Küszöbön a felújítás!

Milliárdokat tudnának a háztartások megtakarítani

2012-04-16 19:21:12 | Módosítva: 2012-04-20 22:25:12

Egyre több újságban olvasni, hogy a lakóépületek energiahatékonyságában hatalmas megtakarítási potenciál rejlik. Azaz egyrészt a téma egyre „divatosabb”, másrészt, (az emelkedő energiaárak miatt) sajnos egyre aktuálisabb. Az ésszerű beruházásokkal megtakarítható energia mennyiségét hazánkban először az Energiaklub hiánypótló Negajoule2020 kutatása számszerűsítette.

Az eredmények impozánsak, és sokak számára megdöbbentőek. A magyar háztartások energiafelhasználását csupán energiahatékonysági korszerűsítések révén közel felével lehetne csökkenteni. Miközben a magyar lakóépületek fűtésre és melegvíz-előállításra ugyanannyi energiát használnak fel, mint a hazai nagyerőművek energiafogyasztása együttvéve, mindeddig mégis elenyésző volt az épület-felújítások mértéke.

Megtakarítás számokban

A NegaJoule 2020 című kutatás legfontosabb tanulságai, hogy a családi házaknál óriási lehetőség rejlik energiamegtakarításra.

  • az ország összes energiafogyasztása (kb.): 1100 PJ
  • lakóépületeink éves energiafogyasztása: 360 PJ
  • felújításokkal elérhető összes energiamegtakarítási lehetőség: 152 PJ
  • családi házak felújításával elérhető: 128 PJ

Ennek oka, hogy a családi házak jellemzően jóval nagyobb alapterületűek, mint a társasházi lakások, és arányaiban sokkal nagyobb felületen veszítenek hőt. A magyar háztartások legnagyobb része (66%) családi házakban él.

A kutatás a maga nemében egyedülálló: a számításokat nagy mintás, reprezentatív statisztikai adatfelvétel előzte meg. A vizsgálatok során 74 tipikus háztípusra több száz energetikai alapszámítás készült el.

Gazdaságosság (állam és lakosság)

Az energiahatékonysági potenciál kiaknázásában természetesen kulcskérdés, hogy milyen gazdaságossági mutatók kísérik a beruházásokat. Az Energiaklub Hatékonyabb lakások- Makrogazdasági hatások című kutatása erre is választ ad. Az államháztartási mérleget vizsgáló elemzésünk azt a régen feltételezett hipotézist támasztja alá tudományos igénnyel, hogy az energiahatékonysági beruházások és e beruházások állami támogatása nem csak az adott háztartások szintjén jár kedvező hatásokkal, hanem a nemzetgazdaság és a társadalom számra is jelentős hasznot hajt. 

Amennyiben az állam elkötelezetten és stabilan támogatná az energiahatékonysági beruházásokat, úgy nem csak milliárdokat tudnának a háztartások megtakarítani, de jelentős mennyiségű új munkahellyel számolhatunk, illetve pozitív hatással lenne az államháztartásra és hosszú távon a külkereskedelmi mérlegre is.

Az elmúlt évek munkájának eredményeképpen döntéshozói körben is egyre inkább felismerik, hogy az energiahatékonyságba fektetett pénz az egyének és az államháztartás szintjén is megtérül.

Hasznos segítség ésszerű beruházásokhoz

Amellett, hogy a hazai lakóépület-állomány műszaki állapota alapján bőven megérett a korszerűsítésre az egyének szintjén is szolgálhatunk érvekkel. Az Energiaklub közgazdasági számításai alapján bizonyos beruházások néhány éven belül, akár állami támogatás nélkül is megtérülnek a háztarások számára. Arról nem is beszélve, hogy növelik a lakás komfortját, az ingatlan értékét, sőt, sok esetben kiváló pénzügyi befektetést jelentenek.

A felújítások elmaradása azonban csak részben indokolható pénzhiánnyal. Felméréseink szerint a lehetőségek ismertének hiánya, a felújítás gazdasági hasznaival szembeni szkepticizmus ugyanúgy jelen van a társadalomban, mint a tőkehiány.

A Küszöbön a felújítás! projekt küldetése, hogy az épületek hatékonyságának növeléséről szóló kutatások bíztató eredményeit megismertesse a lehető legszélesebb közönséggel, és ésszerű érvekkel, hasznos információval, gyakorlati segítséggel ösztönözze a beruházási kedvet.

Hol talál meg minket?
www.kuszobonafelujitas.hu
http://www.facebook.com/#!/KuszobonAFelujitas

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korszerű fűtésvezérlés

A háztartások energiaszükségletének több mint a felét a fűtési energia teszi ki. Helyes üzemeltetéssel és használati szokásokkal jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás és a fűtés...


Beszéljünk a szigetelési vastagságokról!

Ha ismerjük a szigetelőanyagok hővezetési tényezőjének és vastagsági adatainak összefüggéseit az épület szerkezetének minőségére vetítve, máris stabilan megalapozhatjuk házunk pénztárcakímélő...