Mit tehet a többség a nem fizető lakótárs ellen?

2011-03-04 22:49:42 |

Egyre több társasház kerül csőd közeli helyzetbe, mert a lakótársak egy része – legtöbbször pénzhiány miatt, de sokszor csak trehányságból, vagy „elvből” – nem fizeti a költségeket. Ha a társasháznak nincsenek elegendő tartalékai, akkor a nem fizető a többieket is magával ránthatja.

Az eladósodott lakósság és a társasházak is egyre gyakrabban adósságcsapdában vergődnek. A nem fizető lakók miatt hamar felborulhat az amúgy is fillérre kiszámolt költségvetés. Szakemberek szerint a probléma legfontosabb oka a rossz pénzügyi tervezés, valamint a tartalékképzés hiánya, ami a lakók fizetési moráljának romlásával akár a társasházak fizetésképtelenségéhez is vezethet.
A nem fizető háztartások száma a jövőben várhatóan tovább emelkedik. Becslések szerint a budapesti háztartások közüzemidíj-tartozása mára eléri a 100 milliárd forintot.
Az új társasházi törvény éppen ezért szigorítja a társasházak pénzügyi ellenőrzését: a 20 millió (51/A § (1) bek.) forintnál nagyobb forgalmú, valamint az ötven albetétet elérő közösségek esetében kötelező éves könyvvizsgálatot ír elő. Ennek köszönhetően a tulajdonosok jobban átláthatják majd társasházuk működését, pénzügyi helyzetét.
Leghamarább a közös költség és a távfűtés befizetése marad el, hiszen ezeknél nem kell tartani a közvetlen retorziótól – úgy, mint a gáz vagy a villany esetében. A törvény azonban lehetőséget biztosít arra, hogy a társasház jelzálogjogot jegyeztessen be.

A 24.§ (2) bek. c) pontja szerint az SzMSz-ben kell előírni a közös képviselő, illetve az ellenőrző bizottság fizetési meghagyás kibocsátásával, és a jelzálogjog bejegyzéssel kapcsolatos feladatait. Lényeg, hogy sem a fizetési meghagyásból, sem a jelzálogjog bejegyzésből még nem lesz pénze a társasháznak, a tartozást valakinek ki kell fizetnie, így az egész társasház is fizetésképtelenné válhat.
A módosított társasházi törvény 30.§ (1) bek. szerint a társasház közgyűlése a legalább három hónapnak megfelelő közös költség összegének hátraléka esetén lehet a külön tulajdonnak jelzálogjoggal való megterhelését elrendelni; 32.§ (2) bek. szerint. A jelzálogjog bejegyzésének elrendelése három hónapnak megfelelő hátralékonként megismételhető. A tartozásnak összességében kell elérnie ezt a kritikus határt, nem szükséges, hogy hat egymást követő hónapban maradjon el a fizetés. Nem lehet kibújni a felelősség alól annak sem tehát, aki egyszer fizet, máskor meg nem.

A tisztességesen fizető lakóknak több lehetőségük is van az elmaradókkal szemben, és ha a rábeszélés, határozott fellépés nem vezet eredményre, úgy a bírósághoz fordulhatnak. Ebben az esetben az adós fizetési meghagyást kap, amelyre két válasza lehet. Ha nem mond ellent, vagyis elfogadja a tartozást, akkor a fizetési meghagyás jogerőssé válik, amiről a bíróság jogerős határozatával végrehajtási lapot állít ki, és a végrehajtó megkezdheti a munkát. Amennyiben az adós ellentmond, a fizetési meghagyás polgári perré alakul át, és a végrehajtó a megszülető jogerős ítélet felhatalmazása alapján próbálja érvényesíteni a követelést - levonhatja a munkabérből, vagy lefoglalhatja a bankszámlán.
A közgyűlés dönthet az ingatlan jelzáloggal történő megterheléséről, illetve a végrehajtás elindításáról, vagy a közös képviselő, illetve az intézőbizottság elnöke hatáskörébe is utalhatja ezt a döntést. Az árverés bírósági eljárás esetén is csupán a végső stádium. Egyelőre kevés olyan árverés volt, ami csupán a közös költség elmaradása miatt indult volna. Rendszerint ilyenkor a közös költség már csupán egy tétel volt a többi mellet.
A felszólítás át nem vételével nem lehet elszabotálni a fizetést. A másodszor megkísérelt és átvétel nélkül, „nem kereste” jelzéssel a közös képviselőhöz (az intézőbizottság elnökéhez) visszaérkezett felszólítást, a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő nyolcadik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni (kézbesítési vélelem).”

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: társasház, lakó, panel

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Utánfutó, vontatmány

Barkácsoló, otthonát és kertjét folyamatosan gondozó, fejlesztő „ezermester” az átlagosnál többször szállít terjedelmesebb, nehezebb tárgyakat. És persze vásárol bútort, vagy éppen virágföldet...


Elektromos konvektorok radiátorok fűtőpanelek

Az elektromos konvektorok és radiátorok a legegyszerűbb és leggyakoribb fűtő készülékek. Sok ellenvéleménnyel szemben gazdaságosak és egyszerűen használhatók. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a...