Szilárd tüzelőanyagok

2017-11-20 07:54:22 | Módosítva: 2017-11-20 08:12:05

Éppen egy évvel ezelőtt áttekintettük a különböző tüzelőanyag fajtákat, és áruk, fűtőértékük, praktikusságuk, környezeti hatásuk szerint is összehasonlítottuk őket. A téli tüzelőanyag beszerzésének nagy jelentősége van minden család költségvetésére. Egy fűtési szezonban nem elhanyagolható az összeg, amit a legmegfelelőbb tüzelőanyag kiválasztásával megtakaríthatunk a fűtés során. Melyik a leggazdasá­gosabb tüzelőanyag? Nem könnyű dönteni, mert a bekerülési költségek, az üzemelési költségek és a környezetterhelési szempontok gyakran ellentétesek.


Fűtünk-e még szénnel?

A kedvezőtlenebb gazdasági helyzetű települések lakosságának egyik legolcsóbb tüzelőanyaga a rosszabb minőségű szén. Ez sajnálatos módon számos környezeti probléma forrása. A szén égetése során szén-dioxid képződik, amely üvegházhatású gáz. Az égetés során ezen kívül jelentős mennyiségű kén-dioxid jut a levegőbe, amely nemcsak a savas eső egyik alkotóeleme, hanem kénsavvá alakulva, belélegezve súlyosan károsítja az élőlények nyálkahártyáját is.

A hazai kitermelésű tőzeges barnaszén és lignit szennyezett, elégésük során sok hamu, kén-dioxid és nitrogén-oxidok keletkeznek. Az ártalmatlanítás csakis erőművi denitrifikációs eljárásokkal, kéntelenítési berendezésekkel, speciális füstgáztisztítási technológiákkal valósítható meg. A kéntelenítési eljárások akár 95%-os hatásfokúak is lehetnek. Mivel a lakossági tüzelőberendezések nincsenek ellátva megfelelő füstgáz-tisztítóval, a közvetlen környezetre, a levegő minőségére gyakorolt káros hatásuk messze meghaladja az erőművek károsanyag-kibocsátását. Ezzel együtt tudomásul kell vennünk, hogy a lakósság jelentős része ma is valamilyen szénnel fűt, és sajnos nem feltétlenül a legkorszerűbb fűtőkészülékkel.


A legtöbb háztulajdonos sajnos nem logikus tényeken alapuló megfontolás, hanem szóbeszéd, ellenőrizetlen információ vagy érzelmi befolyás hatására szerzi be a szükséges tüzelőjét. Pedig a tüzelőanyagok fűtőértéke jól összehasonlítható. Ha tehát ebből a szempontból a legjobb döntést szeretnénk meghozni, konkrét mérési eredmények állnak mindenki rendelkezésére. Vannak persze más szempontok is (kényelem, tárolási lehetőségek, beszerzési források, tüzelőberendezés típusa, beszerzési ár stb.) amelyeket szintén figyelembe kell venni a beszerzés során. A tüzelőanyag fűtőértékének minél jobb megismerése nagy segítséget nyújt a megfelelő tüzelőanyag kiválasztásában. Minél jobb egy tüzelőanyag fűtőértéke, annál kevesebb mennyiség elégetése szükséges ugyanolyan hőmérséklet előállításához.

A tüzelőanyag beszerzés előtt érdemes figyelembe vennie, hogy a magasabb kalóriaértékű tüzelőanyag ára arányban van-e a fűtőértékével. Ne felejtsük el, tüzelőanyag vásárláskor nem tüzelőanyagot, hanem minden esetben fűtőértéket vásárolunk. Emellett lényeges az is, hogy lehetőleg olyan tüzelőanyagot vásároljunk, amelynek mennyisége egyértelműen meghatározható, mint pl. zsákos szén, kalodás tűzifa, erdei m3-es tűzifa, mérlegelt tűzifa. Ha az udvarunkra leborítanak egy teherautónyi ömlesztett fát vagy szenet, a gyártó becsületességére van bízva, hogy megkapjuk-e a teljes mennyiséget vagy sem.

Szénnel való fűtés esetén a szén fajtájától és a fűtőértékétől függ a költség. A szén árakban óriási a különbség. A feketeszén 7000-8500 Ft/q áron szerezhető be, a barnaszén fajtától függően 3000-5500 Ft/q áron kapható. A kisebb kalória értékű lignit a tüzelőanyag kereskedésekben már 1500-2000 Ft/q-ért beszerezhető.


Sokan kétségbe vonják, hogy érdemes-e lignittel fűteni a magas kéntartalma miatt. A kén a frissen bányászott lignitben lévő vízzel a fűtés során kénsavvá alakul, a kénvas pedig kárt okozhat a kazánban és a kéményben. Ezek után felmerül a kérdés: az olcsóbb lignittel, vagy a jobb minőségű, tökéletesebben égő, de drágább import és hazai, barnaszénnel vagy feketeszénnel érdemesebb-e fűteni?

A szén fosszilis tüzelőanyag, mocsári erdőkből alakult. Így a lignithez hasonlóan, a barnaszén és a feketeszén is bír természetes víztartalommal alacsonyabb százalékban. Tudjuk, hogy valamennyi szén veszít nedvességtartalmából a tárolás során. Így a víz egy részének elpárolgásával a tüzeléskor a kisebb nedvességtartalmú lignittel való fűtés nem „károsabb”, mint a barnaszénnel vagy a feketeszénnel történő fűtés.

A különböző tüzelőanyagokhoz más-más kazán való. A lignit elégetésére alkalmas hazai kazánoknál fontos, hogy a kazán megfelelő mennyiségű levegőt kapjon és a kémény jól átjárható legyen. A tüzeléstechnikai szakembereket szakmai tanácsokkal tudnak szolgálni és segítenek az optimális kazán kiválasztásában.

Szén tojásbrikett, szén pellet

A szén tojásbrikett és a szén pellet alapanyaga (barnakőszén) az osztályozás során leválasztott 0-10 mm-es, illetve 0-20 mm-es szénpor. A tojásbrikett speciális brikett ipari ragasztóanyagot tartalmaz, de ez a felhasználás során a kémények kátrányosodására nincs ráhatással. A szénpellet préseléses eljárással készül, biomassza hozzáadásával. Nem vízálló, feltétlenül fontos, hogy száraz hűvös helyen tárolják! Rendszeresen karbantartott, jól szellőző kéménnyel ellátott tüzelőberendezésben használható optimálisan.

A szén tojásbrikett, szén pellet átlag fűtőértéke 12–14 MJ/kg. Egy mázsa szén tojásbrikett 2800-3000 Ft, a szén pellet 2600-2800 Ft-ba kerül, ami azt jelenti, hogy kb. 2 forintunkba kerül egy MJ szén tojásbrikett, és 1,9 forintunkba kerül egy MJ szén pellet fűtőértéke. Minden szén tojásbrikett, szén pellet egyforma nagyságú és súlyú, így kiszámítható és adagolható a szén tojásbrikett, szén pellet tüzelés. A szén tojásbrikett, szén pellet ömlesztve és zsákos csomagolásban is megvásárolható.

Fa brikett, fa pellet

A fa brikett, fa pellet faipari hulladékból készül, nagy nyomáson összepréselik és mesterségesen szárítják. A fa brikett, fa pellet fűtőanyagának nedvességtartalma kb. 8-10 százalék. A fával szemben jobb hatásfokkal ég, kevesebb hamu marad utána, és a fa brikett, fa pellet a környezetet sem terheli annyira. Mivel préselik, nincs benne levegő és víz, a fa brikett, fa pellet egy tömör szerkezetű anyag.
A fa brikett, fa pellet átlag fűtőértéke 16-19 MJ/kg. Egy mázsa fa brikett 4500-5500 Ft, a fa pellet 5500-7000 Ft-ba kerül, ami azt jelenti, hogy kb. 2,5 forintunkba kerül egy MJ fa brikett, és 3,2 forintunkba kerül egy MJ fa pellet fűtőértéke. A fa brikett, fa pellet közel kétszer tömörebb, sűrűbb, mint a fa, így kevesebb helyet foglal, mint a hagyományos tűzifa. Minden fa brikett, fa pellet egyforma nagyságú és súlyú, így a fa brikett, fa pellet tüzelés kiszámítható és adagolható. A tüzelőberendezésre jutó hirtelen hő terhelés kisebb, így a kémény kormozódásától sem kell tartanunk. A fa brikett, fa pellet zárt csomagolásban vásárolható meg, súlya kicsi, nem morzsolódik.

Fűts okosan

Mivel és hogyan fűtsünk: fa, szén, földgáz

Forrás: Farm tüzép


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tűzifa beszerzése, előkészítése

Bár még inkább a nyárutót élvezzük, de nem árt, ha már most kezd gondoskodni a téli tüzelőanyagról az, aki fával fűt. Szerencsések azok, akik kertjükben, birtokukon tudnak annyi tűzre való fát...


Fűts okosan

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben jelentést készít az egyes országok levegőminőségéről, és eszerint Magyarország 2016-ban is – az előző évekhez hasonlóan – a...