Porzsák nélküli porszívók tisztítása

2012-11-26 09:58:13 | Módosítva: 2012-11-27 17:32:13

Porzsák nélküli porszívó esetén is keletkezik szemét, csak az nem egy papír vagy textil zsákba, hanem egy műanyag tartályba kerül. Az ürítgetést, porolást így sem ússzuk meg.

Hagyományosan a porszívók szűrőegységét egy porzsák képviseli, de ennél korszerűbb és jobb szűrőhatással rendelkeznek a HEPA- és a vízszűrős típusok. Utóbbival akár nedves szennyeződéseket is eltávolíthatunk, mivel nem károsodik a papírzsák. Ebbe a kategóriába tartoznak a takarítógépek is, melyek nem csak szívnak, hanem a mosószeres vízpermetet előtte ki is fújják magukból.

HEPA szűrős porszívók

A HEPA-szűrő (nagy hatékonyságú részecskeszűrő) legnagyobb előnye, hogy sűrű szálszerkezete révén felfogja az asztmás vagy allergiás tüneteket kiváltó finom porrészecskéket is. A HEPA-szűrők különböző szűrési szintekkel rendelkeznek, minél nagyobb a szűrő száma, annál több részecskét képes kiszűrni. Lényeges, hogy a HEPA-szűrővel együtt maga a porszívó is légmentesen zárjon, hogy ne kerüljenek vissza a levegőbe a porszemcsék. Eltömődés akkor jön létre, amikor a porszemcsék beleszorulnak a szűrőbe, ezt a tisztítóhatás gyengülése jelzi.

A porszívók rendelkeznek egy finomszűrővel, egy motorszűrővel, és egy porgyűjtőtartály-szűrővel. A porszívó hatékonyságának megőrzéséhez ezeket a szűrőket rendszeresen tisztítani kell. A HEPA szűrőket kívülről le kell porolni, évente pedig cserélni (vagy kimosni, a szűrő típusától függően). Három fajta szívószűrő létezik: mikrofilteres szűrő, nem mosható HEPA-szűrő és mosható HEPA-szűrő. A mikrofilteres szűrőket és a nem mosható HEPA-szűrőket nem lehet kimosni, ezeket ki kell cserélni. A szűrő rendezetlen szálszerkezetébe szorult porszemcsék nagy része eltávolíthatatlan, de kefével, finom ütögetéssel vagy kompresszorral sokat javíthatunk a helyzeten. A mosható HEPA-szűrőket a kezelési útmutató utasításai szerint időnként ki kell mosni. A motorszűrőt a porzsák nélküli porszívókban akkor kell kicserélni, ha láthatóan elszennyeződött. A motorszűrő nem mosható, ezt szintén ütögetéssel vagy kompresszorral lehet egy ideig tisztítani, majd ki kell cserélni egy újra.

Vízszűrős porszívók

Ennél a típusnál a porszívó tartályát vízzel kell megtölteni, amiben azonnal kicsapódnak a levegőben szálló porszemcsék. A víz, mint gazdaságosan cserélhető szűrő ráadásul rendkívül nagy hatásfokkal képes megfogni ezeket a részecskéket, így a vízszűrős porszívó szűrőhatása már arra is alkalmas, hogy az allergiás tüneteket enyhíthessük otthonunkban.

Amikor megtelt a tartály, a benne levő folyadékot egyszerűen kiöntjük, miközben az továbbra is magába zárja a nemkívánatos részecskéket. Ezután javasolt mosó- vagy fertőtlenítőszeres vízzel kitisztítani a tartály belsejét, majd megszárítva tárolni. A legtöbb nagy gyártó, most már úgy szereli a vízszűrős porszívókat, hogy egy HEPA szűrőt is tesznek mellé, ami ugyan kiszűri a legapróbb részeket, de a vízpárával kevert kosz komoly baktériumtenyészetet is eredményezhet. Ez esetben is elengedhetetlen a szűrő alapos tisztítása és rendszeres cseréje.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti tavak buktatói

A kerti tó amellett, hogy szép állandó párolgásával jó hatással van a kert mikroklímájára. Egy tó lehet egy lesüllyesztett dézsa, egy előre gyártott szabálytalan alakú egyszerűen leásható...


Padlók ápolása

Ahány padló annyiféle lehetőség van felületük épségének megőrzésére. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a padlók ápolásához milyen eszközöket, anyagokat használunk, és kellően hatásos-e a...