Hőszigetelés számokban

2010-06-02 02:32:39 | Módosítva: 2010-06-03 11:32:48

Negyedére csökken lakásunk hővesztesége, a gázfogyasztásnak mindössze a 22 százalékát fizetjük, a megtakarítás akár 77 százalék, és mindez nem álom többé. Jól látszik, egy energiatakarékos megoldásról van szó, melyet több évtizedes szakmai tapasztalatok igazolnak. Kis befektetés, ami nagy hasznot hoz. A fenti adatok is azt mutatják, érdemes vastagon hőszigetelni.

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) is a környezetbarát és energiatakarékos megoldások mellett kötelezte el magát, így építi velünk együtt a jövőt. Szakembereik az EPS hőszigetelőanyagok használatát javasolják, melyek egyszerűen beépíthetők, páraáteresztők, megbízható szigetelőanyagok építkezéskor és felújításkor egyaránt. Ami fontos, hogy szakszerűen építsük be a szigetelőanyagot, így a megfelelő homlokzati hőszigetelő rendszerre akár újabb réteg is felépíthető.

Több EPS, kevesebb hőveszteség, kevesebb fűtés

Vegyünk egy példát! Adott egy 10x10-es sátortetős ház, ami B30-as téglából készült, hasznos alapterülete 80 m2. Szigetelés nélkül, tavalyi árakon is közel 400.000 Ft-ot fizethettek az ott lakók a fűtésért, melynek nagy része elillant, a hőveszteség egy ilyen ház esetén akár 111 GJ is lehet az épület állapotától függően. Az épületek hővesztesége a falon a legjelentősebb, mintegy 40 százalék, a lábazaton és padlón 10-10, a padlásfödémen és a nyílászárókon keresztül 20-20 százalék energia távozik. Az energiatakarékosság érdekében a falakat, a padlásfödémet és a lábazatot is szigetelhetik, illetve a nyílászárók korszerűsítése is tervben van.
A fenti adatokból látható, hogy a leghatékonyabb megoldást a homlokzati hőszigetelés eredményezi. Ebben az esetben a számok lényegesen megváltoznak. Már 5 cm vastag hőszigetelésnél a falon a hőveszteség harmadára csökken, 10 cm esetén pedig 25 GJ-lal számolhatunk, ami kedvezően hat számos más tényezőre.

Közvetlen és közvetett hatások

Tekintsük a számokban mérhető változást: a gázfogyasztás a hőszigetelés előtt 3260 m3 volt évente átlagosan, ez eléggé magas szám, pláne a mai gázárak mellett. Vékonyabb EPS réteggel harminc százalékára csökken, míg legalább 10 cm vastag szigetelőréteg beépítése esetén csupán 746 m3-ért kell fizetnünk. A megtakarítás hamar érezhető, akár a költségek 77 százalékát elfelejthetjük. Érdekes adat, hogy 1°C belső hőmérséklet elszökésének megakadályozása már 6 százalékos fűtésköltség csökkenést eredményez, érdemes tehát a lakásban tartani az energiát!

Ami számokban nem mérhető, az a lakók hőérzete. Az expandált polisztirol beépítése után ugyanis a falak hőingadozása kisebb, ezáltal nyáron nehezebben melegszenek át, míg télen jobban őrzik a meleget. Ugyanakkor a hosszú távú, szintén nem közvetlen hatás: Földünk állapotának megóvásáért is sokat tesz, aki EPS-sel szigetel. Az anyag gyártási technológiája is környezetkímélő, ugyanakkor az energia megtakarításával a véges készletek kifogyását előzhetjük meg. Emellett hozzájárul a fejlődéshez, hiszen homlokzatok hőszigetelésével a lakókörnyezetünket is szebbé tehetjük.

A részletekért keresse fel: http://www.meps.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szigetelés belülről? - Igen!

Ez a PROMATECT-MC(r) és a PROMATECT-MC(r) plus, (vagy korábbi nevén MASTERCLIMA(r) és MASTERCLIMA plus(r)). Belső hőszigeteléssel megszüntethetők a hőhidak, ezzel a falak nedvesedése,...


Aktív hőszigetelés

Az alacsony hőigényű házak alapvető követelménye a jó hőszigetelés és a megfelelő légtömörség. Előbbit általában passzív módon, alacsony hőátbocsátású fallal oldják meg, de egy magyar találmány...