Mobilkert és erkélykertészet

2012-12-02 20:40:30 | Módosítva: 2012-12-06 21:53:08

Az erkélykertészet lényege, hogy nagy cserepekben, dézsákban tartjuk a növényeket, így a tárolóedényük is díszít, nem csak maga a növény. Az edényes tartás arra is jó, hogy a növényeket bármikor átrendezhetjük: ha vendégség jön, összébb tolhatjuk a „kertet”, így több helyet kapunk. De gyakran átrendezhetjük az edényeseket azért is, hogy mindig az épp virágzó, leglátványosabb kerüljön előtérbe.

Az erkélykertészet leglényegesebb szempontja a mobilitás, azaz a mozgathatóság. Ha nagy konténerbe ültetünk, akkor ezt kerekes dézsaalátétekkel oldhatjuk meg: ezeken a többtíz-kilós növények is könnyedén arrább tolhatók. Az átrendezésnek lehet a dekoráció is a célja (mindig az épp leglátványosabb legyen elől), a helytakarékosság, de vihar esetén így tudjuk például védett helyre tenni növényeinket.

Az erkélykertünk berendezésénél nevezzünk ki egy vagy több fókuszpontot: ezek lesznek azok a részek, melyek vonzzák a tekintetet. Ide színes, látványos vegyes összeültetéseket tegyünk, és ezek hátteréül szolgálnak majd a zöld hátteret biztosító kaspós beültetések. Ez utóbbiak is fontos funkciót tölthetnek be, mert amellett, hogy zöldfelületet adnak, különféle tematikus összeállítások is lehetnek. Például egy ládát kinevezhetünk fűszernövényesnek, ami – ha kell – az erkélyen zöldell, máskor a konyhában teljesít szolgálatot, és velük fűszerezhetjük ételeinket, megint máskor az étkezőasztalt díszíti. De fűszerek mellett készíthetünk gyógynövény összeültetéseket is erkélykertünkben; egyik tálban emésztés-serkentő, másikba fejfájás-csillapító, harmadikba meghűlés-elleni gyógynövényekkel beültetve.

Az edények, kaspók kiválasztásánál érdemes pár szempontot betartani. Jó, ha egy erkélykertben vagy csak fa, vagy csak műanyag, vagy csak kőedényekben tartunk növényeket, mert az alapanyag egysége jó hatással lesz a „kert” látványára. Míg a hagyományos kertben minden földben van, itt a föld valamilyen edényzetben, ami legalább akkora részben befolyásolja majd a látványt, mint maga a növény. A kőedények nagyon látványosak lehetnek, ám nehezek, így ha fűszernövényeket ültetünk beléjük, azokat nehéz lesz az asztalhoz vinni terítékdíszítésnek. Erre jobbak a műanyag edények, melyekből sokféle színűt találunk, akár kerámia vagy kőhatásút is.

Lehet, hogy zsúfoltnak hat egy beültetés, ha a föld sehol sem látszik ki alóla, de ez nem baj. Így öntözéskor sem fröccsen ki a sár, és a fekete földfoltok a cserépben egyébként sem szépek. Tehát ültessünk sok növényt úgy, hogy egyből összeérjenek, és inkább később – szükség esetén – ritkítsunk, minthogy üres foltok legyenek hetekig-hónapokig, és csak várjuk, hogy a növény belakja a neki szánt területet.

Az összeültetésekben évelőket, egynyáriakat nyugodtan kombinálhatunk, arra azonban figyeljünk, hogy a télálló növényeket fagytűrő cserépbe tegyük, és melléjük ne ültessünk olyat, amit fagymentesen kell teleltetni. Ellenkező esetben ősszel lesz bajunk azzal, hogy a már kész kompozíciókat, összeültetéseket teleltetési igény szerint szétszedjük.

A növényeket az erkélyen elrendezhetjük félkörívben, vagy egymás mellé: a háttérbe tegyünk magas növényeket, előre fele pedig az egyre alacsonyabbakat. Ezt egyszerűen tudjuk elérni, például egy felfordított cserépre tegyük azt, amit ki szeretnénk emelni. Egyes növények hangsúlyozását úgy is megvalósíthatjuk, ha egy nagyobb példányt a cserép közepére ültetünk, köré pedig kisméretű, kevésbé feltűnő alacsonyabb fajtákat.

Ha színkaraktert szeretnénk adni az erkélynek azt is sokféleképp elérhetjük. Mivel a növények levelének a többsége zöld az mindenképp dominálni fog. Ám ha kedvencünk a sárga szín, akkor válasszunk sárgán virágzó, vagy sárga levelű fajokat is, esetleg sárga cserepekkel kombinálva, mindjárt ez válik a domináns színné.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: erkély, balkon

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Balkonládák növényei

A teraszok, erkélyek, balkonok díszítése érdekében gyakran hívjuk segítségül az egynyári növényeket. Ennek oka, hogy általában alacsonyak, színesek és egészen a fagyokig folyamatosan virágoznak....


Növényszobák

Szobanövényeknek, vagy növényekkel teli szoba embereknek? Mindegy is, a lényeg: egy kis nyugalom szigete bárhol kialakítható, akár egy toronyház erkélyén is.