Porzsák nélküli porszívók tisztítása

2012-11-26 09:58:13 | Módosítva: 2012-11-27 17:32:13

Porzsák nélküli porszívó esetén is keletkezik szemét, csak az nem egy papír vagy textil zsákba, hanem egy műanyag tartályba kerül. Az ürítgetést, porolást így sem ússzuk meg.

Hagyományosan a porszívók szűrőegységét egy porzsák képviseli, de ennél korszerűbb és jobb szűrőhatással rendelkeznek a HEPA- és a vízszűrős típusok. Utóbbival akár nedves szennyeződéseket is eltávolíthatunk, mivel nem károsodik a papírzsák. Ebbe a kategóriába tartoznak a takarítógépek is, melyek nem csak szívnak, hanem a mosószeres vízpermetet előtte ki is fújják magukból.

HEPA szűrős porszívók

A HEPA-szűrő (nagy hatékonyságú részecskeszűrő) legnagyobb előnye, hogy sűrű szálszerkezete révén felfogja az asztmás vagy allergiás tüneteket kiváltó finom porrészecskéket is. A HEPA-szűrők különböző szűrési szintekkel rendelkeznek, minél nagyobb a szűrő száma, annál több részecskét képes kiszűrni. Lényeges, hogy a HEPA-szűrővel együtt maga a porszívó is légmentesen zárjon, hogy ne kerüljenek vissza a levegőbe a porszemcsék. Eltömődés akkor jön létre, amikor a porszemcsék beleszorulnak a szűrőbe, ezt a tisztítóhatás gyengülése jelzi.

A porszívók rendelkeznek egy finomszűrővel, egy motorszűrővel, és egy porgyűjtőtartály-szűrővel. A porszívó hatékonyságának megőrzéséhez ezeket a szűrőket rendszeresen tisztítani kell. A HEPA szűrőket kívülről le kell porolni, évente pedig cserélni (vagy kimosni, a szűrő típusától függően). Három fajta szívószűrő létezik: mikrofilteres szűrő, nem mosható HEPA-szűrő és mosható HEPA-szűrő. A mikrofilteres szűrőket és a nem mosható HEPA-szűrőket nem lehet kimosni, ezeket ki kell cserélni. A szűrő rendezetlen szálszerkezetébe szorult porszemcsék nagy része eltávolíthatatlan, de kefével, finom ütögetéssel vagy kompresszorral sokat javíthatunk a helyzeten. A mosható HEPA-szűrőket a kezelési útmutató utasításai szerint időnként ki kell mosni. A motorszűrőt a porzsák nélküli porszívókban akkor kell kicserélni, ha láthatóan elszennyeződött. A motorszűrő nem mosható, ezt szintén ütögetéssel vagy kompresszorral lehet egy ideig tisztítani, majd ki kell cserélni egy újra.

Vízszűrős porszívók

Ennél a típusnál a porszívó tartályát vízzel kell megtölteni, amiben azonnal kicsapódnak a levegőben szálló porszemcsék. A víz, mint gazdaságosan cserélhető szűrő ráadásul rendkívül nagy hatásfokkal képes megfogni ezeket a részecskéket, így a vízszűrős porszívó szűrőhatása már arra is alkalmas, hogy az allergiás tüneteket enyhíthessük otthonunkban.

Amikor megtelt a tartály, a benne levő folyadékot egyszerűen kiöntjük, miközben az továbbra is magába zárja a nemkívánatos részecskéket. Ezután javasolt mosó- vagy fertőtlenítőszeres vízzel kitisztítani a tartály belsejét, majd megszárítva tárolni. A legtöbb nagy gyártó, most már úgy szereli a vízszűrős porszívókat, hogy egy HEPA szűrőt is tesznek mellé, ami ugyan kiszűri a legapróbb részeket, de a vízpárával kevert kosz komoly baktériumtenyészetet is eredményezhet. Ez esetben is elengedhetetlen a szűrő alapos tisztítása és rendszeres cseréje.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

lory01 avatarja

lory01         porszívó szűrő ami nincs

Szuper a cikk! Mi abba a problémába ütköztünk hogy a motorvédő szűrőnek megszünt a gyártása, ezért jött a barkács de jó lett:)
itt találtunk sok-sok szabható motorvédő szűrőt: https://www.zsakos.hu/kategoriak?q=szabhat%C3%B3

Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...


Medenceszűrők tisztítása

Minden uszoda legnagyobb kincse a tiszta, egészséges, átlátszó víz. Ha már a legelején figyelmet fordítunk a medence karbantartására, nem kell napi harcot vívnunk a zöldülésre, zavarosodásra...