Tésztahíd-építő bajnokság

MTI

2012-05-25 17:48:16 | Módosítva: 2012-05-25 18:01:50

Az Óbudai Egyetem 2012. május 25-én másodszor rendezte meg a RECCS fantázianevű tésztahídépítő világbajnokságot, ahol az eddig beérkezett nevezések alapján 9 ország 20 egyeteméről érkező mérnök-hallgatók mérik össze tudásukat.

Spagettiből hidat építeni? Játék ez, vagy tényleg komoly dolog? Egy jó és szép híd megépítése, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készül, komoly mérnöki feladat.


A győri Hild József Építőipari Szakközépiskola tanulóinak Mákostészta nevű tésztahídját helyezik el a terhelőpadon a RECCS 2012 Tésztahíd Építő Világbajnokságon, az Óbudai Egyetemen.
MTI Fotó: Marjai János 

A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen versenyt több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben rendeznek. A versenyzők saját tervezésű szerkezeteket készítenek száraztésztából, és azokat terhelési próbán eltörve kiválasztják a legerősebbet. Egyetemünk egyik jogelődje, a Bánki Donát Műszaki Főiskola mintegy 15 évvel ezelőtt kapcsolódott be ebbe a versengésbe. Hallgatóink a kanadai Okanagan University College által szervezett, akkoriban legrangosabbnak számító világversenyen a legnagyobb szakmai kihívást jelentő nehézsúlyú kategóriá-ban 7 alkalommal indultak és hatszor nyertek, bizonyítva a magyar műszaki felsőoktatás színvonalát, a magyar diákok szakmai tudását, kreativitását.

"Mivel a kanadai verseny színvonala sajnálatos módon visszaesett, 2005-ben úgy gondoltuk, hogy a hazai és a környező országok hallgatói számára RECCS néven saját versenyt szervezünk. Az eddigi hét alkalommal született eredmények alapján nem szerénytelenség azt állítani, hogy a RECCS a világ legszínvonalasabb tésztahídépítő versenye."

Mivel a RECCS 2010-en a hazai és a szomszédos országok felsőoktatási intézményei mellett már iráni, olasz és lett csapatok is részt vettek, úgy döntöttünk, hogy 2011-ben világbajnokságot hirdetünk.

A „RECCS 2011” verseny színvonalát jelzi, hogy 16 szerkezet teherbírása haladta meg a 200 kg-ot. Hihetetlen világcsúcsot ért el az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának hallgatója, Márkos Szilárd Attila. A nem egészen 1 kg-os spagetti-szerkezet 578,2 kg terhelésnél tört csak össze. A Tudományok Hídján nagy érdeklődés mellett ugyanő sikerrel kísérelte meg új rekord felállítását: az új világcsúcs: 611,8kg!

A versenyen díjazásban részesül a három legnagyobb teherbírású híd, ill. tartószerkezet. A legszebb kivitelű alkotás a szépségdíjat, a leginkább újszerű megoldású szerkezet pedig az innovációs díjat kapja. A legjobb eredményt elérő határon túli magyar hallgatók érdemlik ki a Gyermelyi különdíjat. Fentieken kívül a verseny támogatóinak jóvoltából további díjak átadására is sor kerül.

A hazai tésztahídépítő fellegvárak (Debrecen, Dunaújváros, Győr, Óbudai Egyetem) csapatain kívül idén Marosvásárhelyről, Szabadkáról, Kolozsvárról, Révkomáromból, Iránból, Lettországból, Német-országból, Portugáliából és Hollandiából is neveztek mindkét kategóriában versenyzők. Megfigyelőként idén először török egyetemisták is érkeznek.


A győri Hild József Építőipari Szakközépiskola tanulóinak Mákostészta nevű tésztahídját helyezik el a terhelőpadon a RECCS 2012 Tésztahíd Építő Világbajnokságon, az Óbudai Egyetemen.
MTI Fotó: Marjai János

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tésztahíd

Egy erős és szép híd megépítése - függetlenül attól, hogy milyen anyagból készül - komoly mérnöki feladat.