Tűzgátló nyílászárók

2011-12-11 00:19:01 | Módosítva: 2011-12-18 17:33:13

A megelőző tűzvédelem nem merülhet ki a törvényes előírások teljesítésében, hanem ki kell terjednie az aktív biztonságtervezésre is. A tűzgátló nyílászárók kialakítása szakemberek dolga, mivel itt gyakran egyedi megoldásokra van szükség. Mivel tűz esetén a láng és a füst nagyon gyorsan terjed, az épületet célszerű tűzszakaszokra osztani, mert ezek megakadályozzák a tűz és a füst terjedését, és ezzel életet menthetnek.

Az elmúlt évtizedekben főként raktárakban, logisztikai központokban, bevásároló központokban, irodaházakban valamint szállodákban alkalmazták a tűzgátló nyílászárókat. A közelmúltban egyre gyakoribbá vált a beltéri lakásajtók és a családi házak kiemeltebb tűzvédelmi területein (pl. kazánház) a 30 perces tűzállósági követelménynek megfelelő, Mabisz által besorolt biztonsági fokozattal rendelkező tűzgátló ajtók alkalmazása.

A végleges felszereltségük, kialakításuk nagymértékben függ az építményeken belüli végleges elhelyezésüktől, rendeltetési céljuktól (mechanikus, elektromos vagy automata nyitó-csukó rendszerek, különböző pánikzárak).

A tűzgátló nyílászárók vonatkozásában fontos megemlíteni közös tulajdonságként az adott beépítési körülménynek megfelelő tűzállósági határérték biztosítását, ami jellemzően 30, illetve 90 perc, valamint az ajtólapok jó hang- és hőszigetelő értékeinek meglétét. Az ajtók készülhetnek betekintőablakkal, pánikzárral vagy folyamatos nyitva tartást biztosító egyenáramú tartómágnessel. Esztétikum szempontjából nincs eltérés egy hagyományos ajtóhoz képest, a korszerű technológiáknak köszönhetően a tűzgátló ajtók ugyanolyan szépek, mint a többi mai nyílászáró.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztonsági ajtók

Az illetéktelen behatolók ellen főként a bejárati ajtók ellenálló képességének növelésével lehet védekezni. Ezt a védelmet azonban nem több zár felszerelésével célszerű erősíteni, hanem acsekély...


Gépészeti rendszerek szigetelése

Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és...