Falkiszárítás

2011-03-11 22:07:38 | Módosítva: 2011-03-15 16:41:28

Nedvesedés - penészesedés - sókivirágzás (salétromosodás) - hőhidak megszüntetése - belső hőszigetelés. Öreg házak felújításának egyik legfontosabb problémája, mit tegyünk a nedves, penészes, salétromos falakkal. Ha az utólagos vízszigetelés nem oldható meg, és lebontani sem akarjuk az épületet, akkor megoldás lehet a falak kiszárítása. Ez egy relatíve új, 2003. év óta már hazánkban is forgalmazott termékkel, a PROMATECT-MC lemezzel (régi nevén MASTERCLIMA) megvalósítható. Előnye, hogy kis felületen, lokálisan is alkalmazható.

Közel 20 éve fejlesztettek ki egy speciális szigetelő lemezt ilyen célokra. Ez a minimum 85%-ban mikrokapilláris szerkezetű különleges szigetelő lemez a PROMATECT-MCŽ itatóspapírként szívja fel a vizet, anélkül hogy kicsepegne belőle, vagy a térfogata változna, és tárolja azt. 1 m2 25 mm vastag lemez 20–21 liter víz tárolására alkalmas, de a roppant erős kipárologtató képessége miatt a felszívott nedvességet folyamatosan kiadja magából, ami azután szellőzéssel távozik a belső térből. Így ez a cellulózszállal erősített kalciumszilikát alapú lemez a falszerkezetet kiszárítja, és szárazon tartja. Szárító hatása, száraz felülete és lúgos kémhatása (pH érték: 10-11) miatt végleges védelmet biztosít a falon megtelepedő gombás fertőzések ellen is. A vízterheléstől függően a falak kb.1-4 hét alatt kiszáradnak!

Nedves, salétromos falak

A továbbfejlesztett változat, a PROMATECT-MCŽ plus módosított pórusrendszerének köszönhetően – a nedvességelszívó és a párologtató képesség változatlan megtartása mellett – megszűnik a sók felületi kivirágzásának lehetősége is, a kikristályosodó sók fokozatosan tárolódnak be a kapilláris rendszerébe. A minimum 85% kapilláris rendszer sóbetároló képessége, így az élettartama messze a legjobb a jelenleg ismert hasonló termékek közül, így előnyös alternatívát ad az átnedvesedett és sószennyezett (köznyelven salétromos) falak utólagos belső felújítására.
Alkalmazási feltétel: a maximális vízterhelés 50%, az oldott sótartalom legfeljebb 2 tömegszázalék lehet. Teljesíti a pórusos javító vakolatokra vonatkozó nemzetközi előírásokat (WTA Merkblatt 2-2-91), sőt több tulajdonságában lényegesen felülmúlja azokét.

Belső hőszigetelés

E szigetelőlemezek hőszigetelő képessége is kiváló, felveszi a versenyt a szigetelési célokra szánt, építőiparban használatos anyagokkal. Fontos tulajdonsága, hogy ez az egyetlen szigetelő anyag, amely kezelni tudja a belső oldali hőszigetelések alkalmazásánál gyakran fellépő páralecsapódási problémákat. A hővezetési tényező (?) értéke: 0,053 W/mK. Kiválóan alkalmazható falfűtési rendszerek alá hőszigetelésként.
A lemezek beépítése egyszerű, biztonságos, gyors, a helyszíni élőmunka igény minimális, továbbá bármikor, télen-nyáron is alkalmazható. Hazánkban az elmúlt 7 évben kb. 20.000 m2 felület felújítása történt ezzel a módszerrel. Európa-szerte több millió m2 beépítése valósult meg.
Nem éghető „A1” besorolása miatt tűzvédelmi szempontból is előnyös.
Építőipari Műszaki Engedély (ÉME) száma: A-733/2005

Smudla Mihály

További felvilágosítás, beszerzési lehetőségek:
Magyarországi Rendszergazda:

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szárítás, pára, penész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Paravánok, térosztók

Az ilyen típusú térelválasztókról általában japán lakkfestéses csodák, rokokó budoárok gobelin szövött paravánjai vagy gyerekszobák bábjáték állványainak képei villannak föl, pedig bármilyen...


Páraszekrények, ablaküvegházak

Páraszekrény A páraszekrények díszes kovácsoltvas kerettel is készülhetnek, de fakeret kialakítására is van mód. Ez esetben azonban a felületkezelésre nagy gondot kell fordítani, hiszen az állandó...