Befejeződött a megújuló energiát hasznosító fűtőmű-projekt Vácrátóton

MTI

2012-04-26 17:56:51 | Módosítva: 2012-04-26 17:58:34

Termálvíz kút, illetve biomassza-kazán biztosítja mostantól a Magyar Tudományos Akadémia vácrátóti botanikus kertjének, valamint Vácrátót több közintézményének a fűtését – közölte a megújuló energia alapú fűtéskorszerűsítési projekt befejezése kapcsán Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet főigazgatója csütörtökön az MTI-vel.

Az innovatív geotermikus és biomassza bázisú fűtőmű létesítésének mintegy egymilliárdos költségének 85 százalékát a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok alapjából nyert összeg biztosította, a fennmaradó 15 százalékot az MTA fedezte.

Báldi András elmondta, hogy a csaknem három évig tartó munkálatoknak köszönhetően mostantól termálvízzel fűtik a botanikus kertben több ezer négyzetméteren elhelyezkedő üvegházakat, de a vácrátóti óvoda, iskola, sportcsarnok és polgármesteri hivatal is erre a biztonságos, környezetkímélő és hosszú távon is olcsó fűtési technológiára tért át.

Optimista becslések szerint a geotermikus energia alkalmazásával akár felére csökkenthetők a korábbi fűtési költségek - magyarázta Báldi András, aki kitért arra is, hogy a projekt részeként üzembe helyeztek egy faaprítékkal üzemelő biomassza kazánt is. A később tovább fejleszthető kazán szükség esetén "rásegít" az üvegházak hőellátására. Mivel a vácrátóti létesítmény területén korábban a hőt szolgáltató gázkazán is megmaradt, a három fűtési rendszert összehangolták - tette hozzá a főigazgató.

Közlése szerint a fejlesztés kapcsán elkészült egy új - kiállítást, illetve látogatótermet magába foglaló – passzív ház- jellegű látogatóközpont is. A tetőre szerelt napelemeknek köszönhetően a központ télen "önfűtő" - emelte ki Báldi András.

A csaknem 200 éves, műemléki és természeti védelem alatt álló vácrátóti botanikus kert Magyarország leggazdagabb élőnövény - gyűjteménye; 23 hektáron több mint 12 ezer faj és fajta található meg itt. Az üvegházi kollekcióban körülbelül 3000 féle növény kapott helyet, emellett számos puhatestű, rovar, hal és madár is él az évi 50-70 ezer látogatót fogadó népszerű létesítményben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amiből energia nyerhető ki, és ami akár naponta többször, ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül...


Fűtés biomasszával

Biomasszának egy adott élettérben jelen lévő szerves anyagok és élőlények összességét nevezzük. A növények a levegő szén-dioxidjából, ásványi anyagokból és vízből a napenergia segítségével...