Kerti tavak gépészete

2010-07-10 19:31:17 |

A víz különleges hatású eleme lehet minden kertnek, jó hatással van ránk, gyermekeinkre és a kert élővilágára is. A szép látványért cserébe folyamatos gondoskodást igényel, szerencsére számos eszköz van ebben segítségünkre.

A vízminőségnek két arca van: egy tiszta, kívülről látható, és egy másik, mely elbújik a szemek elől. Ezek a tó vizében oldott tápanyagok, esetleges mikrobiális szennyeződések. Mindemellett rendkívül fontos az, ami a víz biorendszerében lejátszódik - ki-kivel osztozkodik az elemeken, mi hiányzik, vagy mi található túlzott mennyiségben a tó vizében. Ezt rendszeresen ellenőriznünk kell, hogy szükség esetén a szabályozással beavatkozhassunk.

Levegőztetés, vízforgatás

Az élővizek tisztítása és oxigénnel való ellátása egyre inkább napi szükségletté válik a családi házak és nyaralók tavacskáiban éppúgy, mint a kisebb-nagyobb halastavakban és természetes ill. mesterséges vizeinkben. A környezetet károsító tényezők nagyon sok helyen okoznak eutrofizációt (túlburjánzást), halpusztulást, legtöbbször valamilyen szerves szennyezés, és ennek szoros következményeként az oxigénhiány miatt.

Erre a célra fejlesztették ki a levegőztetőket, amelyek képesek ezen problémák megakadályozására, az egészséges vízi-ökoszisztéma fennmaradásának elősegítésére. A levegőztető berendezések egyszerre több feladatot látnak el: nagy mennyiségű oxigént oldanak be a vízbe, kihajtják az alacsony forráspontú, szerves szennyezéseket (pl. ammóniák, kénhidrogének stb.), keverő mozgásukkal és a szivattyú távolabbi (4-10 méter) elhelyezésével nagy vízmennyiséget hoznak lassú mozgásba, megszüntetve a pangó régiók káros hatását.
A kerti tavak levegőztetését vízpumpával is végezhetjük, a mozgó víz különleges hangulatot áraszt. A gazdag vízpumpa és szökőkút kínálatból könnyen kiválaszthatjuk az igényünknek leginkább megfelelő típust és méretet. Egyetlen vízpumpával többféle eszköz (szökőkút, vízesés és vízszűrő) működtetése is ellátható a különféle műanyag elosztó, csatlakozó, bővítő-szűkítő közdarabok segítségével. A vízpumpák 150 liter/h-tól a 20000 liter/h-ig sokféle teljesítménnyel kaphatók. A nagyobb teljesítményű vízpumpák patakfolyások kialakítására is alkalmasak, az áramfogyasztásuk alacsony, használatuk biztonságos.

Szűrés

Ideális esetben már a tó építésénél megtervezik a hozzá illeszkedő szűrőrendszert. Ehhez alapvető fontosságú a tó térfogatának megállapítása (szükséges hosszúság x szélesség x mélység/2). Például: 3 m x 4 m x 1 m /2 = 6 m3 ebből adódik 6.000 liter. A növény és az esetleges halállomány nagysága is befolyásolja a szűrő kiválasztását. Amennyivel több hal él a tóban, annyival nagyobb a tápanyag bevitel, és annyival nagyobb teljesítményű szűrő kell, mert az állatok ürüléke valamint a táplálék maradványai megterhelnek minden ökológiai rendszert.
Egy általános szűrőrendszer tartalmaz egy szivattyút, egy tószűrőt, amelyik gondoskodik a biológiai-mechanikus tisztításról, és egy előtisztítót a lebegő algák elleni védekezéshez. Alapvetően megkülönböztethetünk átfolyó- és nyomásszűrő rendszert. A nyomásszűrő majdnem teljes mértékben beásható a földbe a tó mellett, és a víznyomással kerül továbbításra - ideális egy kiegészítő patak vagy vízesés üzemeltetéséhez. A nyomás alatt működő szűrők alkalmasak a kicsi és közepes méretű tavakhoz. Az átfolyó szűrőt közepes vagy nagyobb tavaknál építik be. Egyes szűrőrendszerek ezen keresztül gondoskodnak az iszap automatikus kihordásáról is. Az intelligens vezérlés egész évben ellenőrzi a víz hőmérsékletét, és önállóan aktiválja az előtisztítót és beépített iszapszivattyút.

Tisztítás, elszívás

Az év során falevél, virágpor, haleledel maradvány és más, algákat tápláló anyag kerül a tó felületen keresztül a vízbe. Különösen ősszel jelent kihívást a nagyobb lombhullás a tótulajdonosok számára. A víz felszínén úszó ún. szkimmerek elszívják a szennyeződéseket a felületről és egy szűrőkosárba gyűjtik azokat. Ezzel eltávolítják a szennyeződés nagy részét a tó ökológiai rendszeréből, mielőtt az túlzottan megterhelné a tavat vagy a szűrőrendszert. A szkimmerek képesek áthidalni bizonyos vízszintingadozást is.
Az évek során felgyülemlett iszapot iszapszívóval lehet eltávolítani a tó fenekéről. Az iszappal együtt eltávolítjuk az algákat, a növénymaradványokat, és a tóba hullott faleveleket. Figyeljünk rá, hogy egyszerre csak az iszap maximum felét távolítsuk el a tóból, ellenkező esetben felborulhat az egészséges biológiai egyensúly. A falevelek különösen bosszantóak tudnak lenni, ezért ajánlott egy hálóval betakarni a tavat, amikor ősszel a szelek végigsöpörnek a kerten.

Elektromos algamentesítés

Az algamentesítésre többféle készítmény létezik, amelyekkel egyszeri kezeléssel is jó eredmény érhető el. Viszonylag új termék a hazai piacon az elektromos algamentesítő készülék. Központi egysége speciális rézötvözetből készült diódából, valamint rozsdamentes acélból készült anódból áll. Mikroprocesszor által létrehozott impulzusok hatására pozitív töltésű rézionok szabadulnak fel, amelyek 0,2-0,3 ppm töménységben gátat szabnak az algák szaporodásának, és növekedésének. Ez a rézion-koncentráció elegendő ahhoz, hogy az algák elpusztuljanak, de a vízinövényeket és állatokat nem károsítja.

Vízminőség főbb mutatói

Ha kerti tavunkban a kialakult természetes egyensúly felbomlik, még sok esetben vissza lehet állítani azt. Nem a tó vizének átlátszósága határozza meg annak tisztaságát.

  • Kémhatás: kerti tavunk vizének kémiai minőségét a PH-érték jellemzi, amit lakmuszpapírral bárki nyomon követhet. 6,5-8,0 közötti érték a megfelelő; 8,5-nél fennáll a mérgezés veszélye, ekkor cseréljük le a tó vizét.
  • Hőmérséklet: kerti tó esetében 20-25 °C között ideális a hőmérséklet.
  • Oxigén: hiányát okozhatja az algák elszaporodása, tónövények ritkulása, hőmérséklet emelkedése. A kerti tó oxigénellátását tónövények ültetésével, patak, szökőkút, csobogó építésével oldhatjuk meg.
  • Nitrogén: szerves anyagok bomlásánál ammónia keletkezik, ami baktériumok segítségével nitritté, majd nitráttá alakul.
  • Foszfor: a tónövények tápanyaga, ha sok van algásodáshoz vezet. Kert tó esetében fűnyesedék falevelek az okozói. A tómeder üledékében a foszfor így felhalmozódik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gumiabroncs újraértelmezve…

A sokadik téli-nyári gumicserénél egyszer csak mindenki szembesül azzal, hogy a szerelő nekiszegezi a mondatot: ezt a következő szezonban már nem kellene újra feltenni. Vagy mert kopott, vagy...


Házi szennyvíztisztítók, pöcegödör helyett

Nyaraló övezetben, külterületeken gyakori probléma, hogy nincs szennyvízcsatorna rendszer, amire rá lehetne csatlakozni. Ilyen esetben két megoldás marad: azelavult és költséges fenntartású zárt...