DFSG: lakásvásárlásnál az energiatanúsítványt is érdemes megnézni

MTI

2012-07-31 19:06:59 | Módosítva: 2012-07-31 19:09:47

A lakásvásárlásnál az ár mellett érdemes figyelembe venni az energiatanúsítványt is, amely 2012. január elseje óta kötelező dokumentum az adásvételnél - hívja fel a figyelmet a Dome Facility Services Group (DFSG) ingatlankezelő társaság.

Közleményében a cég hangsúlyozza: becslések szerint a háztartások kiadásának több mint 20 százalékát a rezsiköltségek teszik ki, ennek oka az energiaárak emelkedése mellett a lakóingatlanok felesleges energiafelhasználásában keresendő.

Az ingatlankezelő cég szerint a lakóingatlanok fenntartási költségei legalább olyan komoly mérlegelést igényelnek lakásvásárláskor, mint a vételár.

A DFSG közleményében emlékeztet arra, hogy az energiatanúsítvány kiállítását már a 176/2008-as kormányrendelet is szabályozta. A dokumentumot 2011. december 31-ig még csak új épületek építése esetén kellett elkészíteni, 2012. január 1-jét követően azonban már a lakások, házak adásvételénél is kötelező a hivatalos dokumentum bemutatása, amit az eladónak kell beszereznie, és azt a szerződéskötéskor a vevőnek átadnia.

Bérbeadás esetén az energiatanúsítvány elkészíttetése 2015. december 31-ig önkéntes. Az energetikai tanúsítvány kiállítását csak a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetik el - mutat rá a DFSG közleményében.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelő vakolat ma

Tizenöt-húsz évvel ezelőtt – és még korábban – azépületek hőszigetelésére még sokkal kisebb hangsúlyt fektettek. Egy felújításnál gyakran oldották meg a szigetelést hőszigetelő vakolattal, de...


Korszerűsítési javaslatok

Többször írtunk már az épületekre kötelező energiatanúsítványról, aminek minden adásvételkor rendelkezésre kell állnia, ésfontos információkat ad avevő számára alakás várható energiafogyasztására.