A penészesedést is gátolja

Újfajta beltéri hőszigetelés

2010-03-21 23:40:42 | Módosítva: 2010-03-22 20:16:45


INHEMIWA panel fal felöli oldalaMennyivel egyszerűbb és olcsóbb lenne belülről szigetelni, mint kívülről: nincs állványozással és az újravakolással járó tetemes költség, az ügyes kezűek - saját kivitelezéssel - esetleg még a munkadíjon is spórolhatnak. A szakemberek eddig azonban óva intettek tőle, illetve csak kivételes esetben javasolták - figyelmeztetve a nem kívánatos következményekre.

A belső hőszigetelés problémái

Hideg időben, szigeteletlen falszerkezet esetében a pára a belső térből az alacsonyabb páratartalmú külső tér felé halad a falszerkezeten keresztül. Ha a fűtött lakásban a 20°C-os, 65%-os relatív páratartalmú beltéri levegő 13,2°C hőmérsékletű falfelülettel találkozik, bekövetkezik a páralecsapódás (hacsak nincs gyakori szellőztetés vagy folyamatos, nagymértékű légcsere), így könnyen kialakulnak a ronda és az egészségre is ártalmas penészfoltok.

Van azonban megoldás a problémákra: az INHEMIWA(r) hő- és hangszigetelő panel! A világújdonságnak számító egyedülálló magyar találmány, a többrétegű INHEMIWA(r) hőszigetelő panel azon kívül, hogy a polisztirol rétege magas hővezetési és páradiffúziós ellenállással rendelkezik, a kétrétegű légbuborékos hővisszaverő fóliájának köszönhetően megakadályozza, hogy a meleg levegő a hideg külső falhoz jusson, és bekövetkezhessen a nem kívánt páralecsapódás. Tehát a páradiffúzió feltételei nem adottak. Nedvesség hiányában pedig a penészgombák sem tudnak megtelepedni rajta.
A 4 cm vastag INHEMIWA(r) panel 0,0258 W/mk (lambda jel) értékű, kompozit szerkezet, mely egy peremes habosított (BASF) polisztirol keretprofilból, valamint két réteg, a keretprofilra légmentesen felragasztott légbuborékos aluminizált hőtükör-fóliából áll. Közöttük légrés van.
A panel anyagai hosszú idő alatt sem változnak meg, nem korhadnak, nem zsugorodnak, ellenállnak a természetes agresszív (pl. salétrom) közegeknek. A nagy sűrűségű polisztirol alapanyag víztaszító tulajdonságú, és nehezen éghető.
A szabadalmaztatott eljárással és a védett technológia alapján gyártott panelekkel - az eddigi tesztvizsgálatok alapján - mintegy 70 százalékos energia-megtakarítás érhető el a panellel szigetelt falakon. Az ÉMI vizsgálat szerint egy szabványos B30-as falazóelemen elhelyezett hőszigetelő panel a fal U=1,43 W/m2K hőátbocsátási tényezőjét U=0,44 W/m2K értékre csökkenti.
Sokkal komfortosabb, mert télen a belső térben a falak nem hidegek, nem húznak, nyáron pedig klíma nélkül is kellemes 20-22 °C-os beltéri hőmérsékletet biztosít. Sőt a salétromos falak egészségkárosító hatását is kiküszöböli.
Hangszigetelő tulajdonsága is jó, mintegy -20 dB lel csökkenti a kinti zajt, így forgalmas helyeken, tetőtéri beépítéseknél ilyen szempontból is előnyös az alkalmazása.

Sok esetben nem megoldható a külső szigetelés, pl.

  • díszített homlokzatoknál, műemlék jellegű épületeknél, vályogházaknál
  • társas- és panelházaknál a lakók közti megegyezés vagy pénz hiányában.
  • tetőterekben, padlástérben, szuterénben, pincében
  • rossz időjárási viszonyok mellett, illetve fagyveszély esetén.

INHEMIWA panel lépcsős pereme és metszeteEzekben az esetekben is kitűnő megoldás az INHEMIWA(r) hő- és hangszigetelő panel. Fontos előnye, hogy lakásonként egyedileg (!) kivitelezhető, a pénztárcától függően akár több lépcsőben is.
Célszerű nem csak a külső falak belső felületét, hanem a mennyezetet is szigetelni, mert a hő 30%-a arra távozik!
Az INHEMIWA szigetelésnél nem kell számolni az állványozás, az újravakolás és a szakszerű kivitelezés járulékos költségeivel. Sokan nem tudják ugyanis, de szakszerűen a külső szigetelést fagyhatárig kellene levinni, ez pedig egy kész ház esetén rengeteg többletköltséggel jár (lábazat, vízvető és a járda felbontása, közmű áthelyezése). Ha nem így teszünk, az olyan, mintha télen nagykabátban lennénk, de nem lenne rajtunk cipő!
A paneleket egyszerű felszerelni, nem kell kötésbe rakni, mivel lépcsős peremmel kapcsolódnak egymáshoz, szikével könnyen vághatók, dübellel vagy ragasztással rögzíthetők a falra. Egységes homogén szerkezetének köszönhetően jól glettelhető. Utána festhető, tapétázható, illetve burkolható.
Szereléskor fontos betartani a gyártó utasításait! Szakszerű kivitelezés esetén a gyártó 30 év garanciát vállal a termékre. Igény esetén az INHEMIWA kivitelezésében járatos megbízható szakembereket is tudnak ajánlani. További információk a panel és a kivitelezés áráról a www.belsoszigeteles.hu weboldalon találnak

Budapest, pestmegyei forgalmazó és bemutató terem:
SVEA Hungaria Kft.
1036 Budapest, Lajos u. 78
Telefon: (+36-1) 250-6907, (+36-30) 336-2560
www.belsoszigeteles.hu

Gyártó: MAPO-Bau Kft.,
H-2646 Drégelypalánk, Hrsz 0224.
Telefon: (+36-35) 567-045, (+36-30) 256-9293
www.inhemiwa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyergesné Tóth Edit avatarja

Nyergesné Tóth Edit         ?

Én is tapasztalatikat várnék..

Nyergesné Tóth Edit avatarja

Nyergesné Tóth Edit         ?

Én us

shark avatarja

shark         Félrement PR

Tudom, hogy régi a cikk, de akkor is le kell írnom ezt. Értem én, hogy szponzorált cikk, vagyis nem feltétlen fedi a valóságot, de pl. a "A belső hőszigetelés problémái" nem ír le semmi problémát, csak istenít egy terméket.

Beszéljünk a szigetelési vastagságokról!

Ha ismerjük a szigetelőanyagok hővezetési tényezőjének és vastagsági adatainak összefüggéseit az épület szerkezetének minőségére vetítve, máris stabilan megalapozhatjuk házunk pénztárcakímélő...


Gépészeti rendszerek szigetelése

Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és...