Megújuló energia, Gömböc és TudásPresszó: Megnyílt a II. Tudományfesztivál

MTI

2012-04-20 22:19:03 | Módosítva: 2012-04-20 22:32:58

Ökojátszótérrel, megújulóenergia- tanösvénnyel, a fenntartható közlekedésről szóló kiállítással és a Gömböc "részvételével", emellett pedig TudásPresszóval és "zöld" büfével várja az érdeklődőket három napon át a pénteken megnyílt második Tudományfesztivál.

Zárug Péter Farkas, a fesztivál főszervezője megnyitó beszédében elmondta, a programsorozat célja, hogy megmutassák és a nagyközönség számára is kézzelfoghatóvá tegyék a magyar kreativitás és innováció eredményeit. A cél a tudományos ismeretterjesztés, a magyar tudományos fejlesztések megismertetése az érdeklődőkkel, a tehetséggondozás, a fenntartható energiagazdálkodás bemutatása, valamint a tudomány népszerűsítése egy minden korosztály számára vonzó ünnep keretében.

Az idei fesztivál a második a sorban, először 2010-ben rendezték meg. Idén a Föld napja programsorozathoz, valamint az ENSZ által 2012-re meghirdetett Fenntartható Energiát Mindenkinek Nemzetközi Éve hazai rendezvényeihez kíván csatlakozni a tudományfesztivál.

Az ingyenes, nyílt esemény három napja során a közönség elsősorban olyan tudományos fejlesztésekkel találkozhat, amelyek a fenntartható energiafelhasználáshoz kapcsolódó innovációkat mutatják be a tudomány szemszögéből. 

Tarlós István főpolgármester nevében Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök felhívta a figyelmet a környezettudatos gondolkodás népszerűsítésének fontosságára és utalt arra, hogy a főváros önkormányzata igyekszik jó példával elöl járni. Ennek szellemében cserélték a budapesti karácsonyi díszkivilágítás égőit energiatakarékos LED-izzókra, illetve kezdődött meg az a nagyszabású projekt, amelynek eredményeképpen a Széchenyi-fürdő termálvizének melegét használják majd fel a Fővárosi Állat- és Növénykert hőháztartásának kiegészítésére. 

A Tudományfesztivál nem csak a múzeum épületére korlátozódik. A Múzeumkertben street science program keretében például egy erre az alkalomra kifejlesztett megújulóenergia-tanösvényen szerezhetnek ismereteket az érdeklődők, a fenntartható közlekedés szekcióban pedig megújuló energiával működő és energiatakarékos járművekkel, egyedülálló magyar fejlesztésekkel lehet találkozni. Ezek közül néhány a Pollack Mihály téren szervezett fenntartható futamon is kipróbálható. A fenntartható energiapavilon a különféle alkalmazási területekbe enged betekintést, a kisebbek pedig az ökojátszótéren szerezhetnek ismereteket szórakoztató módon.

Ezzel egy időben, a Kossuth Klubban tudományos népszerűsítő előadásokra, beszélgetésekre, technológia bemutatókra, tudományos ismeretterjesztő vetítésekre, ifjú tehetségek tudományos versenyeire kerül sor.

A Magyar Nemzeti Múzeum épületében több tudományos témát felölelő kiállítás nyílik a fesztivál kapcsán: bemutatkozik a 110 éves Eötvös-inga, a Gömböc-kiállítás, valamint Az évszázad katasztrófája címmel nyílik fotótárlat a vörösiszap-katasztrófáról és az újjáépítésről. A TudásPresszóban tudományos talk show keretében a tudomány érdekességeiről Fábri György beszélget vendégeivel.

A fesztivált a Magyar Nemzeti Múzeum, a TIT Kossuth Klub Egyesület, a Bolyai Pedagógiai Alapítvány, valamint az Outdoor Mission szervezi.


Elektromos hajtású autó a fenntartható közlekedési járművek kiállításán a Tudományfesztivál a Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben elnevezésű rendezvényen.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 

Az eredeti Eötvös-inga a Tudományfesztivál a Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben elnevezésű rendezvényen.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...