Szúnyog invázió ellen

2010-08-22 10:45:12 | Módosítva: 2010-08-22 10:47:03

Az árvizek és a szokatlanul heves esőzések nyomán az idei szúnyog áradat minden korábbi rossz tapasztalatot elhomályosít. Az üzletek polcairól szinte elfogytak a különböző irtó, riasztó, távoltartó eszközök és szerek, bár néhány kellemetlen nap után azért megérkezett az utánpótlás. Nézzük, melyiktől mit remélhetünk.

Lakáson belül talán még mindig leghatékonyabbak a különböző párologtatós, konnektorba dugható készülékek. Éjjelente szinte csak ezek működtetésével lehet kibírni. Korábbi tapasztalatainkkal ellentétben a mostani, igen agresszív szúnyogáradattal szemben csak csukott vagy kissé megnyitott ablaknál hatásosak tökéletesen. A hatékonysága a helyiség méretétől is függ; kicsiny hálószobában még nyitott ablaknál is elbánik a vérszívókkal, de egy nagyobb nappaliban vagy az ablakot kell becsukni, vagy egyszerre több készüléket kell használnunk.

A lapkás párologtatók a friss lapkával - 3-4 órán keresztül - hatékonyak igazán. Ez alatt szinte potyognak a földre a szúnyogok. Utána még egy napon keresztül elég hatékonynak mondhatók, de nyitott ablaknál már nem. Inkább csak távol tartják a szúnyogcsapat nagy részét, de a legrátermettebbek legyőzik az ellenérzéseiket. Szabadban, erkélyen, kertben a párologtatós irtók teljesen hatástalanok. Itt a füstölő spirál jelent némi védelmet egy szűk területen belül. Pl. kerti asztalra vagy még inkább az asztal alá téve a körülötte ülőket azért nagyjából megvédi - amíg füstöl a spirál. Ha viszont mozognunk is kell, akkor csak a testünkre fújt és kent krémek, spray-k használhatók. A 3-4 órás viszonylagos védelemhez az kell, hogy szinte minden testfelületre jusson a sokszor kellemetlen szagú illatanyagból. Amit kihagyunk, azt a szúnyogok megtalálják. Vékonyabb ruhadarabok sem jelentenek akadályt, tehát azok alatt is be kell fújnunk magunkat.
Egy bokrokkal körülvett földszinti lakásnál szinte semmi nem helyettesíti a szúnyoghálót. Ha nagyon nem szeretjük - mert kétségtelenül lefogja a levegőt - akkor is tegyünk fel legalább egy ideiglenes, öntapadós keretű vékony hálót az ablakokra. Legfeljebb szeptemberben majd leszedjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Spray festékek és használatuk

A barkács áruházak, és a festékboltok polcain számtalan gyártó palackos, ún. spray festéke is megtalálható. A bőséges választékban alapozók, zománcok és decor felületeket adó festékek, mint pl....


Ősi módszerek darazsak és legyek ellen

A nyári gyümölcsérésekkor újabb rajokban jelentkeznek a kellemetlen rovarok.