Termesztett gombákat támadó penészfajokat vizsgálnak az SZTE kutatói

MTI

2012-04-18 15:29:47 | Módosítva: 2012-04-20 22:25:27

A mezőgazdasági gombatermesztésben esetenként komoly károkat okozó, a Trichoderma nemzetségbe tartozó, agresszív fonalas gombákat, és az ellenük való védekezés lehetőségeit vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai.

A kutatásról készült sajtóanyag szerint a gombatermesztésben jelentős károkat okozó zöldpenész-tünetegyüttes kialakulásáért a Trichoderma nemzetségbe tartozó fonalasgombák tehetők felelőssé. Az elmúlt években a hazai gombatermesztők a zöldpenészes megbetegedés megjelenését és terjedését észlelték csiperkén és laskagombán, ami agresszív Trichoderma-törzsek hazai megjelenésére utal. A zöldpenész verseng a termesztett gombákkal és eldeformálja azok termőtesteit, súlyosan károsítva ezzel az étkezési célokra termesztett gombaállományt.

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának mikrobiológiai tanszékén Kredics László egyetemi adjunktus munkatársaival magyarországi, valamint egyéb európai országokból és Iránból származó csiperke-, shiitake- és laskagombaminták vizsgálata révén próbálta meg azonosítani az agresszív Trichoderma-fajokat és a fertőzés lehetséges forrásait.

A szegedi kutatók 237 Trichoderma-törzset izoláltak a vizsgált mintákból, és sikerült azonosítaniuk a termesztett gombákat megtámadó fajokat. A csoport igazolta, hogy a laskagomba zöldpenészes fertőzésének terjesztésében szerepet játszhatnak a termesztőtelepeken jelenlevő rovarok, és azonosították a fertőzés egy lehetséges forrását is, az egyik faj ugyanis előfordul a vadon termő laskagomba természetes környezetében.

A szegedi biológuscsoport behatóan tanulmányozta, hogy az agresszív Trichoderma-törzsek növekedését hogyan befolyásolja a környezeti körülmények – a hőmérséklet, a kémhatása, a nedvességtartalom - változása, és hogy vannak-e olyan viszonyok, melyek a penészgombák számára nem, de az étkezési célból termesztett gombák számára megfelelőek.

Az eredmények alapján a zöldpenészt okozó Trichoderma-fajok rendkívül szívósak, gyakorlatilag bármilyen, a termesztett gombáknak kedvező hőmérsékleti és pH-értéken képesek a növekedésre.  Az elvégzett kísérletek alapján ugyanakkor bizonyos gombatermesztésből izolált baktériumok ígéretes lehetőségnek tűnnek a zöldpenésszel szembeni biológiai védekezés céljaira.

Bár egyes a Trichoderma nemzetséghez tartozó fajok rendkívül kártékonyak - sőt, ritkán ugyan, de legyengült emberi szervezetbe kerülve akár súlyos betegségeket vagy halált is okozhatnak -,  néhány másik faj növényvédelmi célokra - növénykórokozó gombák vagy fonálférgek elleni hatékony, környezetkímélő biológiai védekezésre – alkalmazható. A szegedi kutatók ezek lehetőségeit is vizsgálják.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Penészes falak ellen

Ha azt tapasztaljuk, hogy lakásunk falain penész­gombák, sötét foltok jelennek meg, akkor mindenek előtt az okokat kell felderítenünk. A gombák ugyanis akkor tudnak megtelepedni és szaporodni a...


Algásodás és falpenész

Csupán 3 lépésben, akár mi magunk is megoldhatjuk ezt a problémát. Elsőként a fertőzött beltéri fal- és mennyezetfelületeket egy nedves ruhával alaposan megtisztítjuk. Majd amikor a felületek...