A kimeríthetetlen energia

2010-06-23 14:30:35 |

Néhány évvel ezelőtt ismét előtérbe került a hőszivattyúk alkalmazása. Többféle típus létezik, szondás, fúrt kutas, talaj kollektoros és levegős. Felhasználása szerint fűt, hűt és melegvizet állít elő.

Egy dologra nem alkalmas a hőszivattyú - pedig sokan ezt várták tőle - csodákra nem képes. Ahhoz, hogy fűtsön, hűtsön vagy háztartási meleg vizet állítson elő, energiára van szüksége. Igaz, hogy egy egységnyi energiát képes megtöbbszörözni (COP érték 3-5), mivel a természetből kinyeri az ott "tárolt" energiát.
Alkalmazása ott célszerű, ahol az épület energiamegtartó képessége kiváló. Az ilyen lakások fűtéséhez ajánljuk szívesen a svéd ESB levegő-víz hőszivattyút.

A levegő a legkönnyebben elérhető, mindenhol jelenlévő energiaforrás, ezt hasznosítja az ESB hőszivattyú. A rendszer lényege, hogy egy kültéri ventillációs rendszer beszívja a levegőt, majd egy hőcserélőn keresztül lehűti azt. A lehűtött levegőt ezután visszaengedi a környezetbe. Mivel csak levegőt használ fel a rendszer a környezetből, ezért teljesen környezetbarát. Az állandóan változó külső hőmérséklet miatt, esetenként alternatív fűtés lehetőségét is biztosítani kell. Ez lehet pl. az ESB 13 elektromos kazán, vagy a meglevő gázkazán. Az ESB hőszivattyú teljesítménye a hőmérséklettel arányosan változik, de egyszerű és olcsó telepítése, kis helyigénye miatt rendkívüli megtakarítási lehetőséget biztosít ez hőszivattyú típus.

Az ESB levegő-víz hőszivattyú előnyei:

  • Egészen szélsőséges hőmérsékletek között (-25 °C-+35 °C) is alkalmazható,
  • Egyszerűen, olcsón telepíthető,
  • Könnyen kapcsolható a meglévő fűtési rendszerbe,
  • Lényegesen olcsóbb beruházást igényel, pl. a föld és vizes hőszivattyúkhoz képest,
  • A kültéri egység használata miatt a lakásban nincs zajhatás,
  • Biztonságos, nincs szükség sem propánbután-, sem földgázvezetékre,
  • Nincs szükség kéményre, nem kell félni a szénmonoxid mérgezéstől

A hőszivattyú feladata, hogy a külső levegőből hőt nyerjen ki, és a hőcserélő segítségével átadja a hőenergiát az épületben működő fűtőrendszernek. Az ESB hőszivattyú hideg éghajlati körülményekhez lett kialakítva, ezért felszerelték egy fűtőegységgel, amely védi a kompresszort, valamint egy fűtőkábellel, amely olvasztáskor megakadályozza a jegesedést.
A lemezes hőcserélő a belső térben helyezkedik el, hogy esetleges áramszünet esetén szét ne fagyjon. Az ESB hőszivattyú áramszünet utáni automata újraindító funkcióval is rendelkezik. A kültéri egység telepítésekor figyelembe kell venni az akadálytalan légáramlás biztosítását, és az egység karbantartásához a hozzáférést biztosítani kell. A meglévő fűtési rendszerhez történő csatlakozás 2 hőszigetelt csövön keresztül történik, az előremenő és a visszatérő ágak kivezetésével. Ezen kívül már csak az elektromos ellátást kell biztosítani.

Levegő-víz hőszivattyú működése

Az ESB használata egyszerű, működése pedig biztonságos. A hőszivattyút egy beépített automata processzor működteti. A felhasználónak ezért nem kell elvégeznie semmilyen bonyolult beállítást. A hőszivattyú üzemidejét a víz hőmérséklete határozza meg. Amíg a hőmérséklet 53 °C alatt van, a hőszivattyú folyamatosan melegíti a vizet. Amikor a víz hőmérséklete eléri az 53°C-os értéket, a hőtermelés leáll. Ha a hőmérséklet 45 °C-ra csökken, a hőtermelés újra elkezdődik. A víz a lemezes hőcserélőt elhagyva a fűtőspirálon át a modul tartályában és a radiátorrendszerben cirkulál, így biztosítva a fűtést és a használati melegvizet a felhasználók számára.

Pályázati lehetőségek

A hőszivattyúk elterjedését segíti elő az állam által biztosított, vissza nem térítendő támogatási rendszer, amely pályázat útján áll rendelkezésre, gyakorlatilag mindenki számára. 2010-ben ennek mértéke 30%, amely akár további 30% kedvezménnyel bővülhet, a Klíma Bonusz program hatására.

Erről és a működésről további információ kapható a www.esb-hoszivattyu.hu honlapon, vagy a (+36-30) 939-2200-as telefonon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fél év haladék

Eredetileg idén januártól már csak közel nulla energiaigényű, „BB” energetikai besorolású új építésű épület nyerhetett volna használatba vételi engedélyt Magyarországon. Egy rendeletmódosítás...


Nyerjünk energiát!

Magyarország a rosszul szigetelt házak országa: elavultak a nyílászáróink, rosszul szigeteltek a falaink, egyszóval, az 50 évvel ezelőtti műszaki színvonalon vannak megépítve házaink. Nehéz...