Megnyílt a háromnapos Energoexpo Debrecenben

MTI

2012-09-26 00:17:55 | Módosítva: 2012-09-26 00:18:02

A magyarországi energiaszektor helyzetét tekinti át mintegy 300 szakember Debrecenben, a tizedik Energoexpo nemzetközi energetikai konferencián és szakkiállításon - közölte Vaszkó László, a rendező V-Trade Kft. ügyvezetője a keddi nyitónapon tartott sajtótájékoztatón.

Holoda Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy jelenleg csúcsidőszakban is elegendő áramot biztosítanak a magyarországi erőművek, de 2016-17-re már komoly hiányok lehetnek. Ezért fontos, hogy a hazai áramfelhasználás 40 százalékát jelenleg biztosító Paksi Atomerőmű bővítéséig - amely 2020-2025-re tehető - más erőművi fejlesztések is megtörténjenek - mondta a szakember.

Fontosnak nevezte ez energetikai együttműködést a visegrádi négyekkel és a többi szomszédos ország piaci szereplőivel. Megemlítette, hogy az áramszolgáltatás terén a cseh, a szlovák és a magyar regionális rendszerek fizikai összeköttetése után megtörtént a kereskedelmi összeköttetésük is, és hasonló együttműködésre törekednek a gázpiacon is, amivel "kordában tarthatják az árakat".

Holoda Attila a háromnapos konferencia első napján részletesen beszélt a Nemzeti Energiastratégiáról, és a hozzá kapcsolódóan készülő cselekvési tervekről: az erőmű-fejlesztési, az energiahatékonysági, az épületenergetikai, a megújulóenergia-fejlesztési és az ásványianyag-gazdálkodási cselekvési tervről.

Vaszkó László az MTI érdeklődésére elmondta: a konferencia második napján első ízben rendezik meg a "Költséghatékony közösségi intézmények" szekciót, ahol az önkormányzatokat, közintézményeket érintő energiahatékonysági témákkal kapcsolatos előadások lesznek, és már tizedik alkalommal adnak helyet a csaknem kétszáz résztvevőt vonzó villanyszerelő fórumnak.

A találkozó keretében már harmadik alkalommal lesz - az országban egyedüliként - áramárverés, amelyen öt hazai energiakereskedő versenyez majd kilenc nagyfogyasztóért - mutatott rá Vaszkó László.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI

Címkék: energoexpo, debrecen

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szélcsatornában tesztelték a leendő debreceni Nagyerdei Stadiont

A debreceni Nagyerdei Stadion tervezési szakaszának egyik utolsó állomásaként szélcsatornás laboratóriumban tesztelték a leendő aréna tetőszerkezetének teherbírását - tájékoztatta Kósa Lajos,...


Energetikai korszerűsítés a Debreceni Egyetemen

Befejeződött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DETEK) két intézményének energetikai korszerűsítése: a zeneművészeti kar és a Hajdúböszörmény belvárosában található gyermeknevelési és...