„Kétbalkezesek”

2011-03-04 22:46:36 |

Egy balkezesekről szóló cikk megírásának sok apropója lehet. Választhattam volna egy nyári lapszámot is, hiszen augusztus 13-án van a Balkezesek világnapja 1992 óta; vagy a szeptembert, mert akkor kezdődik az iskola, a szükséges eszközök beszerzése, ami sok balkezes gyermeket nevelő szülő számára külön feladatot ad(hat). Magam is balkezes vagyok, gyakorlati tapasztalataimat szeretném megosztani kedves olvasóinkkal.

Mindenképpen ott kezdeném, hogy nem fogyatékosság a balkezesség, nem is valamiféle másság, egyszerű emberi tulajdonság. A lakosság kb. 10%-a balkezes. Sajnos még manapság is - főleg a nagyszülők - hajlamosak megpróbálkozni az átszoktatással. Ez nem csak felesleges, ártalmas is lehet, durva beavatkozás a gyermek természetes fejlődésébe. Még az is megzavarja a gyermek lelki fejlődését, önbecsülését, ha „csak figyelmeztetik” minden mozdulatánál, hogy a „szép kezeddel” tedd ezt vagy azt; mutasd a „szép kezed” stb. Ilyenkor a gyerek azt érzi, hogy valamely testrésze – a bal keze – „hibás”, suta, ráadásul ő semmit nem tud megcsinálni. Ha túl sokat mondogatjuk ezt neki, előbb utóbb valóban félénk, visszahúzódó lesz.

Tehát, a tudomány mai állása szerint tilos az átszoktatás. A balkezes gyermekek/emberek nem csak, hogy nem ügyetlenebbek jobbkezes Az igazi balkezes ollónak a pengéje is fordított a jobbkezesekéhez képesttársaiknál, nagyobb részük kreatívabb és ügyesebb, intelligenciájuk sokszor magasabb az átlagosnál. Sok mindent mindkét kézzel el kell sajátítani ebben a jobbkezes világban. Ettől már kisgyermekkorban a finommotoros készségek magasabb szintre fejlődnek, mint a jobb kezes gyermekeké.

Balkezes eszközök

Felületesen nézve gyártanak sok mindent balkezesek számára, azonban amikor valami igazán hasznos balkezes eszközt szeretnénk vásárolni, igencsak szűkre szabott választékkal találjuk szemben magunkat. A szerszámgépgyártók sem kényeztetik el a balkezes mesterembereket, bár a szimmetrikusra tervezett szerszámgépek leírásában rendszeresen találkozhatunk a „jobb- és balkezesek is biztonságosan használhatják” tájékoztatással.
A legáltalánosabb - szinte minden hipermarketben megtaláljuk - a balkezes olló. Ennek kétféle változata is kapható. Van olyan, amelyiknek csak a nyele van balkézre formázva, a penge ugyanolyan, mint a jobbkezeseké, így balkézzel használva takarásban van a vágás. Egy igazi balkezes ollónak a pengéje is fordított, így a használó látja, amit vág, anélkül, hogy állandóan az olló mögé kellene néznie. A vágás így gyorsabb és pontosabb lesz.

Kapható kimondottan balkezes gitár Balkezes véleményem szerint ártunk az iskolába készülő gyerekünknek azzal, ha minden használati tárgyát – igen fáradságosan és költségesen – beszerezzük neki balkezes változatban. Ennek igen egyszerű oka van: nem fog tudni semmit elvégezni jobb kezes eszközökkel, így később a barátoknál, a szakkörön stb. vagy majd a munkahelyén a jobbkezeseknek berendezett iskolában, irodában, műhelyben tényleg ügyetlenkedni fog. Ennél könnyebb feladat őt kisgyermekként, türelmesen megtanítani a jobbkezes eszközök balkezes használatára is. Tovább tart ugyan, de a többi gyerek is csak most tanul vágni, enni stb., van kit „lemásolni”, van idő a mozdulatok balkézre „fordítására”. A kifejezetten balkezesek számára készült eszközök beszerzésére ráérünk később, akár felnőtt korban.

Néhány kiemelkedő balkezes tulajdonság:

  • jó helyzetértékelés, problémamegoldás
  • empátia (mások alaposabb megismerése)
  • vizuális érzékelés fejlettsége
  • szokatlan összefüggések felismerése (meglátni valamit egy másik értelemben)
  • forrófejűség, vadság
  • magányosság
  • hagyományromboló, kísérletező természet
  • autodidakta (cselekvés révén tanuló)

Ajándéknak való

A balkezeseknek szánt billentyűzeten a kurzor és numerikusbillentyűk a baloldalra kerültek. Magyarországi forgalmazónál nem találtunk ilyet – valószínűleg nem is gyártják magyar ékezetes betűkkel –, de az angol változat az interneten megrendelhetőSzámos ajándéktárgy - toll, bögre stb. - kapható, de ezek a termékek a balkezesek számára bosszantóak is lehetnek, hiszen a feliratozott tollat, amikor a balkezes kézbe veszi, fejjel lefelé lesz rajta a felirat. A bögrére szitázott ábrát nem látja, mert a bögre hátulja van felé. Készítessük el ezeket balkezes változatban, így lesz igazi személyre szabott ajándék. Kártyatartós pénztárcát sem egyszerű balkezes ember részére vásárolni, hiszen fejjel lefelé lesznek a kártyák a pénztárca minden kinyitásakor (ez még veszélyes is, mert kicsúsznak a kártyák a tartóból). A már említett balkezes ollók professzionális felhasználóknak természetesen beszerezhetők szabóolló, cikk-cakk olló, fodrász olló stb. változatban.

Jimmy Hendrix Julius Cesar

Számítástechnika eszközök közül az egér talán a legfontosabb, ezek gombja szoftveresen átállítható minden egéren, de az ergonómia kialakításúak jobb kézre vannak tervezve. A kiegészítő funkciós egerek minden gombja csak a jobb kézben tartott egéren érhetők el kényelmesen. Drágán és ritkán, a nagyobb gyártók készítenek kimondottan balkezes egeret, billentyűzetet (amin numerikus billentyűzet is a bal oldalon van).
A teljesség igénye nélkül, néhány praktikus, beszerezhető balkezes eszközök: Svájci bicska, konzervnyitó, zöldséghámozó, ceruzahegyező, vonalzó, dugóhúzó, süteményes villa stb. Vannak balkezes termékek, amik tulajdonképpen kétkezesek, hiszen szimmetrikusak, ilyen pl. a balkezes férfiaknak szánt alsónadrág, amin vízszintes a slicc. Vannak olyan eszközök is, amelyek nem használhatók rendeltetésszerűen balkézben, ilyenek pl. hangszerek, pedig a zenészek között magasabb a balkezesek aránya, mint az átlag népességben), ezért kaphatók pl. balkezes gitárok (vagy át kell húrozni).

 

Forrás: Balkezesek a világtörténelemben)

- Az emberiség fejlődése során a balkezeseket boszorkányként megégették. A latin sinistre szó jelenti a bal-t, ebből ered a legtöbb európai nyelvben a negatív jelentés: baljóslatú, rossz előjelű, szörnyű, rossz kéz, esetlen, gyenge, értéktelen, suta stb. Ezzel szemben a dexter jelentése a jobb, azaz ügyes, helyes, törvény stb.
- A balkezesek hajlamosabbak a diszlexiára, így érthető miért van a balkezesek között sok rendkívüli tehetség a reálérdeklődést igénylő matematikában, tudományokban, technikában, művészetekben.
- A népesség kb. 10%-a balkezes. Japánban, ahol még ma is nagyobb a diszkrimináció, csak 5% (valószínűleg kevésbé tudják vállalni balkezességüket).
- A férfiak hajlamosabbak a balkezességre (férfiak 12%-a, a nők 8%).

Dobos Éva

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kétbalkezes, kéz, hangszer

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangelnyelő falazat a kézilabda csarnokban

Budapest IX. kerületében épül a kézilabda multifunkcionális csarnok, amely a 2022-es Kézilabda Európa Bajnokságra fog elkészülni. Mivel a multifunkciós csarnok az összes létező teremsportág...


Mostantól Cemix

32 évvel ez előtt alapították a Lasselsberger Kft.-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Tavaly...