Tavaszi, nyári tápanyag utánpótlás

2010-06-23 14:32:47 | Módosítva: 2010-06-26 12:41:55

Növényeink tápanyag-utánpótlására a vegetációs idő során több alkalommal van szükség. Így tavasz végén főleg a zöldtömeg növekedése a meghatározó, ilyenkor más tápanyag összetétel szükséges, mint később a virágzáskor, vagy a termés kötődésekor, érésekor.

Tápsó, tápoldat vagy permet

A növények részére vízben oldható formában kell adagolni a tápanyagokat, hiszen a gyökereiken keresztül csak így képesek felvenni és hasznosítani azokat. A szerves trágyák és komposztokelőnye, hogy természetesek, hátrányuk, hogy a talajban előbb le kell bomlaniuk olyan alkotóelemekre, amelyek azután vízben oldhatóvá válnak, és a növény fel tudja venni azokat. E természetes tápanyag utánpótlási forma hátránnyal is bír: nem tudjuk, hogy a kijuttatott anyagban milyen tápanyagok milyen arányban találhatók meg, így nem lehetünk teljesen bizonyosak abban, hogy a növény számára teljesen megfelel az összetétel.
A műtrágyák bár mesterségesen előállítottak, ismerhetjük összetételüket és adagolásukat. Túladagolásuk azonban káros lehet növényeinkre. A műtrágyákon jelölve van a három legfontosabb tápanyag, a nitrogén, a foszfor és a kálium aránya (N:P:K) és általában ezekhez mérten mikroelemeket is tartalmaznak a készítmények, hiszen azok - ha csak kis mennyiségben is - nélkülözhetetlenek a többi, nagyobb mennyiségben szükséges tápanyag felvételéhez.
A műtrágyák különféle formában kaphatók, így kristályos por, folyékony tápoldat, gyantaburkolt golyók formájában. Ha kristályos műtrágyát vásárolunk, azt kétféle módon juttathatjuk ki. Vagy így szilárd formában kiszórjuk, vagy vízben feloldva kiöntözzük. Ha szilárd formában juttatjuk ki e tápsókat, akkor az mindaddig nem fog hasznosulni, amíg a csapadék vagy az öntözővíz oldott formába nem hozza. Ha mi magunk már feloldjuk és kiöntözzük, akkor arra figyeljünk, hogy a használati utasításon található hígítási arányt tartsuk be, de csak annyit öntözzünk belőle a növénynek lehetőleg célzott formában, hogy az a gyökérzónájánál ne szivárogjon mélyebben a talajba, mert akkor nem hasznosul. Azaz egy egynyári virágpalántának felesleges 1 liternyi tápoldatos vizet adni, mert annak nagy része úgyis mélyebb talajrétegekben köt ki, mint ahol a növény gyökere van. Egy nagyobb méretű díszcserjével, díszfával már más a helyzet.
A gyantaburkolt műtrágyák azért jók, mert a burkolatukon folyamatosan oldódnak ki a tápanyagok a nedvesség és hőmérséklet hatására, így célzott tápanyag-utánpótlás érhető el velük, egyenletesen, hónapokon keresztül. E nagy előnyüknek természetesen az ára is meg van más műtrágyákhoz viszonyítva.

Nyár eleji tápanyag összetétel

A nagy zöldtömeget adó és ezért tartott növényeknek - mint a fűfélék a gyepekben - rendszeresen nitrogén túlsúlyos tápoldatokat adjunk. Más növényeknek is e hónapban még a kissé nitrogén túlsúlyos vagy kiegyenlített NPK arányú készítmények a jók, hiszen a zöldnövekedés időszaka van még. Amikor elkezdődik a virágzás és a terméskötés, akkor már fontosabb szerephez jut a foszfor (P) és a kálium (K) is, ezért akkortól olyan műtrágyákat használjunk, amelyekben nem a magas nitrogénarány a meghatározó. Ha ilyenkor is a nitrogéntrágyázás kap hangsúlyt, akkor a növények lombnövekedése továbbra is fokozott marad a termésképződés hátrányára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertek rehabilitációja

A kertek felújítására általában két esetben van szükség. Vagy amikor tulajdonunkba kerül egy kert, és látjuk, hogy tele van elöregedő növényekkel, vagy amikor valamilyen okból 4-6 vagy még több...


Eper, eper, eper…

Nem véletlenül nevezik a gyümölcsök királynőjének! A szezon első hazai gyümölcse, és akkor a legfinomabb, ha saját kertben, balkonon, igazi napsütésben érett meg.