Tűzgátló nyílászárók

2011-12-11 00:19:01 | Módosítva: 2011-12-18 17:33:13

A megelőző tűzvédelem nem merülhet ki a törvényes előírások teljesítésében, hanem ki kell terjednie az aktív biztonságtervezésre is. A tűzgátló nyílászárók kialakítása szakemberek dolga, mivel itt gyakran egyedi megoldásokra van szükség. Mivel tűz esetén a láng és a füst nagyon gyorsan terjed, az épületet célszerű tűzszakaszokra osztani, mert ezek megakadályozzák a tűz és a füst terjedését, és ezzel életet menthetnek.

Az elmúlt évtizedekben főként raktárakban, logisztikai központokban, bevásároló központokban, irodaházakban valamint szállodákban alkalmazták a tűzgátló nyílászárókat. A közelmúltban egyre gyakoribbá vált a beltéri lakásajtók és a családi házak kiemeltebb tűzvédelmi területein (pl. kazánház) a 30 perces tűzállósági követelménynek megfelelő, Mabisz által besorolt biztonsági fokozattal rendelkező tűzgátló ajtók alkalmazása.

A végleges felszereltségük, kialakításuk nagymértékben függ az építményeken belüli végleges elhelyezésüktől, rendeltetési céljuktól (mechanikus, elektromos vagy automata nyitó-csukó rendszerek, különböző pánikzárak).

A tűzgátló nyílászárók vonatkozásában fontos megemlíteni közös tulajdonságként az adott beépítési körülménynek megfelelő tűzállósági határérték biztosítását, ami jellemzően 30, illetve 90 perc, valamint az ajtólapok jó hang- és hőszigetelő értékeinek meglétét. Az ajtók készülhetnek betekintőablakkal, pánikzárral vagy folyamatos nyitva tartást biztosító egyenáramú tartómágnessel. Esztétikum szempontjából nincs eltérés egy hagyományos ajtóhoz képest, a korszerű technológiáknak köszönhetően a tűzgátló ajtók ugyanolyan szépek, mint a többi mai nyílászáró.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűts okosan

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) minden évben jelentést készít az egyes országok levegőminőségéről, és eszerint Magyarország 2016-ban is – az előző évekhez hasonlóan – a...


Gépészeti rendszerek szigetelése

Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és...