Részletgazdag hologram készülhet szén nanocsövekből

MTI

2012-09-10 18:03:26 | Módosítva: 2012-09-10 18:06:47

A szén nanocsövek új felhasználásáról számoltak be brit kutatók, akik igen nagy felbontású hologramot állítottak elő az eddig alkalmazott legkisebb pixelek segítségével.

A brit Cambridge-i Egyetem kutatói az Advanced Material című szakfolyóiratban ismertették eredményeiket.


A szén nanocsövek olyan szénből készült, üreges szálak, melyek átmérője mindössze a méter milliárdod része, vagyis a nanométeres tartományba esik (1 nanométer=10 a mínusz 9-iken méter). Az anyag egészen különleges fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, például százszor erősebb az acélnál, miközben a tömege csupán a hatoda.

Alkalmazási lehetőségeit széles körben kutatják, vizsgálják például, hogy miként viselkedik a fénnyel kapcsolatba kerülve, így került sor a hologramoknál való alkalmazásukra is. A hologramok olyan különleges kétdimenziós felvételek, melyek háromdimenziósnak látszanak, amikor fény esik rájuk. A hologramot alkotó pixelek a rájuk eső fényt úgy verik vissza, hogy annak hullámai kölcsönhatásba lépnek egymással, és mélységgel bíró képet hoznak létre. Minél kisebbek a hologramot alkotó pixelek, annál jobb lesz a hologram felbontása, és annál több szögből lesz látható a kép.

"A pixelek mérete az egyik kulcsfontosságú behatároló jellemzője a legmodernebb holografikus kivetítőrendszereknek" - magyarázta Haider Butt, a tanulmány szerzője.

A cambridge-i kutatók most minden eddiginél kisebb pixeleket, szén nanocsöveket használtak hologram létrehozására. A többszörös falú (cső a csőben típusú) szén nanocsövek átmérője átlagosan 140 nanométer volt, ami hétszázszor vékonyabb az emberi hajszálnál. A csöveket szilícium felületre növesztették úgy, mintha oszlopok állnának egymás mellett, teljes magasságuk körülbelül 1500 nanométer (másfél mikrométer) lett. A növesztést úgy tervezték meg, hogy a nanocsövek a CAMBRIDGE szó holografikus képét hozták létre.

Ezek a holografikus kijelzők és pixeljeik nagyon érzékenyek az anyag tulajdonságaiban és a bejövő fényben beálló változásokra, ezért "az igen érzékeny holografikus szenzorok új osztálya fejleszthető ki felhasználásukkal, melyek képesek érzékelni a távolságot, mozgást, dőlésszöget vagy a biológiai anyag sűrűségét" és a rájuk eső fény tulajdonságait - idézte a kutatót a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

(http://news.yahoo.com/those-incredible-nanotubes-holograms-212432584.html)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI

Címkék: hologram, szén, nanocső

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiamentes kis szennyvíztisztító

A FLEXIPAK® energiamentes berendezés nem rendelkezik mozgó alkatrésszel, kopó elemekkel, elektromos részekkel. Költségtakarékos az üzemeltetése, és nincs speciális üzemmód, ezért nem szükséges...


A lélegző otthonokért

A napjainkban épült házakban, lakásokban, irodákban, már elengedhetetlen a szellőztetőrendszer. Nem a falazat hőszigetelése miatt van erre szükség, hanem a jól záródó nyílászároknak...