis ma is sokan fűtenek környezetszennyező lignittel, barnaszénnel és puhafával, a hulladékégetésről nem is beszélve. Így az egészségkárosító részecskék (PM10) egyre nagyobb hányada kerül a levegőbe a fűtés során. 2000-ben az összkibocsátásnak még csak 24%-át tette ki a fűtés, 2013-ban viszont már 45%-át. Ezen belül pedig az egészséget leginkább veszélyeztető legapróbb részecskék (PM2,5) kibocsátásának 74 százalékáért volt felelős a lakossági égetés. Hazánkban várhatóan a 2020-as évek elejétől szabályozzák majd a lakossági tüzelőberendezések kibocsátását. Egyelőre csak a szemétégetés tilos, de mindhiába. Vannak ugyanis, akiknek nincs más választásuk, minthogy bármit tűzre dobjanak, amit találnak, ha nem akarnak megfagyni. És persze szép számmal találkozhatunk a „tájékozatlanokkal”, akiknek bár lenne lehetőségük a helyes tüzelésre, mégis, bármit elégetnek, hiszen nincsenek tisztában tettük következményeivel. Elsősorban őket célozza meg a Földművelésügyi Minisztérium, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága és a Herman Ottó Intézet „Fűts okosan!” elnevezésű kampánya, melyet a szervezők azzal a céllal indítottak el, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire, káros hatásaira és a jó minőségű tüzelőanyagok alkalmazásának fontosságára.


1. rész itt: Fűts okosan
2. rész itt: Fűtés és légszennyezés
3. részt itt: A környezetbarát tüzelés 10 parancsolata
4. rész itt: A tüzelőanyag helyes tárolása
5. rész itt: A tűzrakás helyes módja
6. rész itt: Szigorodó szabályok
7. rész itt: Mivel és hogyan fűtünk

A fűts okosan összeállítás forrása:
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Uponor Smatrix vezérlés

A mai felgyorsult, elektronizált környezetünkben már megrendelői elvárás lett, hogy a házunkat is tudjuk vezérelni helyiségenként helyileg, vagy akár távolról okostelefonról. Ezáltal a szigorodó...


Gáz helyett infrapanel

A Linzi Kft. telephelyén kizárólag infrafűtést alkalmaznak, a gáz nincs is bevezetve. Az irodákban és egyéb helyiségekben meg lehet tekinteni a különböző méretű és teljesítményű paneleket működés...