Egész évben használható

Terasz téli védelme

2012-11-26 10:01:28 | Módosítva: 2012-11-29 14:03:53

Korábbi lapszámainkban többször írtunk már árnyékoló és védő ponyvákról. A hangsúly ezekben a cikkekben többnyire a Nap elleni védelmen volt: teraszokat, előtereket, kertrészleteket kívántunk elviselhetőbbé tenni a forróságban. Most e ponyvák egy másik felhasználási lehetőségével, a teraszok téli védelmével foglalkozunk.

Egy teraszt vagy loggiát rendszerint tavasztól őszig használunk jól ki, télen jobb esetben üresen áll, rosszabb esetben lomtárolóvá válik. Hideg időben, szélben nem szívesen ücsörgünk teraszunkon, még úgy sem, ha kültéri fűtésről gondoskodunk. Teljesen megváltozik a helyzet, ha a terasz bezárható; átlátszó falai a szelet megfogják, de a gyenge téli napsugarat átengedik, ami meglepő melegséggel tölti fel a zárt teret.

Vannak erre igazán elegáns megoldások, elhúzható üvegfal – akár hőszigetelt üveggel vagy polikarbonát lemezzel -, vagy teljes beépítés. Ez utóbbi viszont a nyári használatot korlátozza. Lehet, hogy kevésbé elegáns, de azért szép és nagyon praktikus megoldás ugyanerre a szélfogó ponyva. Precízen felszerelve a szélzárása jó, de nem ugyan olyan tökéletes, mint egy fix beépítésé, ugyanakkor teljesen mobil rendszer; jó időben feltekerhető, felköthető, szélben hidegben leereszthető. Sőt, viszonylag kis munkával az egész ponyva leszerelhető, és el is távolítható: akár ideiglenes, vagy véglegesen.

A szélvédő ponyvák anyaga olyan, hogy az időjárás viszontagságainak – különösen a szél erejének - jól ellenálljon. A ponyva nem más, mint egy szövet, ami két oldalt PVC anyaggal van bevonva. A szövet adja a ponyva nagy szakítószilárdságát, a PVC pedig a vízállóságát. A ponyvák UV álló lakkréteggel vannak ellátva, ami még ellenállóbbá, tartósabbá teszi az anyagot. A PVC ponyva legfőbb előnyei, hogy könnyű, nagy szakítószilárdságú, javítható, vízhatlan és több színből választható. Hasonló anyagot használnak a kamionokon is, ahol folyamatos erős szélnek van kitéve. Szükség is van erre, mert ha emeleti erkélyek, loggiák „beépítésére” is gondolunk, ott alkalmilag kifejezetten erős széllökések is lehetnek.

A szél erejére számítani kell a ponyvák rögzítési megoldásának megválasztásakor is. Az egyszerűbb megoldásoknál és kisebb méreteknél ún. baba csatokat, nagyobb felületű ponyvákhoz elfordítható füleket használnak. Ezekre akasztható rá a ponyvalyukszegély-karikákkal felszerelt ponyva, és a rögzítőelem elfordításával rögzül. Ez olcsó és könnyen kezelhető megoldás – különösen akkor, ha a fülek és csattok könnyen elérhetők.

Tudnunk kell azonban, hogy a ponyva ebben az esetben soha nincs teljesen kifeszítve, a kisebb széltől is lebeghet, nagyon hangos lehet. A kézi működtetés miatt összegyűrődhet, sohasem lehet egyenletesen, simára feltekerni, ami az élettartamát jelentősen rövidíti. Egy idő után (akár 1 év múlva) megereszkedik, ami tovább rontja a kifeszíthetőséget és az élettartamát. A csatos rögzítésű szélvédő ponyvát tulajdonképpen egy vihar előtt le kéne szedni, mert az erős széllökésekben károsodhat, és erre nem fog kiterjedni a garancia.

Az ablakos, átlátszó oldalfal kézzel feltekerve könnyen meggyűrődik a feltekerésnél, elveszti átlátszóságát, víztisztaságát. Először csúnya lesz, aztán tönkremegy. Használaton kívül ajánlatosabb teljesen levenni, és kiszárítva, naptól védett és rágcsálóktól mentes helyen elraktározni.

Egy emeleti erkélynél, loggiánál már semmiképpen nem javasolnánk ilyen rögzítési megoldást, mert a nagy magasságban – az erkélyen székre, létrára állva – ez életveszélyes lenne. Sokkal komfortosabb és biztonságosabb – bár kétségtelenül költségesebb – megoldás a rögzített sínben futó, felcsévélhető ponyva. Ez hasonló csévélő szerkezettel működtethető, mint amit a kitekerhető napellenzőknél láthatunk, csak itt függőleges sínekben vannak elhelyezve, és függőleges síkban mozgatható a ponyva. A szerkezetet mozgató kart kényelmesen, a padlószinten állva tudjuk használni. A síneken futó ponyva jó szélfogást hozhat létre, bár nagyobb viharoknál ezt is célszerű felcsévélni. Mivel ez mindig feszes szerkezet, legalább a dupla szélerőt kibír, és a ponyva élettartama is lényegesen hosszabb lesz.

Egy erkély vagy loggia beépítésénél kézenfekvő megoldás, hogy a mellvéd, korlát alatti rész átlátszatlan ponyva, az afölötti „nyitott” rész pedig teljesen átlátszó fólia; így a terasz ugyanolyan világos marad, mint volt, a kilátás tökéletes, de a szélzárás is. A félig, kétharmadáig is felcsévélhető oldalfal ugyanakkor nyáron árnyékolóként szolgálhat, hiszen az átlátszó fóliarészt feltekerhetjük úgy, hogy az átlátszatlan részt belógva árnyékolóként hagyjuk.

Emeleten, illetve ott, ahol a terasz, loggia felett másik lakás terasza, loggiája van (jellemzően többszintes épületeknél, panelházaknál), igen fontos a megfelelő vízelvezetés kialakítása. Amíg a terasz nyitott, nincs nagy jelentősége a fenti teraszpadlóról lecsurgó víznek, de ha teraszunkat viszonylag zárttá kívántuk tenni, akkor már kifejezetten zavaró a kifeszített ponyvafal mögé csurgó víz. Ez ellen csak az véd, ha gondoskodunk a lefolyó csapadékvíz ponyván kívülre tereléséről, illetve lehetőleg vízvetővel történő kidobásáról, hogy kívül se a ponyván csorogjon végig. A megfelelő megoldást mindig az adott helyszínen lehet megtalálni.

Ha minőségi ponyvát választunk garanciákkal rendelkező szakcégtől, és a bonyolultabb esetekben a kivitelezést is gyakorlott szakemberre, szakcégre bízzuk, akkor szélvédő ponyvával egész évben jól kihasználhatóvá tehetjük teraszunkat. Nyáron élvezhetjük a nyitott terasz minden előnyét, és még mozgatható árnyékolót is kapunk, télen pedig szinte egy plusz helyiséggel bővül a lakásunk. Igaz nem lesz fűtött, de a lakás melegének megőrzéséhez határozottan hozzájárul. A becslések szerint 10-15 évet is kibírhatnak, normál használat esetén.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: terasz, ponyva

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télikertek

A korszerű télikertek az üvegezett növényházak mai reinkarnációi. Elsődleges céljuk már nem a növénytermesztés vagy a dísznövények termesztése, hanem olyan új lakótér létrehozása, amely az...


Cserepes virágfüzér

A kertészkedés szinte elengedhetetlen kellékei a virágcserepek. Ezeket azonban nemcsak egymás mellé állítva lehet elhelyezni. Több darab láncra fűzésével ugyanis akár erkélyek, fedett teraszok...