Renexpo: a gyorsan növő fától az eladott napáramig

MTI

2012-05-10 19:45:51 | Módosítva: 2012-05-10 19:51:08

A 6. Renexpo megújuló energiával foglalkozó szakkiállítás eddig be nem mutatott újdonsága a gyorsan növő fa, amelynek a 10 centiméteres palántája 3 év múlva 20-30 centiméter átmérőjű keményfává nő, amely biomasszaként is hasznosítható.

Az alternatív fűtési módok egyike a faapríték kazán beszerelése, amely energiaerdőből nyert aprítékkal működik, magas automatizáltsággal. Ilyen is látható a bemutatón, a 3 éves cserjék néhány centiméter átmérőjűek, és egy gép a vágással együtt fel is aprítja azokat. Egy ilyen komplett fűtési rendszer 3-4 millió forintba kerül, viszont a működtetése olcsóbb, a terjedő pellet kazánokénál.

Egy román cég mutatja be a Paulownia keményfát, amely géntechnológiával készült, és a forgalmazó állítása szerint európai tanúsítvánnyal rendelkezik. Ebből a fából 2 kilogrammnyi helyettesít 1 liter gázolajat, és 3 év után 20-30 centiméter vastagon vágható. Szintén a forgalmazótól nyert információ szerint a kivágott fa 70 százalékából bútor készülhet, míg a maradék elégethető. Egy hektár telepítése 3,5-4,5 ezer euróba kerül.

Akár ennek a fának a maradéka is elégethető a Hajdúsági Ipari Zrt. hagyományos kazánjában, amely azonban pellet-égővel is felszerelhető. A kazán egy akár 1 köbméteres puffer tartályra is rádolgozhat, így a fűtési melegvíz innen kerül a lakásba. Ha a házban padlófűtés van, elég reggel és este begyújtani a kazánba ahhoz, hogy egyenletesen meleg legyen a lakás.

Sok cég hozott napelemet, közülük a német Teletronik AG képviselője, a KT-Electronic Kft. vállalja azt is, hogy elintézi a szolgáltatónál a fölös áram átvételét. Bejáratott útja van az adminisztrációnak, de több hónapig tart - mondta a cég képviselője az MTI-nek. Viszont a saját áramfogyasztás ekkor ingyen van, a többletért pedig a számlázott áramár 85 százalékát fizeti a szolgáltató - tette hozzá.


Megújuló energiaforrások az EU-országokban (2009)
A megújuló energiaforrások részaránya a villamosáram-termelésből 2009-ben (MTI)


A megújuló energiaforrások felhasználása Magyarországon, 2005-2020
A megújuló energiaforrások felhasználásának tervezett változása 2005-2020 között, ktoe (kilotonna olajegyenérték) a fűtési és hűtési ágazat várható teljes bruttó megújulóenergia-fogyasztása;
a megújuló energiából előállított villamos energia várható teljes bruttó fogyasztása;
a megújuló energiából előállított energia várható teljes felhasználása a közlekedésben

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amiből energia nyerhető ki, és ami akár naponta többször, ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül...


Megújuló energiák

A megújuló energiaforrások jellemzője, hogy emberi léptékkel mérve ésszerű gazdálkodás esetén nem fogynak el. Ha felhasználásuk mértéke növekedne, annak számos kedvező hatása lenne, például...