Lépcsőszőnyeg

2011-06-09 23:16:35 | Módosítva: 2011-06-14 15:39:47

A lépcső, mint szinteket elválasztó és összekötő szerkezet az adott térben mindig meghatározó funkcionálisan és esztétikailag is, melynek külső megjelenését mindenképp a berendezés stílusához kell igazítanunk.

A lépcsők meglétük óta alapvető feladatot teljesítenek, az emberek térbeli közlekedését szolgálják. Ez nem változik, viszont formája, folyamatosan alakul, a technikai színvonal fejlődésével, az anyaghasználat változásával és az építészek hitvallásának megfelelően. Jelzi a megrendelő kívánságát, valamint az építész tudását és fantáziáját.
Bármilyen lépcsőről is legyen szó, alapvető, hogy biztonságos járófelülete legyen: lépés biztos és csúszásmentes. A csúszásmentesség egyértelmű. A lépésbiztosság a lépcső esetében a fokok magasságának azonos méretét, a járóvonal által meghatározott járófelület megfelelő szélességét és a kapaszkodás lehetőségét jelenti.

L profilos, öntapadós, kókuszrostból készült szőnyegelem védi a nagyon megkopott lépcsőt. Mivel csak kis felületet takar a járóvonal irányában, nem rontja el a valódi hangulatotA lépcsők anyagai igen változatosak. Lehet kő és műkő, vasbeton, fa, acél és vegyes anyag-felhasználású is. A lépcső fölső rétege, ami a megfelelő járófelület, már szorosan összefügg a környezet igényeivel. A lépcsőburkolat az előre gyártott lépcsőknél a szerkezettel együtt már a gyártósablonokon elkészül. A betonlépcsőket a helyszínen kell burkolattal ellátni. Ez lehet műkő, cementsimítás, gumi, sokféle fa, kerámia- vagy természetes kőlap és szőnyeg is.
A zsaluzott lépcsőknél a zsaluzás eltávolítása után pontosítani kell a felületeket, finomítani az éleket. Különösen fontos ez PVC vagy padlószőnyeg felhelyezése esetén, mert ezek az anyagok követik a felületi egyenetlenségeket. Húzott karú lépcsők esetén a felületi burkolás sablonozás segítségével oldható meg. A ragasztás mellett fa vagy fémszegélyekkel történő rögzítést is alkalmazhatnak.

A fa vagy kőburkolatokkal ellátott lépcsőkre is kerülhet szőnyegborítás, de ez már nem jelent teljes felülettakarást. Futószőnyegekkel érhetünk el melegebb hatást, kevésbé csúszós vagy melegebb felületet és ezek zajcsökkentő hatása is jelentős. A futószőnyegeket fémpálcákkal tudjuk stabilizálni. Középületek híres díszlépcsőit szőnyegezik ilyen módon pl. az Országházban, az Operaházban és több más színházban is.

A puha, ragasztott, kétoldalt szegett szőnyeg feladata nem a védelem, hanem a nagyvonalú elegancia fokozása ebben a térbenÁttört lépcsőfokok esetén minden lépcsőfokot külön-külön kell szőnyegburkolattal ellátni, ami egyéni igények szerint számtalan módon megoldható. Az ilyen módon használt szőnyegdarabokat minden esetben szegni kell. Kaphatók hajlított szegőprofilú szögletes- és félkörformájú szőnyeg elemek is. Ezek közül igyekezzünk a finoman szegélyezett változatokat beszerezni. Ezek öntapadósak vagy erős kétoldali ragasztószalagokkal rögzíthetők.
A szőnyeg anyagválasztásánál - bármelyik változatról is legyen szó - fontos a jó kopásállóság, hiszen nagy igénybevételnek van kitéve. Legalkalmasabbak a közületek számára gyártott objekt minőségű szőnyegpadlók, mert magas a kopásállóságúak, jól takaríthatók, szín- és mintaválasztékukban minden igényt kielégítők. A tengeri fű vagy szizál anyagok is kiváló lépcsőszőnyegek lehetnek. Egyaránt szolgálhatnak lépcsőburkolatként vagy futószőnyegként. Nagyon könnyen takaríthatók és szinte elnyűhetetlenek.

A mészkő burkolatos belső lépcsőházat - a pihenők kivételével - szőnyeggel ragasztották le. A fehér burkolat szennytaszító bevonata miatt egyszerűen takaríthatóA szőnyegborítást csak akkor alkalmazzuk, ha valóban erős érvek szólnak mellette! Biztonságos és szép felületeket ne takarjunk le, különösen ne gyenge minőségű szőnyeggel! Akkor vegyük igénybe, ha elhasználódott felületeket akarunk eltakarni, melegebb, puhább felületekre van szükségünk, vagy ki kell emelnünk környezetéből az adott lépcsőt, ahol különleges dekorációként szolgál a szőnyeg. Kerüljük el az öncélú takarást, és a szőnyegek szőnyegezését! Ez a hazai lakásokban nagyon gyakran látható, és semmi értelme nincs; nem esztétikus és ráadásul dupla takarítást igényel.
Szőnyegvásárlás esetén térképezzük föl a kínálatot és a lehetőséget, amely az internet segítségével és szakemberek tanácsadása révén nagyon egyszerű. Mivel a lépcső balesetveszélyes lehet a felületek ragasztását, rögzítését előzze meg alapos megfontolás, és szükség esetén bízzuk mesteremberre kialakítását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szőnyeg, lépcső

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Infra fűtési alternatívák

Az infra fűtéssel kapcsolatban gyakran szélsőséges véleményekkel lehet találkozni. Egyes szakvélemények drágának találják, mint minden elektromos fűtést, mások 30-40%-os megtakarítást ígérnek...


Kovácsolt lépcsőkorlátok

Bár felfedezhetők közös vonások, mégis ahány ház, annyiféle megoldás jellemzi az épületekhez felvezető külső lépcsőket. Különbözőségüket még egyedibbé teszik a lépcsőkarokat oldalról szegélyező...