Kényelem könyvhöz, laptophoz

Olvasósarok

2011-03-15 23:52:51 | Módosítva: 2011-04-09 20:59:44

A könyvekre és az olvasásra sokan keresztet vetettek az utóbbi években, de szerencsére nem váltak be ezek a jóslatok. Bár az olvasási szokások átalakultak a digitális folyóiratok és az internet hatására, de ezek mellett a könyvek varázsa sem halványul. Az olvasni szeretők otthonában továbbra is fontos a kényelmes olvasósarok kialakítása.

Az egyéni olvasási szokások, a lakás helyi adottságai és persze az anyagi lehetőségek is befolyásolják, hogy miként alakítjuk ki azt a zugot, ahol elvonulva egy jó könyvvel vagy a laptopunkkal a leghasznosabb szórakozások egyikének, az olvasásnak hódolhatunk. Nagyon kevés eszköz szükséges mindehhez; csak egy személyre szólóan kényelmes ülő-, esetleg fekvőhely és világítás kell. Kiegészíthető persze kisasztallal, állvánnyal és más apróságokkal, de az ülőhely marad a meghatározó.

Legtöbben félig ülő-fekvő helyzetben szeretnek olvasni. A fotelok kiválasztásával kell kezdenünk. Semmiképp ne válasszunk ilyen bútort katalógusból, ha nem volt módunk előtte kipróbálni! Ha valami megtetszik az üzletben, bátran üljünk bele, helyezkedjünk el kedvenc pihenő pozíciónkban, és „ízlelgessük, milyen kényelmet nyújt, mennyire és hol támasztja meg a testünket. Ha lábunkat is föl szeretnénk emelni, akkor a fotelok stílusához illő lábzsámolyt is beszerezhetünk hozzá.
Egyre több helyen kaphatók az ún. long cher-ek, amik valóban hosszú székek, mert nyújtott ülésük egyszemélyes kanapévá teszi az ülőhelyet.

Jók a természetes fényviszonyok, kényelmes az ülőhely, és még a tűz is barátságossá teszi, csak egy jó olvasólámpa hiányzikAz állítható lábtámaszos fotelek is kiválóan alkalmasak olvasáshoz, mert egy mozdulattal a kívánt testhelyzetet vehetjük föl benne, alapállapotukban pedig csak egy karosszéknyi területet igényelnek. További előnyük, hogy különböző zsebekkel, karfába rejtett tárolóhelyekkel, italtartóval esetleg beépített hangszórókkal vannak felszerelve.
A régi családi darabok, megkopott öreg, füles fotelek felújításával érdemes foglalkozni. Jó érzés a családi hagyományokat folytatni. Ráadásul ezek nagyon jól és jó anyagból készültek. A rugózás lekötözése, a párnázat feltöltése és a fa részek kezelése után nagyon gyakran szebb és kényelmesebb lesz, mint egy új, és még mi is unkáinkra hagyományozhatjuk.

Bármilyen széket is válasszunk, nagyon hasznos, ha többféle puha gyömöszpárnával is készülünk, amit derekunk, nyakunk, könyökünk alá gyűrhetünk, fokozva a kényelmet. Az ilyen párnák ne készüljenek kényes, gyűrődő anyagból és ne lIdeális helyen áll ez az olvasókuckó. A lépcsőforduló praktikus kihasználására ez egy jó példa.egyenek rajta vastag, merev díszítések, esetleg flitterek vagy gyöngyök. Praktikus, ha a huzat lezippzárazható, hogy házilag is mosható legyen. Mindez nem jelenti, hogy jelentéktelennek kell lenniük. Az egyszerű puha anyagok is adnak lehetőséget mintázatban és színben, hogy a kényelmi szempontokon túl dekorációs értékkel is bírjanak.
Ha kicsi a rendelkezésre álló hely, az ülőgarnitúra és a tv néző kanapé is válhat természetesen olvasósarokká. Ebben az esetben ugyan nincs meg az elvonulás lehetősége, és más családtagok tevékenysége is zavarhatja az elmélyülést, de így is lehet kellemes. Itt is figyelembe kell vennünk a természetes fényviszonyokat, és a speciális olvasólámpa elhelyezését.

A dolgozószobában elhelyezett fotel érdekessége, hogy lerövidített hátsó lábai miatt kényelmesebb az eredeti állapotnálA jó olvasósarokban az ülőalkalmatosság úgy helyezkedik el, hogy napközben elég természetes fény jusson el hozzánk. A borús napokon és a békés estéken pedig olyan lámpával kell világítanunk, ami nem csak gyenge szórt fényt biztosít, hanem az olvasó felületre irányítható csúcsfényt is. Ez esetben megakadályozhatjuk, hogy mások szemébe világítson, vagy zavarja például a televíziózást. A több irányba is állítható és forgatható lámpák a legpraktikusabbak. Kedvenc zugunkat a lakás bármelyik pontján kialakíthatjuk, amit valami okból megszerettünk, pl. szép a kilátás, ott van a lakás legcsendesebb része, vagy egyszerűen csak ott fér el a kiválasztott bútordarab. Az első ilyen hely a kisgyerek életében a szoptatósfotelből mesélőfotellé átlényegülő esti kuckó.

Komfortosabbá válhat az olvasósarkunk, ha lehetőségünk van egy lerakóasztalka elhelyezésére is. Kávés-, vagy teáscsészét, telefont letenni, vagy kedvenc képeink, albumaink elhelyezésére nyújt módot. Folyóiratgyűjtő kosarat és ládát is tMinden kényelemmel felszerelt olvasó- és pihenőhely, hagyományos formákkal. Modern környezetben is nagyon szép ellenpont lehetarthatunk a fotel közelében. Így rendezhető az olvasnivaló és látványnak is kellemesebb.
Más szituáció, de sokan szeretik a fürdőzés közbeni olvasást. Ehhez kaphatók olyan könyvtámaszok, amelyek a kádra helyezhetők. Ezeken a kis polcokon van pohár- vagy akár gyertyatartó is. Az ilyen apróságokkal, melyek nem költségesek, kényeztethetjük magunkat, és növelhetjük komfortérzésünket.
Mindenképp szólnunk kell a mobil számítógépek, újabban táblagépek elhelyezéséről, hiszen életünk fontos részévé váltak. Sokféle kis állványt vásárolhatunk, melyek egy mozdulattal a fotel fölé-mellé állíthatók, vagy gördíthetők, sőt beszerezhetünk ölbe helyezhető darabokat is. Ezek minden nagyáruházban megtalálhatók, sőt – stílusosan az interneten is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vakolat adalékszerek

A vakolat teljes cseréjével szerencsére ritkán kell foglalkoznunk, amikor viszont eljön az ideje, szeretnénk ismét hosszú időre védelmet biztosítani házunk számára. A vakolóanyagok jó...


Lépcsőkorlát bútorként

A belső kétszintes lakásokban rendszerint a lépcső nem egy külön lépcsőházban van, hanem valahol a lakás egy hasznos, szem előtt lévő területén. Ha a lépcső korlátját a bútorok részévé tesszük,...