Megújuló energiaforrás

Pellettüzelés

A "folyékony fának" is nevezett fapelletet 20 évvel ezelőtt fejlesztették ki Ausztriában és Skandináviában. A cél az volt, hogy fával ill. más növényi hulladékokkal is ugyanolyan kényelmesen, gazdaságosan, automata módon lehessen fűteni, mint gázzal vagy olajjal.

A pelletálás egy régóta ismert eljárás, melynek során az alapanyagot kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson kis rudakká préselik. A tömörítési eljárás előnye, hogy tiszta, jól kezelhető, csomagolható és gazdaságosan szállítható anyagot eredményez. Szinte minden anyagot lehet pelletálni, amely apró méretűre darálható, illetve szemcseszerkezete és nedvességtartalma megfelelő.
Energiahordozóként világszerte leginkább a fafeldolgozó iparban keletkező gyaluforgács és fűrészpor hulladékot hasznosítják pelletálás révén. A fa pellet nagy fűtőértékű, könnyen tárolható és szállítható, tiszta tüzelőanyag, ami a fosszilis tüzelőanyagokhoz képest jóval kedvezőbb árú is. Hazánkban a fa mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a mezőgazdaságban nagy mennyiségben keletkező egyéb szerves hulladékok, valamint a direkt "zöldenergia" előállítása céljából termesztett növények. A fapellet szállításának 3 lehetséges módozata van, a legelterjedtebb a 15 kg-os zsákokban történő kiszerelés. A másik módja a csomagolásnak az úgynevezett "big bag", ami 1000 kg-os zsákokat jelent, továbbá lehet szállítani fluid formátumban is ugyanúgy, mint a mezőgazdasági alapanyagokat.

Miből áll egy pellet tüzelési rendszer?

Pellet kazán
Amióta pelletálási eljárással sikerült "folyékonnyá" tenni a fát, nincs nagy különbség a berendezés felépítésében a gázhoz vagy fűtőolajhoz képest, mivel mindhárom rendszer rendelkezik egy üzemanyagtartállyal, egy égőfejjel, valamint egy erre a célra kialakított hőcserélővel. Alapvető különbségek az üzemeltetésben vannak, mivel a gáz, illetve cseppfolyós üzemanyag eltér a szilárd fűtőanyag tulajdonságaitól.
A lényegi különbségek a fűtőanyag adagolásában (ami a pellet esetében egy továbbító csiga segítségével történik), valamint a képződő salakanyag mennyiségében vannak. Mivel a pellet tüzelőanyag valójában szilárd formátumú, ezért az adagolás minden esetben olyan kialakítású, hogy visszaégés lehetőleg ne következhessen be. Ezt úgy oldják meg a berendezésgyártók, hogy az az adagoló, amely közvetlenül a tartályból szállítja a pelletet, teljesen elreteszelt a kazánban lévő továbbító csigával, amelynek a végén már az égés történik. Továbbá a kazánban lévő csiga illesztése szorosabb, mint az adagoló csigáé, a visszaégést pedig az is akadályozza, hogy a két csiga olyan műanyag tömlővel van összekötve, ami már 150 °C-on elolvad.

Pellet égő, vezérlés
A pelletkazán égőjét a legkönnyebb úgy elképzelni, mint egy hagyományos gázégőt, azzal a különbséggel, hogy a fűtőanyag "folyékony fa" azaz pellet. A vezérlés legfontosabb érzékelője a hőmérséklet szenzor, mellyel egy merülő hüvelyen keresztül érzékeljük a láng nagyságát. Ha a felhasználó által beállított értékhez közelít a kazánban lévő melegvíz hőmérséklete, a vezérlés automatikusan, több lépcsőben csökkenti az adagot, így zárva ki a túlmelegedést. Ha túlmelegedne a rendszer, akkor az azt jelentené, hogy több hő képződik, mint amennyit felhasználunk, tehát elpazaroljuk a hőt.
A pelletkazán a már meglévő vagy új melegvizes fűtési rendszerekkel a következőképpen kapcsolható össze. Minden fűtési körben manapság van keringtető szivattyú. Nincs más dolgunk, mint a szobatermosztátot összekötni a szivattyúval, így termosztát akkor kapcsolja be a szivattyút, ha melegvízre van szüksége a lakás felfűtésére. Amennyiben a kazánban fogyni kezd a melegvíz, úgy a pellet égő vezérlése automatikusan bekapcsolja az égőt és előállítja a szükséges hőt. A fapellettel üzemelő kazán égőfejét elhagyó láng hőmérséklete 800-1000 °C között ingadozik. Ha hasznosítjuk a füstgáz hőmérsékletét, ami 70-100 °C között lehet, a rendszer hatásfoka 90% felettinek mondható.

Pellet tartály
A pellet tartályra azért van szükség, mert sokkal kényelmesebb 2-4 hetente feltölteni, mint óránként vagy naponta. A pellet tartály lehet egyedi méretű vagy a családi házakhoz ajánlott 1 m3 nagyságú, ami akár egy hónapig is biztosítja a tüzelőanyagot.Milyen karbantartást igényel a pellettel üzemelő rendszert?

Miután elégett az 1 m3-nyi anyag, a minőségtől függően 0,5-1 kg salakanyag keletkezik, amely a kazán salaktálcájába jut. Ezen kívül a kazán víztáskáira is rakódik hamu, amit az optimális működés miatt le kell takarítani. A tisztítási folyamat 3-5 percet vesz igénybe. A 35 kW-os pelletkazán kb. 4 hét időtartam alatt égeti el az 1 m3 fapelletet, tehát a takarítási ciklusok nem túl gyakoriak, ám mégis különböznek a gázkazán tisztítási ciklusától, amely gyártótól függően ritkábban esedékes.

Miért környezetbarát az eljárás?

A pelletfűtés elsősorban azért környezetkímélőbb megoldás a fafűtésnél, mert újrahasznosított alapanyagot használ. A pellet nedvességtartalma, melyet ipari szabvány ír elő, megbízhatóan 10% körül marad, így hatásfoka jobb a gyakran 40%-nyi vizet tartalmazó tűzifáénál. A szabályozott égés miatt károsanyag-kibocsátása a fafűtéséhez képest is alacsony, a fosszilis tüzelőkkel (gáz, szén) összehasonlítva pedig egyenesen elenyésző. A magas hatásfoknak (95%) köszönhetően a lebegő szemcsék is elégnek, így a kazán közel tökéletes égést képes produkálni. A pellet elégetésével csak annyi szén-dioxid kerül a levegőbe, amennyit a fa élete során megkötött. Ennyi szén-dioxid akkor is felszabadulna, ha a biomassza alapanyagot (gyaluforgácsot, fűrészport, kukoricacsutkát stb.) hagynánk békén elkorhadni. A pelletfűtés tehát nem serkenti a globális felmelegedést. A gázfűtésnél lényegesen olcsóbb, és nem is drágul a kőolajszármazékokkal egyenes arányban.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: pellet, tüzelés, fűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos kazán

Ha valakinek jelenleg vizes fűtése van és kazáncserén gondolkodik, akkor jó alternatív megoldás lehet az elektromos fali kazán is. Ha egy gázkazánt cserélni kell, akkor 90% esély van arra, hogy...


Raktározott hőenergia

Fűtési és melegvíz-készítési energiáinkat egyre több fajta energiaforrásból szerezzük be. Ezek között előnyben részesítjük azokat, amik ingyen szolgáltatják az energiát (nap, szél), aztán...