Részletgazdag hologram készülhet szén nanocsövekből

MTI

2012-09-10 18:03:26 | Módosítva: 2012-09-10 18:06:47

A szén nanocsövek új felhasználásáról számoltak be brit kutatók, akik igen nagy felbontású hologramot állítottak elő az eddig alkalmazott legkisebb pixelek segítségével.

A brit Cambridge-i Egyetem kutatói az Advanced Material című szakfolyóiratban ismertették eredményeiket.


A szén nanocsövek olyan szénből készült, üreges szálak, melyek átmérője mindössze a méter milliárdod része, vagyis a nanométeres tartományba esik (1 nanométer=10 a mínusz 9-iken méter). Az anyag egészen különleges fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, például százszor erősebb az acélnál, miközben a tömege csupán a hatoda.

Alkalmazási lehetőségeit széles körben kutatják, vizsgálják például, hogy miként viselkedik a fénnyel kapcsolatba kerülve, így került sor a hologramoknál való alkalmazásukra is. A hologramok olyan különleges kétdimenziós felvételek, melyek háromdimenziósnak látszanak, amikor fény esik rájuk. A hologramot alkotó pixelek a rájuk eső fényt úgy verik vissza, hogy annak hullámai kölcsönhatásba lépnek egymással, és mélységgel bíró képet hoznak létre. Minél kisebbek a hologramot alkotó pixelek, annál jobb lesz a hologram felbontása, és annál több szögből lesz látható a kép.

"A pixelek mérete az egyik kulcsfontosságú behatároló jellemzője a legmodernebb holografikus kivetítőrendszereknek" - magyarázta Haider Butt, a tanulmány szerzője.

A cambridge-i kutatók most minden eddiginél kisebb pixeleket, szén nanocsöveket használtak hologram létrehozására. A többszörös falú (cső a csőben típusú) szén nanocsövek átmérője átlagosan 140 nanométer volt, ami hétszázszor vékonyabb az emberi hajszálnál. A csöveket szilícium felületre növesztették úgy, mintha oszlopok állnának egymás mellett, teljes magasságuk körülbelül 1500 nanométer (másfél mikrométer) lett. A növesztést úgy tervezték meg, hogy a nanocsövek a CAMBRIDGE szó holografikus képét hozták létre.

Ezek a holografikus kijelzők és pixeljeik nagyon érzékenyek az anyag tulajdonságaiban és a bejövő fényben beálló változásokra, ezért "az igen érzékeny holografikus szenzorok új osztálya fejleszthető ki felhasználásukkal, melyek képesek érzékelni a távolságot, mozgást, dőlésszöget vagy a biológiai anyag sűrűségét" és a rájuk eső fény tulajdonságait - idézte a kutatót a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

(http://news.yahoo.com/those-incredible-nanotubes-holograms-212432584.html)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI

Címkék: hologram, szén, nanocső

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ingatlanvásárlás és a levegő minősége

Egy ingatlan megvásárlása előtt alapvető mérlegelési szempont, hogy leendő otthonunk egészséges környezetben van-e. Ez persze sokszor összekapcsolódik az anyagi kérdésekkel, de azért közel sem...


Hitachi szerszámgépek

Építkezéseken, szerelési vagy éppen bontási munkáknál gyakran előfordul, hogy hálózati áramot csak távolból, hosszabbító kábellel vagy generátorról lehet szerezni, ami a szerszámgépeknél vagy...