Hőszigetelés számokban

2010-06-02 02:32:39 | Módosítva: 2010-06-03 11:32:48

Negyedére csökken lakásunk hővesztesége, a gázfogyasztásnak mindössze a 22 százalékát fizetjük, a megtakarítás akár 77 százalék, és mindez nem álom többé. Jól látszik, egy energiatakarékos megoldásról van szó, melyet több évtizedes szakmai tapasztalatok igazolnak. Kis befektetés, ami nagy hasznot hoz. A fenti adatok is azt mutatják, érdemes vastagon hőszigetelni.

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) is a környezetbarát és energiatakarékos megoldások mellett kötelezte el magát, így építi velünk együtt a jövőt. Szakembereik az EPS hőszigetelőanyagok használatát javasolják, melyek egyszerűen beépíthetők, páraáteresztők, megbízható szigetelőanyagok építkezéskor és felújításkor egyaránt. Ami fontos, hogy szakszerűen építsük be a szigetelőanyagot, így a megfelelő homlokzati hőszigetelő rendszerre akár újabb réteg is felépíthető.

Több EPS, kevesebb hőveszteség, kevesebb fűtés

Vegyünk egy példát! Adott egy 10x10-es sátortetős ház, ami B30-as téglából készült, hasznos alapterülete 80 m2. Szigetelés nélkül, tavalyi árakon is közel 400.000 Ft-ot fizethettek az ott lakók a fűtésért, melynek nagy része elillant, a hőveszteség egy ilyen ház esetén akár 111 GJ is lehet az épület állapotától függően. Az épületek hővesztesége a falon a legjelentősebb, mintegy 40 százalék, a lábazaton és padlón 10-10, a padlásfödémen és a nyílászárókon keresztül 20-20 százalék energia távozik. Az energiatakarékosság érdekében a falakat, a padlásfödémet és a lábazatot is szigetelhetik, illetve a nyílászárók korszerűsítése is tervben van.
A fenti adatokból látható, hogy a leghatékonyabb megoldást a homlokzati hőszigetelés eredményezi. Ebben az esetben a számok lényegesen megváltoznak. Már 5 cm vastag hőszigetelésnél a falon a hőveszteség harmadára csökken, 10 cm esetén pedig 25 GJ-lal számolhatunk, ami kedvezően hat számos más tényezőre.

Közvetlen és közvetett hatások

Tekintsük a számokban mérhető változást: a gázfogyasztás a hőszigetelés előtt 3260 m3 volt évente átlagosan, ez eléggé magas szám, pláne a mai gázárak mellett. Vékonyabb EPS réteggel harminc százalékára csökken, míg legalább 10 cm vastag szigetelőréteg beépítése esetén csupán 746 m3-ért kell fizetnünk. A megtakarítás hamar érezhető, akár a költségek 77 százalékát elfelejthetjük. Érdekes adat, hogy 1°C belső hőmérséklet elszökésének megakadályozása már 6 százalékos fűtésköltség csökkenést eredményez, érdemes tehát a lakásban tartani az energiát!

Ami számokban nem mérhető, az a lakók hőérzete. Az expandált polisztirol beépítése után ugyanis a falak hőingadozása kisebb, ezáltal nyáron nehezebben melegszenek át, míg télen jobban őrzik a meleget. Ugyanakkor a hosszú távú, szintén nem közvetlen hatás: Földünk állapotának megóvásáért is sokat tesz, aki EPS-sel szigetel. Az anyag gyártási technológiája is környezetkímélő, ugyanakkor az energia megtakarításával a véges készletek kifogyását előzhetjük meg. Emellett hozzájárul a fejlődéshez, hiszen homlokzatok hőszigetelésével a lakókörnyezetünket is szebbé tehetjük.

A részletekért keresse fel: http://www.meps.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beszéljünk a szigetelési vastagságokról!

Ha ismerjük a szigetelőanyagok hővezetési tényezőjének és vastagsági adatainak összefüggéseit az épület szerkezetének minőségére vetítve, máris stabilan megalapozhatjuk házunk pénztárcakímélő...


Gépészeti rendszerek szigetelése

Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és...