Falkiszárítás

2011-03-11 22:07:38 | Módosítva: 2011-03-15 16:41:28

Nedvesedés - penészesedés - sókivirágzás (salétromosodás) - hőhidak megszüntetése - belső hőszigetelés. Öreg házak felújításának egyik legfontosabb problémája, mit tegyünk a nedves, penészes, salétromos falakkal. Ha az utólagos vízszigetelés nem oldható meg, és lebontani sem akarjuk az épületet, akkor megoldás lehet a falak kiszárítása. Ez egy relatíve új, 2003. év óta már hazánkban is forgalmazott termékkel, a PROMATECT-MC lemezzel (régi nevén MASTERCLIMA) megvalósítható. Előnye, hogy kis felületen, lokálisan is alkalmazható.

Közel 20 éve fejlesztettek ki egy speciális szigetelő lemezt ilyen célokra. Ez a minimum 85%-ban mikrokapilláris szerkezetű különleges szigetelő lemez a PROMATECT-MCŽ itatóspapírként szívja fel a vizet, anélkül hogy kicsepegne belőle, vagy a térfogata változna, és tárolja azt. 1 m2 25 mm vastag lemez 20–21 liter víz tárolására alkalmas, de a roppant erős kipárologtató képessége miatt a felszívott nedvességet folyamatosan kiadja magából, ami azután szellőzéssel távozik a belső térből. Így ez a cellulózszállal erősített kalciumszilikát alapú lemez a falszerkezetet kiszárítja, és szárazon tartja. Szárító hatása, száraz felülete és lúgos kémhatása (pH érték: 10-11) miatt végleges védelmet biztosít a falon megtelepedő gombás fertőzések ellen is. A vízterheléstől függően a falak kb.1-4 hét alatt kiszáradnak!

Nedves, salétromos falak

A továbbfejlesztett változat, a PROMATECT-MCŽ plus módosított pórusrendszerének köszönhetően – a nedvességelszívó és a párologtató képesség változatlan megtartása mellett – megszűnik a sók felületi kivirágzásának lehetősége is, a kikristályosodó sók fokozatosan tárolódnak be a kapilláris rendszerébe. A minimum 85% kapilláris rendszer sóbetároló képessége, így az élettartama messze a legjobb a jelenleg ismert hasonló termékek közül, így előnyös alternatívát ad az átnedvesedett és sószennyezett (köznyelven salétromos) falak utólagos belső felújítására.
Alkalmazási feltétel: a maximális vízterhelés 50%, az oldott sótartalom legfeljebb 2 tömegszázalék lehet. Teljesíti a pórusos javító vakolatokra vonatkozó nemzetközi előírásokat (WTA Merkblatt 2-2-91), sőt több tulajdonságában lényegesen felülmúlja azokét.

Belső hőszigetelés

E szigetelőlemezek hőszigetelő képessége is kiváló, felveszi a versenyt a szigetelési célokra szánt, építőiparban használatos anyagokkal. Fontos tulajdonsága, hogy ez az egyetlen szigetelő anyag, amely kezelni tudja a belső oldali hőszigetelések alkalmazásánál gyakran fellépő páralecsapódási problémákat. A hővezetési tényező (?) értéke: 0,053 W/mK. Kiválóan alkalmazható falfűtési rendszerek alá hőszigetelésként.
A lemezek beépítése egyszerű, biztonságos, gyors, a helyszíni élőmunka igény minimális, továbbá bármikor, télen-nyáron is alkalmazható. Hazánkban az elmúlt 7 évben kb. 20.000 m2 felület felújítása történt ezzel a módszerrel. Európa-szerte több millió m2 beépítése valósult meg.
Nem éghető „A1” besorolása miatt tűzvédelmi szempontból is előnyös.
Építőipari Műszaki Engedély (ÉME) száma: A-733/2005

Smudla Mihály

További felvilágosítás, beszerzési lehetőségek:
Magyarországi Rendszergazda:

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szárítás, pára, penész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Téli probléma: párakicsapódás, főleg ablakokon

A téli időszak egyik problémája, amikor az ablakok belső felületén párakicsapódás jelenik meg. Ez a jobbik eset, a rosszabbik, ha a falon is megjelenik ugyanez. Ezt meg kell akadályozni,...


Sóból készült lakberendezési tárgyak

Egyre több lakásban megtalálhatók már a különféle sókból készült lámpák, sótéglák, kis szobrok, melyek nem csak díszítik a belső teret, hanem egészségünkre is jó hatással vannak, valamint...