DFSG: lakásvásárlásnál az energiatanúsítványt is érdemes megnézni

MTI

2012-07-31 19:06:59 | Módosítva: 2012-07-31 19:09:47

A lakásvásárlásnál az ár mellett érdemes figyelembe venni az energiatanúsítványt is, amely 2012. január elseje óta kötelező dokumentum az adásvételnél - hívja fel a figyelmet a Dome Facility Services Group (DFSG) ingatlankezelő társaság.

Közleményében a cég hangsúlyozza: becslések szerint a háztartások kiadásának több mint 20 százalékát a rezsiköltségek teszik ki, ennek oka az energiaárak emelkedése mellett a lakóingatlanok felesleges energiafelhasználásában keresendő.

Az ingatlankezelő cég szerint a lakóingatlanok fenntartási költségei legalább olyan komoly mérlegelést igényelnek lakásvásárláskor, mint a vételár.

A DFSG közleményében emlékeztet arra, hogy az energiatanúsítvány kiállítását már a 176/2008-as kormányrendelet is szabályozta. A dokumentumot 2011. december 31-ig még csak új épületek építése esetén kellett elkészíteni, 2012. január 1-jét követően azonban már a lakások, házak adásvételénél is kötelező a hivatalos dokumentum bemutatása, amit az eladónak kell beszereznie, és azt a szerződéskötéskor a vevőnek átadnia.

Bérbeadás esetén az energiatanúsítvány elkészíttetése 2015. december 31-ig önkéntes. Az energetikai tanúsítvány kiállítását csak a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetik el - mutat rá a DFSG közleményében.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korszerűsítési javaslatok

Többször írtunk már az épületekre kötelező energiatanúsítványról, aminek minden adásvételkor rendelkezésre kell állnia, ésfontos információkat ad avevő számára alakás várható energiafogyasztására.


Energiahatékonyság

Az utóbbi években, hazánkban is szinte mindenki szembesülhetett az energiaárak rohamos növekedésével. A leggyakrabban használt energiahordozók készletei végesek, ezért az energia egyre csak drágább...