Tisztít, ken, véd

Tisztító és védő aerosolok

2012-11-18 20:47:05 | Módosítva: 2012-11-26 10:14:41

Mindennapi eszközeink problémamentes használata karbantartást is igényel. Ez általában csak némi tisztítást, oxidmentesítést és kenést jelent, amihez a megfelelő tisztító-, kenő-vagy kontakt sprayt szokás használni. Ezek többnyire általános használatra készült szerek, amelyek elég sok feladatra alkalmasak.

Szerelési, javítási munkákhoz viszont már a feladathoz való speciális tisztító- és esetleg kenőanyagot is tartalmazó szerek használata a célszerű. Ezeken túlmenően beszerezhetők még speciális célokat szolgáló szerek is, amelyeket pl. védőbevonatok létesítésére szolgálnak.

Egységes jellemzőjük, hogy kiszerelésük aerosolos flakon, kiszórhatók, és általában 100, 200, és 400 ml-es a tartalmuk. Azt pedig, hogy milyen feladatra használhatók a legeredményesebben, a használati útmutatóból deríthető ki. Ettől függetlenül azonban bizonyos szempontok figyelembevételével több célcsoportba sorolhatók. Ez nem feltétlenül gyártó függő, mert általában több cég palettáján is szerepelnek általánosan használt, és speciális célfeladatokra kifejlesztett felület kezelő sprayok.

Tisztító és érintkezés javítók

Ezek a legáltalánosabban használtak, ám tisztító hatásuk csak közel azonos. Más tartalmú flakon szükséges a mechanikai alkatrészek zsírmentesítéséhez, kenéséhez, és más pl. az elektronikai, vagy elektromos készülékek kontaktusainak az oxidmentesítésére. Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott szert nem lehet egyéb tisztítási vagy kenési feladatokhoz használni. Az oly közkedvelt WD 40 pl. mechanikai tisztításra alkalmazható, és mellesleg jó kenő hatása is van, de elektromos készülékekhez nem szabad használni.

A kényesebb audio készülékekhez csak elektronikai tisztítókat, vagy esetenként oxidmentesítő hatású elektronikai kontakt tisztítószereket érdemes használni. Az sem ritka, hogy az oxideltávolítás maradványait egy másik szerrel kell megtisztítani, és egy harmadikkal lehet védőbevonatot biztosítani a különféle csatlakozó felületeken. Egyszerűbb esetekben viszont elégséges olyan az általános hatású kontakt tisztítók használata is, amely a tisztító hatása mellett oxidvédelmet is ad (Cleaner 601). Hatásosan távolítja el a port, zsírt, és egyéb lerakódásokat anélkül, hogy megtámadná az érzékeny műanyagokat. A tisztító spray (pl. Video 90) a feltapadt szennyeződéseket távolítja el, a magnó-, videó fejeknél, szenzoroknál, de a CD lejátszók olvasóinál is hatásos, mert a lejátszás minőségét rontó szennyeződéseket maradéktalanul eltávolítja. Speciálisan elektromos berendezések és alkatrészek, nagyfrekvenciájú készülékek nyomtatott áramköreinek, érintkezőinek tisztítására hatásos a Tuner 600, amely az oldószer alacsony felületi feszültsége miatt a nehezen elérhető helyeken is tisztító a hatású.

Az aerosolos monitortisztítók (pl. Screen) képernyők, monitorok felületének a tisztítására használhatók. A szer kiszórt habja nemcsak tisztít, hanem a letisztított felületen antisztatizáló hatása is van. Ezen kívül még a kényes üveg, akril-, polikarbonát lemezek, fém és zománcozott felületek tisztítására is kiválóan használható. Beszerezhető olyan tisztító is (Label off 50), amely az öntapadó címkék eltávolítását és a felületre tapadt ragasztóanyag maradékának eltávolítását könnyíti meg. Ez végső soron egy oldószer.

A portalanítás főként karbantartó munkáknál, olyan területeken fontos, ahol a por jelentős mennyiségben rakódott le. E célra is számos spray létezik. Van, amelyik csak intenzív, nem gyúlékony gázelegyet fúj ki nagy áramlási sebességgel. A DUST OFF 67 olyan berendezések tisztításánál előnyös, ahol a felületek folyadékos tisztítása nem ajánlatos. Ez a szer azonban csak a száraz szennyeződéseket, oxidált részecskéket távolítja el. Az elektronikai berendezések portalanításán kívül jól használható pl. óraműveknél, mágneses fejeknél, finommechanikai szerkezeteknél, ahol jelentős és káros lehet a porlerakodás.

A széles körben használt és kedvelt spray mechanikai szerkezeti részegységek tisztítására és kenésére ideálisNyomtatott áramköri lapok forrasztás utáni alapos letisztítására a kontakt PCC áramköri tisztító ideális. A szer hatását a szórófejre erősíthető kefe teszi hatékonyabbá. Gyorsan szárad, magas szigetelési ellenállást és jó tapadást biztosít az esetleges védőrétegek bármelyikének. Meghibásodások keresésnél is nagyon hasznos intenzív tisztító hatása.

Ezeken kívül még számos gyártmányú tisztító (pl. Kontakt IPA, Chip kontakt tisztító, Pro-tec Elektronic, Trioxid Kontakt stb.) használható általános felülettisztítási, zsírtalanítási és az érintkezés javító célra, amelyeknél nincs szükség drasztikus oxidmentesítésre, mert ezek a szerek ilyen esetekben nem elég hatásosak.

Mechanikai javító munkákhoz gyakran lehet szükség a rozsdaoldó hatású készítmények valamelyikére. Ezek az oxidálódott fémszemcsék közé behatolva ezeket fellazítják azokat, és megbontásukat jelentősen elősegítik. Nemcsak lazító, hanem kenő hatásuk is van. Ilyenek pl. a közismert CRC, a Veicon, Motip csavarlazító és rozsdaoldó spray-k, ám esetenként a széles körben használt WD 40 is hatásos lehet a berozsdásodott kötőelemek és egyéb korrodálódott elemek kiszerelésénél.

Kenő és védő spray-t általában a tisztítás után, korrózió elleni védelem biztosítása céljából ajánlott alkalmazni. Ez az elektronikai egységeknél is legalább olyan fontos, mint a mechanikai szerkezeteknél. Az elekrtronikai alkalmazásoknál (pl. a Kontakt 40, ill. 61) egy láthatatlan olajréteget alkotva véd a nedvesség és az oxigén káros hatásai ellen. Ezen felül pedig kenést is biztosít a dugós csatlakozók, kapcsolók és más mozgó alkatrészek között. Helyre állítja az alacsony érintkezési ellenállást a csatlakozó felületek között, vízkiszorító hatása pedig gátolja a meghibásodásokat előidéző oxidálódást. Előnyösen használható finommechanikai szerkezetek kenéséhez is. Erősen elszennyeződött érintkezéseknél szükség lehet előzetes tisztításra és utókenésre is, hogy a kenő és védő hatás tartósan megmaradjon.

A védőbevonatot adó termékek is többfélé feladatot látnak el. Bepermetezésük után kiszorítják a nedvességet az érintkező felületek közül, és a továbbiakban védenek is ellene. Főként olyan karbantartási munkáknál előnyösek, ahol jelentős a párlecsapódás, pl. kültérben levő kapcsolószekrényekben vagy gépkocsik elektronikus egységeinél. Egyes esetekben védőlakkozásra is használják. Van olyan, amelyik csak átmeneti bevonatként használatos (pl. a Flux SK10) áramköri panelek felületvédelménél, átforrasztható, és egyben forrasz-folyasztóként is funkcionál, még az erősen korrodált kábelvégek forrasztását is lehetővé teszi.

Ahol pedig hosszantartó védőszigetelő hatásra van szükség, a különféle kipermetezhető szigetelő lakkok valamelyikét kell alkalmazni. Ezeket mágnes tekercseknél, szabályozó berendezéseknél és esetenként áramköri paneleknél is szokás használni. Ez utóbbiaknál fontos az átforraszthatóság és a lemoshatóság is. Számos ilyen kiszórható szigetelő lakk van forgalomban (pl. Urethan 671, Plasztic 70, V 60) amelyek tartalmukban némileg eltérnek egymástól, de ez nem befolyásolja a védő, szigetelő hatásukat.

Speciális hatású spray-k bevonata különböző célokat szolgál. Vannak, amelyek kiszórva különféle felületeken meggátolják az elektromos interferenciás zavarokat (pl. EMI 35), másokkal pedig nem vezető felületeken is áramvezető bevonatok hozhatók létre speciális grafit réteg kialakításával. Ez pl. műanyag felületek galvanizálásánál előnyös.

Fotó érzékeny mázréteg kialakítására is lehetőséget adnak a megvilágításra érzékeny különleges bevonatok. A fényérzékeny réteget biztosító spray (pl. Positiv 20) megkönnyíti a nyomtatott áramköri lapok gyártását ipari és amatőr körülmények között is. Számos gyártási művelethez használatosak, pl. klisék, egyedi másolatok, sokszorosító műveletek elvégzésénél szinte nélkülözhetetlenek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: aerosol, spray, kontakt

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletek a MESTER ragasztók használatához

A MESTER termékcsalád ragasztói számos építőipari és barkácsolási ragasztási feladat megoldására alkalmasak. Ehhez adunk tippeket az alábbi összeállítással.


Folyékony gumi

Spray formában is kapható a PlastiDip® folyékony gumi A PlastiDip® a legtöbb ismert felületen alkalmazható, mint például a fa, szövet, kő, műanyag, üvegszál stb. A folyékony gumi olyan erősen...