Megjelent a módosított országos építési szabályzat

MTI

2012-07-31 19:04:53 | Módosítva: 2012-07-31 19:05:19

Az építményt és annak részeit úgy kell tervezni és megvalósítani, az ehhez szükséges anyagokat pedig megválasztani, hogy a működtetéshez szükséges energiafelhasználás a lehető legkisebb legyen - egyebek mellett ezt tartalmazza az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) módosítása, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A megújuló energiaforrásból származó energia felhasználásának lehetőségét a tervezési programban minden esetben vizsgálni kell. Például a takarékos vízfelhasználást, a csapadék-, a talajvíz és a szürke - a használat után tisztított - víz használatát.

A rendelet megnevezi az energia visszanyerést - a hőcserélő alkalmazását -, és az épületgépészeti berendezések energia hatékony üzemeltetését. Külön kiemeli a bontott építőanyagok szakszerű újrahasznosítását.

A fényszennyezés is bekerült a szabályba. Az épületeket úgy kell megvilágítani, hogy az ne okozzon fényszennyezést a horizonton. Különösen a köz- és díszkivilágítások, valamint a fényreklámok okozhatnak fényszennyezést.

A Belügyminisztérium tavaszi közleménye az akkor elkészült jogszabályból kiemelte: a helyi önkormányzat egyes területeken vegyes felhasználást engedélyezhet. Például a lakóövezetben iroda is épülhet, sőt egy épületen belül is több funkció alakítható ki. A több funkció miatt jobban kihasználhatók az épületek.

A módosított OTÉK - a szintén módosuló építési törvénnyel együtt - a jövő év első napján lép hatályba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

CSOK: Családok Otthonteremtési Kedvezménye

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye egy vissza nem térítendő lakásépítési támogatás, amelynek célja, hogy a gyermekes vagy a gyermeket vállaló családok könnyebben juthassanak lakáshoz. Aki a...


Elektromos fűtés a jövő megoldása!

Valljuk be őszintén, az elektromos fűtéssel kapcsolatban sokaknak fenntartásai vannak. Ez természetesen abból is adódik, hogy megfelelő információk hiányában az ember a jól bevált, hagyományos,...