Pénzt spórol az intelligens otthon

2012-11-18 20:39:14 | Módosítva: 2012-11-18 20:39:14

Szinte mindannyiunk számára természetes, hogy távirányító működteti a televíziót, a médialejátszókat, a klímát vagy a garázskaput, de mi a helyzet a redőnyökkel?

Elmúltak azok az idők, amikor a gurtniba csimpaszkodva kellett fel- és lehúzni a nehéz redőnyt, ugyanis ma már ezt is megoldják helyettünk az automatizált árnyékolók. A redőnyökbe szerelt rádióvezérlésű SOMFY motorokat egyenként, vagy akár csoportokban is működtethetjük a kézi távirányítókkal. A rendszer utólag is kiépíthető, és még csak falakat sem kell hozzá bontani, mivel a vezetékek helyett rádióhullámok kommunikálnak. Az azonos frekvenciák miatt redőnyök csoportját, de akár más árnyékolót, reluxát vagy napellenzőt, sőt garázs- és kertkaput, valamint kerti világítást is lehet egyetlen Somfy távirányítóval működtetni.

A redőnyök, lamellás árnyékolók és napellenzők használatával kellemes lakóteret teremthetünk otthonunkban, ám jelentős energiamegtakarítást csak úgy lehet elérni, ha az árnyékolók az érzékelők hatására automatikusan működnek. Például nyáron a napközben leeresztett redőny kellemes klímát teremt a belső terekben, télen pedig növelheti az ablakfelület hőszigetelő képességét. Az automatizált redőnyökkel jelentős mértékben csökkenthetőek a rezsiköltségek és így pénzt spórolhatunk meg.

Intelligens otthon

Az io-homecontrol egy olyan új rádiós rendszer, amelyet több neves gyártó is alkalmaz az otthonautomatizálásban. A rendszer legnagyobb előnye, hogy a kiadott parancs tényleges végrehajtásáról a motor egy visszajelzést küld a távirányítóra, így biztosak lehetünk benne, hogy az árnyékolók lehúzódtak. Az intelligens otthon technológiának köszönhetően nemcsak a redőnyöket működtethetjük ugyanazzal a távirányítóval, hanem akár a tetőtéri ablakot, a napellenzőt, a garázs és kertkaput, világítást, bejárati ajtó és riasztót is.

Kovács Renáta

Bővebb információ:
www.somfy.hu
Somfy Kft., 1103 Budapest, Gyömrői út 105.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: somfy, redőny, automata

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rádiós távirányítók az okos otthonért

Távirányítani sok mindent lehet. Televíziót, DVD-t vagy egyéb médialejátszókat. Egy nyomógombra kapcsolható a lakás helyiségeinek a világítása is, de mi történik a redőnyökkel?


Redőnyrácsok

Üzlet portálok, kirakatok, garázsok és egyéb hasonló jellegű épületrészek időszakos lezárására és egyben behatolás elleni védelmére számos bevált kaputechnikai megoldás létezik. Vannak azonban...