Háztetők tisztítása

2021-11-12 17:23:05 | Módosítva: 2021-11-12 17:27:35

A házak karbantartásakor sokan elfeledkeznek a tetőkről, pedig ez legalább olyan fontos, mint az esőcsatornák, a járófelületek vagy az oldalfalak karbantartása. A tető ugyanis elég nagy felület, és ha nem fordítanak rá kellő figyelmet, akkor hamar különféle lerakódások, mohák és zuzmók telepedhetnek meg rajtuk. Ez nemcsak elhanyagolttá teszi a különféle fedőanyagokat, hanem károsíthatja is a felületüket.


Nem szabad elfeledkezni róla!

Vannak ugyan olyan tetőcserepek, amelyekben nem tesznek kárt a fokozatosan kialakuló moha- és zuzmótelepek, ám a régebbi gyártásúakon akár komoly károsodást okozhatnak. Ha pedig másért nem, a tető külleméért kell gondot fordítani a tisztításukra. A moha ugyanis sok vizet képes magában tartani, ami elősegíti az oxidációs folyamatokat. Ezen kívül a tetőburkolatokon sok por és piszok is megtapad az évek során, mivel ez a felület fokozottan ki van téve az időjárási- és környezeti hatásoknak, ezek rontják a különféle cserépfedések esztétikáját.

Ha pedig még nem alakultak ki a tetőn mohás részek, akkor érdemes ezt az állapotot meg is tartani egy tisztító mosással, vagy azutáni vegyszeres kezeléssel. Ezt különösen olyan tetőknél érdemes gyakrabban elvégezni, amelyeknél a ház nedves környezetben áll, vagy ritkán éri a felületét napfény. Ezek a körülmények ideálisak a mohosodás kialakulásához, ami ellen védekezni kell.

Azt azonban előbb el kell dönteni, hogy a tisztítást saját kezűleg szeretné valaki elvégezni, vagy szakemberre bízza a munkát. Ez utóbbi a könnyebb út, mivel a munkát végző iparosnak rendelkezésére állnak a szükséges eszközök és a kellő rutin. A saját munkához viszont elő kell készülni; egy magas létra, biztonsági kikötéshez alkalmas kötél és nem utolsó sorban egy magasnyomású mosó, vagy vegyszeres kezelésnél egy háti permetező is szükséges. A csúszásmentes munkacipő is alapvető kellék, mint ahogyan a meredekebb tetőknél a felületére fektetett második létra, vagy egy széles palló is, ami esetenként a kedvező súlyelosztást is szolgálhatja, és megakadályozza a cserepek sérülését. A munkát végzőt mindenképen ki kell kötni a tetőn egy fix ponthoz, pl. a kéményhez, mert ezzel elkerülhető a súlyosabb baleset.

Ami pedig a magasnyomású mosót illeti, ezt az eszközt kölcsönözni is lehet, így szükségtelen a megvásárlása. Ez az eszköz igen hatékonyan használható a lerakodások és a mohák, zuzmók megtisztításánál, 100-120 bar nyomású vízsugara hatékonyan mossa le, távolítja el a tetőn levő különféle szennyeződéseket. Makacsabb szennyeződések esetén nyeles gyökérkefével lehet fellazítani a moha és zuzmó foltokat, és így már maradéktalanul megtisztítható szinte minden tetőfelület. Ez a tetőtisztítás leghatékonyabb eszköze. A vízsugarat mindig a tető lejtésével enyhe szöget bezárva kell a tetőre irányítani, mert ellenkező esetben feltépheti a vékonyabb fedőanyagokat, pl. bitumenes anyagokat, lemezes fedéseket. A vastag kerámia lapos fedések sarkaiból is csak oldal irányból ajánlatos a mohát és más szennyeződéseket kimosatni.
A hatásos mechanikus mosáson kívül a mohátlanítást a tető mosása után különféle vegyszeres utókezeléssel is ajánlott kiegészíteni. Ezek kipermetezése akár 10 évre is megelőző védelmet biztosít a kezelt tetőnek. Könnyen felvihetők a tetőre és nincs káros hatással a környezetre. A készítmények gátolják a mikroorganizmusok elszaporodását a homlokzatokon, kőfelületeken, aszfalton, betonon, és a tetőkön is hatásos védelmet adnak a micéliumok ellen is. Vízben feloldva, hígítva kell használni őket. A szereket azonban csak száraz tetőre lehet kipermetezni, tehát a mosással letisztított tetőre csak a felületük száradása után.

A tetőtisztítás, és a moha eltávolítása a tetőről nem bonyolult feladat. Az utókezeléséhez használható vegyszerek pedig hosszú ideig hatásosak, így ezekkel akár évekig elkerülhető a mohásodás, az esztétikai tisztításra azonban gyakrabban lehet igény.

Kisebb javítások a tetőn

A régebbi cserépfedéseknél gyakorta előforduló hiba, hogy a kúpcserép elmozdul, ami beázást okozhat. Oka, hogy elöregedett a kúpcserepet rögzítő habarcs, vagy a rögzítése sérült meg. Ha a habarcs a hiba okozója, akkor érdemesebb a teljes gerincen és az éleken is levenni a régi cserepeket, és a felület megtisztítása után újból visszaépíteni a kúpcserép sort. Ha csak a leszögezésük miatt mozdultak el, akkor minden másodikat újból vissza kell erősíteni a tetőszerkezethez.

A kisebb beázásokat okozhatja törött vagy repedt cserép is. Egy-két sérült darabot könnyen ki lehet cserélni, ha a sérült cserépre ráfedő darabokat ékekkel megemeljük. Így már könnyen kihúzhatók a sérült darabok.

Sok esetben a szegélyek, kimászó ablakok mentén észlelhetők beázások. Ezt a zárólemezek nem megfelelő zárása idézheti elő, vagy a bádog lemezek peremezése, korcolása nem megfelelő. Az ilyen hibák kültéri vízzáró tömítőanyag résbe préselésével is megszüntethetők, de nem árt bádogos szakvéleményét is kikérni.

A kisebb javítások cserépcserék elvégzéséhez azonban többnyire szükségesek a tartalékként tárolt tetőfedő anyagok. Ezek épségére vigyázni kell, mert csak ép darabokkal lehet a hibákat kijavítani. A javításhoz szükséges darabokat ezért olyan helyen kell tárolni, ahol védve vannak a sérülésektől. A padláson a kémény tövében, vagy egy védett sarokba rakva ez könnyen megvalósítható.

Nem csak akkor érdemes ellenőrizni a tetőt, ha valamilyen probléma merül fel, hanem évente legalább egyszer vizsgáljuk át picit alaposabban. Ebben az esetben nézzük át alaposan a tetőgerincet, hogy nem hiányzik-e például egy kúpcserép, vagy nincs-e elcsúszva valamelyik tetőcserép. A padlásra is érdemes felmászni évente legalább egyszer, hogy ellenőrizzük a lécek általános állapotát, és a tartógerendákat.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

öreg ház avatarja

öreg ház         Ugyanez ac. palánál

Egy 80 éves a.c. palával fedett házban lakom. A cikkben írtak nagyon hasznosak, de hogyan lehet ebben az esetben megoldani? A szakszerű munkavédelemhez kell: maszk, kesztyű, munkaruha. A kisebb javításokhoz újfajta szálcementes palát lehet alkalmazni. A porladás miatt csak vízzel lehet mosni, öblíteni. Nagyobb javítás, vagy vihar utáni helyreállításhoz erre szakosodott céget kell megbízni.

Fémkeresőkkel kutatták a mohácsi csata helyszínét

A hadszíntérkutatás módszereivel, régészek irányítása mellett fémkeresőkkel keresték az 1526-os mohácsi csata központi helyszínét a Baranya megyei Majsnál, ahol mintegy ezer - többségében az...


Kokedama: növény és művészet

A bonsaival, ikebanával annyiban rokon, hogy ez is egy olyan művészet, ahol élő növény az egyik alapanyag. Érdemes megismerni, kipróbálni, mert igen látványos élő szobai díszek készülhetnek így el.