Szmogmérő hátizsák

MTI

2012-08-13 17:36:23 | Módosítva: 2012-08-13 17:37:52

Újfajta módszerrel mérik szeptembertől az olasz városok levegőjének szennyezettségét: a gyalogosok hátán viselt hátizsák lesz a mérőeszköz.

A különleges hátizsák a SensorBOX nevet kapta. Egyszerűen, de a legfejlettebb technológia segítségével szolgáltat majd folyamatos információkat a városok utcáin belélegzett levegő minőségéről - nyilatkozta a sajtónak Vittorio Loreto, a Fondazione Isi nevű olasz tudományos alapítvány felelőse.


Olaszországból a Piemonte tartományban működő alapítvány és a római La Sapienza tudományegyetem csatlakozott az Európai Unió finanszírozásával zajló EveryAware elnevezésű programhoz, amely az európai városok szmogszintjét kívánja felmérni. Újdonságnak számít, hogy a légszennyezettségi adatokat nem az utcákon rögzített műszerekkel, hanem a közlekedő személyek útvonalát követő, a hátizsákban elhelyezett mozgó állomásokkal mérik.

"Ez az első program, amely aktívan bevonja a lakosokat, tudatosítva bennük a környezetszennyezés problémáit. A hátizsák nem nehéz, és könnyen hordható" - mondta Loreto.

A szmogfelmérésben részt vevő olasz városok névsorát a környezetszennyezéssel évtizedek óta küzdő Milánó vezeti. Jelenleg várják a hátizsákot viselő önkéntesek jelentkezését.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI

Címkék: szmog, hátizsák

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Levegőminőség és kerékpározás

Korunkban nem létezik olyan városi közlekedési forma, amely valami módon ne lenne közvetlenül vagy közvetetten káros hatással egészségi állapotunkra. Ha mindennapi közlekedésünkhöz a kétkerekűt...


Elektroszmog

Előre bocsátjuk, hogy e témában nem kívánunk eljutni a teljes igazságig, mert nem is lehet. Tudományos vagy tudományosnak tűnő tanulmányok tömkelege érhető el az interneten, kutatóintézetek...