Megjelent a módosított országos építési szabályzat

MTI

2012-07-31 19:04:53 | Módosítva: 2012-07-31 19:05:19

Az építményt és annak részeit úgy kell tervezni és megvalósítani, az ehhez szükséges anyagokat pedig megválasztani, hogy a működtetéshez szükséges energiafelhasználás a lehető legkisebb legyen - egyebek mellett ezt tartalmazza az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) módosítása, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A megújuló energiaforrásból származó energia felhasználásának lehetőségét a tervezési programban minden esetben vizsgálni kell. Például a takarékos vízfelhasználást, a csapadék-, a talajvíz és a szürke - a használat után tisztított - víz használatát.

A rendelet megnevezi az energia visszanyerést - a hőcserélő alkalmazását -, és az épületgépészeti berendezések energia hatékony üzemeltetését. Külön kiemeli a bontott építőanyagok szakszerű újrahasznosítását.

A fényszennyezés is bekerült a szabályba. Az épületeket úgy kell megvilágítani, hogy az ne okozzon fényszennyezést a horizonton. Különösen a köz- és díszkivilágítások, valamint a fényreklámok okozhatnak fényszennyezést.

A Belügyminisztérium tavaszi közleménye az akkor elkészült jogszabályból kiemelte: a helyi önkormányzat egyes területeken vegyes felhasználást engedélyezhet. Például a lakóövezetben iroda is épülhet, sőt egy épületen belül is több funkció alakítható ki. A több funkció miatt jobban kihasználhatók az épületek.

A módosított OTÉK - a szintén módosuló építési törvénnyel együtt - a jövő év első napján lép hatályba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szobaillatosítók

Aki rendszeresen takarít, nemdohányzik az otthonában, ésgyakran szellőztet, annak lakásában a levegő tisztának és frissnek mondható. Ez azonban csak vágyálom, amit számos körülmény befolyásol, és a...


Referencia lakás I.

Ebben az évben az Ezermester két speciális vállalkozásba is belekezd, illetve már bele is kezdett. Az egyik egy kis méretű lakás felújítása, a másik valamivel nagyobb volumenű; egy meglevő...