Kerti tavak gépészete

2010-07-10 19:31:17 |

A víz különleges hatású eleme lehet minden kertnek, jó hatással van ránk, gyermekeinkre és a kert élővilágára is. A szép látványért cserébe folyamatos gondoskodást igényel, szerencsére számos eszköz van ebben segítségünkre.

A vízminőségnek két arca van: egy tiszta, kívülről látható, és egy másik, mely elbújik a szemek elől. Ezek a tó vizében oldott tápanyagok, esetleges mikrobiális szennyeződések. Mindemellett rendkívül fontos az, ami a víz biorendszerében lejátszódik - ki-kivel osztozkodik az elemeken, mi hiányzik, vagy mi található túlzott mennyiségben a tó vizében. Ezt rendszeresen ellenőriznünk kell, hogy szükség esetén a szabályozással beavatkozhassunk.

Levegőztetés, vízforgatás

Az élővizek tisztítása és oxigénnel való ellátása egyre inkább napi szükségletté válik a családi házak és nyaralók tavacskáiban éppúgy, mint a kisebb-nagyobb halastavakban és természetes ill. mesterséges vizeinkben. A környezetet károsító tényezők nagyon sok helyen okoznak eutrofizációt (túlburjánzást), halpusztulást, legtöbbször valamilyen szerves szennyezés, és ennek szoros következményeként az oxigénhiány miatt.

Erre a célra fejlesztették ki a levegőztetőket, amelyek képesek ezen problémák megakadályozására, az egészséges vízi-ökoszisztéma fennmaradásának elősegítésére. A levegőztető berendezések egyszerre több feladatot látnak el: nagy mennyiségű oxigént oldanak be a vízbe, kihajtják az alacsony forráspontú, szerves szennyezéseket (pl. ammóniák, kénhidrogének stb.), keverő mozgásukkal és a szivattyú távolabbi (4-10 méter) elhelyezésével nagy vízmennyiséget hoznak lassú mozgásba, megszüntetve a pangó régiók káros hatását.
A kerti tavak levegőztetését vízpumpával is végezhetjük, a mozgó víz különleges hangulatot áraszt. A gazdag vízpumpa és szökőkút kínálatból könnyen kiválaszthatjuk az igényünknek leginkább megfelelő típust és méretet. Egyetlen vízpumpával többféle eszköz (szökőkút, vízesés és vízszűrő) működtetése is ellátható a különféle műanyag elosztó, csatlakozó, bővítő-szűkítő közdarabok segítségével. A vízpumpák 150 liter/h-tól a 20000 liter/h-ig sokféle teljesítménnyel kaphatók. A nagyobb teljesítményű vízpumpák patakfolyások kialakítására is alkalmasak, az áramfogyasztásuk alacsony, használatuk biztonságos.

Szűrés

Ideális esetben már a tó építésénél megtervezik a hozzá illeszkedő szűrőrendszert. Ehhez alapvető fontosságú a tó térfogatának megállapítása (szükséges hosszúság x szélesség x mélység/2). Például: 3 m x 4 m x 1 m /2 = 6 m3 ebből adódik 6.000 liter. A növény és az esetleges halállomány nagysága is befolyásolja a szűrő kiválasztását. Amennyivel több hal él a tóban, annyival nagyobb a tápanyag bevitel, és annyival nagyobb teljesítményű szűrő kell, mert az állatok ürüléke valamint a táplálék maradványai megterhelnek minden ökológiai rendszert.
Egy általános szűrőrendszer tartalmaz egy szivattyút, egy tószűrőt, amelyik gondoskodik a biológiai-mechanikus tisztításról, és egy előtisztítót a lebegő algák elleni védekezéshez. Alapvetően megkülönböztethetünk átfolyó- és nyomásszűrő rendszert. A nyomásszűrő majdnem teljes mértékben beásható a földbe a tó mellett, és a víznyomással kerül továbbításra - ideális egy kiegészítő patak vagy vízesés üzemeltetéséhez. A nyomás alatt működő szűrők alkalmasak a kicsi és közepes méretű tavakhoz. Az átfolyó szűrőt közepes vagy nagyobb tavaknál építik be. Egyes szűrőrendszerek ezen keresztül gondoskodnak az iszap automatikus kihordásáról is. Az intelligens vezérlés egész évben ellenőrzi a víz hőmérsékletét, és önállóan aktiválja az előtisztítót és beépített iszapszivattyút.

Tisztítás, elszívás

Az év során falevél, virágpor, haleledel maradvány és más, algákat tápláló anyag kerül a tó felületen keresztül a vízbe. Különösen ősszel jelent kihívást a nagyobb lombhullás a tótulajdonosok számára. A víz felszínén úszó ún. szkimmerek elszívják a szennyeződéseket a felületről és egy szűrőkosárba gyűjtik azokat. Ezzel eltávolítják a szennyeződés nagy részét a tó ökológiai rendszeréből, mielőtt az túlzottan megterhelné a tavat vagy a szűrőrendszert. A szkimmerek képesek áthidalni bizonyos vízszintingadozást is.
Az évek során felgyülemlett iszapot iszapszívóval lehet eltávolítani a tó fenekéről. Az iszappal együtt eltávolítjuk az algákat, a növénymaradványokat, és a tóba hullott faleveleket. Figyeljünk rá, hogy egyszerre csak az iszap maximum felét távolítsuk el a tóból, ellenkező esetben felborulhat az egészséges biológiai egyensúly. A falevelek különösen bosszantóak tudnak lenni, ezért ajánlott egy hálóval betakarni a tavat, amikor ősszel a szelek végigsöpörnek a kerten.

Elektromos algamentesítés

Az algamentesítésre többféle készítmény létezik, amelyekkel egyszeri kezeléssel is jó eredmény érhető el. Viszonylag új termék a hazai piacon az elektromos algamentesítő készülék. Központi egysége speciális rézötvözetből készült diódából, valamint rozsdamentes acélból készült anódból áll. Mikroprocesszor által létrehozott impulzusok hatására pozitív töltésű rézionok szabadulnak fel, amelyek 0,2-0,3 ppm töménységben gátat szabnak az algák szaporodásának, és növekedésének. Ez a rézion-koncentráció elegendő ahhoz, hogy az algák elpusztuljanak, de a vízinövényeket és állatokat nem károsítja.

Vízminőség főbb mutatói

Ha kerti tavunkban a kialakult természetes egyensúly felbomlik, még sok esetben vissza lehet állítani azt. Nem a tó vizének átlátszósága határozza meg annak tisztaságát.

  • Kémhatás: kerti tavunk vizének kémiai minőségét a PH-érték jellemzi, amit lakmuszpapírral bárki nyomon követhet. 6,5-8,0 közötti érték a megfelelő; 8,5-nél fennáll a mérgezés veszélye, ekkor cseréljük le a tó vizét.
  • Hőmérséklet: kerti tó esetében 20-25 °C között ideális a hőmérséklet.
  • Oxigén: hiányát okozhatja az algák elszaporodása, tónövények ritkulása, hőmérséklet emelkedése. A kerti tó oxigénellátását tónövények ültetésével, patak, szökőkút, csobogó építésével oldhatjuk meg.
  • Nitrogén: szerves anyagok bomlásánál ammónia keletkezik, ami baktériumok segítségével nitritté, majd nitráttá alakul.
  • Foszfor: a tónövények tápanyaga, ha sok van algásodáshoz vezet. Kert tó esetében fűnyesedék falevelek az okozói. A tómeder üledékében a foszfor így felhalmozódik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Algásodás és falpenész megszüntetése

Lakásának falain vagy mennyezetén penész jelent meg? Ez legtöbbször egy nem megfelelően kidolgozott részlet következménye azokon a helyeken, ahol hiányos a hővédelem, és emiatt kondenzációs...


Kavicsos tó

Bármelyik kert szokatlan és vonzó sajátossága lehet egy, a közepén szökőkútból kilövellő vízsugárral ékesített kavicsos tó, amelyet a rendelkezésre álló terület méretének megfelelően alakíthatunk...