Spray festékek és használatuk

2017-03-01 08:22:17 | Módosítva: 2017-03-01 08:32:48

A barkács áruházak, és a festékboltok polcain számtalan gyártó palackos, ún. spray festéke is megtalálható. A bőséges választékban alapozók, zománcok és decor felületeket adó festékek, mint pl. a terrakotta, az arany, króm, metál festékek is megvásárolhatók. Ezen kívül még számtalan speciális célra készült termék is gyarapítja a spray-k választékát, csak célirányosan kell keresni. Kérdés, hogy mikor és melyiket célszerű alkalmazni egy adott anyag felületére.


A festékválasztás talán a legfontosabb

Az általános célokra használható spray-s flakonokba viszonylag gyorsan száradó festékeket töltenek a gyártók. A hajtógáz különböző gázok keveréke. A palackok kívülről hasonlóak, azonban a belső tartalom nagyon is eltérhet. A palackok általában 400 literesek, de 150-600 ml kiszerelésben is kaphatók. A kisebb, 50, 80 ml-es kiszerelésűek többnyire speciális célokra, pl. bőrfestésére vagy kreatív hobbi célokra készült termékek.

A festékes palackok tartalma a hagyományos alkyd gyanta mellett egyre inkább bővül az akril festékek választékával. Szinte bármire felszórhatók, még alapozás nélkül is, mert lakkbenzin az oldószerük, és kiváló a fedőképességük. Viszonylag hosszú – 24 óra – a száradási idejük. Az akril festékek legtöbbje viszont sokkal gyorsabban, akár negyed óra alatt megszárad, ám bizonyos műanyagok felületét alapozás nélkül megmarhatja, vagy a tapadása nem lesz megfelelő. Ezekre akril alapozót kell szórni, majd ezt követheti a színre fújás.

Az alapozók megválasztására is ügyelni kell, a különféle fajták meghatározott anyagokhoz ajánlottak. Speciális védelmet és jobb tapadást biztosítanak a festendő felületnek a közvetlen fedőfestékkel való átszórásánál. Alapszabály, hogy a különböző márkákat nem érdemes keverni, és lehetőleg a gyártó által ajánlott rétegrendet kell betartani. Lehet persze kísérletezni, de nem érdemes, mert ez jelentős pénzbe és munkába kerülhet, hiszen egy 400 ml-es palack kb. 1600 Ft-ba kerül, az elrontott felület letisztítása pedig körülményes.

A palackokban levő festékek a szórhatóságuk miatt mindig hígabbak a szokásos dobozos kivitelűeknél. Ezért a kétszeri átszórás ajánlott szinte minden esetben. Viszont nincs gond a szórási konzisztencia beállításával, ha használat előtt 3-5 percig alaposan felrázva homogenizáljuk a palackok tartalmát. A tárolás alatt ugyanis mindig a palack aljára ülepedik le a festékpigment, amit legalább 3 percig rázogatva kell összekeverni az oldószerrel. A keveredést egy kis acélgolyó segíti. Ennek hiánya előbb vékony, majd testesebb és durvább szórásképet és fedettséget eredményez a tárgyon.

A szóráskor a hőfok is fontos, mert a flakonban lévő gáz hidegben másképpen viselkedik: összemegy, így a flakonban kisebb lesz a nyomás, ezért nem jön ki a festék, vagy csak köpködve. Ráadásul  5 foknál már hosszabb lesz a száradási idő és a festék tapadása sem lesz megfelelő. Az ideális hőmérséklet 20 fok körüli. Ha hőmérséklet 25 fok feletti, akkor pedig a gyors száradás miatt nem lesz ideálisan sima a beszórt felület, mert festékszemcséknek nincs idejük kellően „összeépülni”, kisimulni.

Ha zárt térben festünk, szellőztetni kell a helyiséget, és ajánlatos a festéskor porvédő maszkot és védőszemüveget használni. A kisebb tárgyakat nagyobb dobozba helyezve érdemes beszórni, mert a doboz forgatásával biztosítható a kiszórt réteg egyenletessége, és elkerülhető a nagyon finom festékköd túlzott szétterülése a környezetben. Festékszórásnál azonban elkerülhetetlen a festékköd keletkezése, szóráskúp szélén ugyanis már kisebb a hajtógáz ereje és a finom festékköd szétterül a levegőbe. Festékszóráskor a tűző napsütést és a magas páratartalmat is kerülni kell, mert ez is gátolja a festékszemcsék egybefüggő réteggé alakulását.

A spray-s festés előnye, hogy a viszonylag gyorsan és kényelmesen lehet egyenletes réteggel lefújni egy kisebb felületet. A fel nem használt festék pedig még hosszú ideig használható. A festék színeit általában a RAL színskála alapján lehet azonosítani, ami a védőkupakon van feltüntetve. A kupak színe viszont nem feltétlenül azonos a festék valódi színével!

A befestendő felületeknek mindig teljesen zsír- és pormentesnek kell lennie. Az előzetes csiszolás sokat javíthat a felület egyenletes simaságán. A befesteni nem kívánt részeknél ragszalaggal lefedve lehet határozott kontúrt adni a lefestett résznek. A maszkolást, azaz a kifedő szalagokat még a festék száradása előtt el kell távolítani, különben a festékréteg határvonala sérülhet.

A jó festékszórásnak az is az előfeltétele, hogy ismerjük a palackos szórás technikáját. Ezt előbb egy sima lapon is be lehet gyakorolni. Egyes palackokon a szórófej alatt biztonsági gyűrű gátolja a szórófej lenyomását, ezt egy csavarhúzóval könnyű eltávolítani. Vigyázat, némely szórófej olyan kialakítású hogy csak adott helyzetbe állítva lehet a palack szórócsonkjára nyomni. A különböző gyártmányok szórófejei nem feltétlenül csereszabatosak.

A szórási távolság általában 25-30 cm. A szórófejeknek általában 15 cm átmérőjű a szóráskúpjuk, ám van olyan gyártó, aki különböző szélességű fúvókákkal ellátott szórófej készletet is gyárt. Ezeknél a fej cserélésével a szórásszélesség változtatható. Keskeny (1-3 cm-es) felületekhez a finom-, az 5-10 cm széleshez a közepes, míg a 15-25 cm széles részekhez a széles szórófej a megfelelő. A szórófej készletben a csőcsonkkal ellátott változat a festék kis mennyiségű, tégelybe való kiszórására használható. Az ilyen készletek nálunk igen ritkán, az autófesték szaküzletekben kaphatók.Kevesen tudják, hogy a szórófejjel is lehet szabályozni a kiszórt festék mennyiségét. Ehhez persze jó érzék szükséges, mert elég nehéz eltalálni, hogy a szórófej megnyomásával mennyire nyitjuk a meg a nívócső kimeneti nyílását. Egyes flakonoknál, ha csak hátul és gyengén nyomjuk meg a szórófejet, akkor kevés finom porlasztású festéket szórunk ki, ha előre vagy teljesen függőlegesen nyomjuk meg a szórófejet, akkor a festék erőteljesen és nagy sebességgel szóródik ki a fúvóka nyílásán.

A permetet mindig egyenletesen, oldal- vagy függőleges irányba mozgatva szórjuk ki. A festés kezdetekor a permetet ne azonnal közvetlenül a tárgyra, hanem kissé mellé szórva vezessük rá a festendő felületre, és egyenletesen haladva a tárgy mellett hagyjuk abba, vagy folytassuk visszafelé nagyobb felület esetén. A sávok mindig 2-3 cm szélességben fedjék egymást, hogy a befújt felület egyenletes fedettségű legyen. Általában még alapozott felületnél is kétszer kell átszórni a tárgyat, hogy egyenletes és homogén réteg alakuljon ki. A túl testesen kipermetezett festékrétegnél nem ritka, hogy függőleges felületen megfolyik. Ezt a palack gyorsabb mozgatásával lehet elkerülni. Inkább két vékonyabb réteggel célszerű elérni a festékréteg kellő fedettségét, mint egy vastagon kipermetezettel. A szórási távolságot is be kell tartani az egyenletes fedettség eléréséhez.

A festést követően a palackot fejjel lefelé fordítva, a hajtógázzal mindig fúvassuk ki a nívócsőből és főként a szórófej járataiból a festék maradékát. Ha ez elmarad, akkor a maradék festéket egy későbbi alkalommal már nehezen, vagy egyáltalán nem lehet majd használni. A festék főként a szórófej járataiba szokott beszáradni, ami meggátolja, hogy újból használni lehessen.

A csőtoldatos szórófejjel a flakonokból egy kis tégelybe kis mennyiségű festéket is ki lehet szórni. Kis javító munkákhoz ez jó megoldás, csak a kiszórt festékből kevergetés közben ki kell szellőztetni a hajtógáz maradékát. Ez különösen kis tárgyak befestéséhez lehet felhasználni, bár így nehéz egyenletes, sima felületet elérni. Viszont így mód van egyedi színek kikeverésére. Ezt a módszert modellezők előszeretettel használják, mert a 400 ml-es spray-k olcsóbbak, mint a szokásos 50 ml-es modellfestékek.

Kiszelőztetve airbrus szórópisztolyos festésre is kiválóan alkalmasak. A flakonban maradt festék pedig még évekig használható, ha időnként felrázva összekeverik a pigmentjét a lakkal. A szórópisztoly tisztításához a festék hígítóját kell használni, de nagyon alaposan átmosva, letisztítva minden alkatrészét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Favédelem

A környezetünk természetes összhatásának megteremtésekor a faszerkezetek és a fából készült tárgyak jelentős szerepet kapnak. Épségük és gondozott állapotuk ezért fontos, és hosszú távon ez csak...


Kerékpárok átfestése

Régebben is értékes volt egy jó kerékpár, ma pedig egyre komolyabb összegbe kerülnek még az egyszerűbb kétkerekűek is. Használat közben persze óhatatlan, hogy a festésük itt-ott megsérül. Az...