A Mamut erejével

Önjáró lakókocsi

2010-06-14 16:56:48 | Módosítva: 2010-06-19 17:38:38

A nagyobb lakókocsi, utánfutó, jacht és motorcsónak szállító utánfutó tulajdonosai tudják, hogy milyen körülményes a nehéz vontatmányt rávezetni a vontató autóra, ráakasztani a vonóhorogra. Nem olcsó, de erre is van megoldás.

Az önjáró lakókocsival az Al-ko Mamut fantázianevű szerkezetében ismerkedtünk meg, de más márkák gyártmányában is található már hasonló. A szerkezet tehát a fenti problémán kíván segíteni; akár rossz terepviszonyok között, mély talajon, emelkedőn, garázsfelhajtón is önjáróvá teszi a vontatmányt.
A meghajtás a régi "Dongó motorokhoz" hasonló dörzshajtással kapcsolódik rá közvetlenül a kerekek mögött az alvázra, a dörzskerék pedig a kerékre feszül. Természetesen vontatás közben a dörzshajtás megszűnik. A meghajtást elektromos motor adja, nagy áttételen keresztül, így meglepően nagy nyomaték kifejtésére képes. Akár 20 %-ot meghaladó emelkedőn, vagy az átázott, süppedős talajon (kempingben eső után) képes mozgatni a nehéz utánfutót. A villamos motor energiaforrása külön akkumulátor, amelyet a vontató gépkocsi tölt.

A legszenzációsabb a vezérlés! Képzeljük el azt a jelenetet, hogy egy nagytestű lakókocsi - mintegy magától - szép lassan kikúszik a mélygarázsból, és mászik fel a felhajtón. "Magától" rááll a fent várakozó gépkocsira, pontosan a vonóhorogra, és már csak össze kell kapcsolni őket. Közben sem gépkocsi, sem a szokásos 3-4 markos ember nincs a közelben.
Aki az egészet irányítja, az néhány méterrel arrébb áll, és a TV távirányítóhoz hasonló eszközt tart a kezében, rajta egy kis joystick. Ezzel vezérli milliméter pontossággal a hatalmas utánfutót, gyakorlatilag minden egyéb külső segítség nélkül.
Az Al-ko Mamut utólag is felszerelhető bármelyik lakókocsira, s bár nem olcsó, annak valószínűleg megéri az árát, aki rendszeresen használja utánfutóját, gyakran nehéz terepviszonyok között, külső segítség nélkül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti teherhordó eszközeink

Minden kerttel is rendelkező háztartásban elkel egy talicska, kézikocsi, esetleg egy kis fűnyíró traktorra, vagy kerekekkel szerelt motoros kapa után köthető utánfutó. Ezeket házilag is...


Rovartetemek a gépkocsin

A jelenség tavasztól őszig a legáltalánosabb, de nyáron a legerősebb. Nevezetesen a gépkocsi szélvédőjére és a karosszéria elejére felkenődött bogártetemek. Önző módon mi most nem a bogarak...