Energia-megtakarítás homlokzati hőszigeteléssel

2012-05-27 00:42:44 | Módosítva: 2012-05-27 00:43:58

Napjainkban szinte már nem készül el épület vagy családi ház hőszigetelés nélkül. Nem csak az új előírások (például a lakásoknak 2012. január 1-től köztelezővé váló energiatanúsítvány) teszik ezt szükségessé, hanem a növekvő energiaárak és a környezetvédelmi törekvések is.

Miért fontos a megfelelő hőszigetelés?

Alapvető elvárás egy épülettel szemben, hogy a belső térben nagyjából ugyanaz legyen a belső hőmérséklet, akár a nyári, akár a téli időszakról legyen szó. A homlokzati hőszigetelő anyagok télen nem engedik ki a meleget, nyáron pedig kívül tartják a forróságot.

Az ideális hőszigeteléssel:

 • a külső falakat télen melegen tartjuk, nyáron pedig megóvjuk az átmelegedéstől,
 • minimálisra csökkentjük a falakon keresztüli hőveszteséget,
 • a károsanyag-kibocsátás csökkenésével a környezetünket is védjük.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásával a homlokzatképzés ideje is lerövidül. A hagyományos felépítésű homlokzati vakolatrendszerek esetén kb. két héttel hosszabb várakozási idővel kell számolnunk, mint a hőszigetelő rendszerek esetében.

Hőszigetelési tippek energiatudatos felhasználóknak:

 • Gondolkodjunk rendszerben – ez a minőség kulcsa: kerüljük a kevert és legolcsóbb rendszerek felhasználását. Érdemes minden rendszerelemet egy gyártótól vásárolni, így élhetünk a rendszergarancia adta lehetőségekkel.
 • Hívjuk a gyártó infovonalát: fontos információkat tudhatunk meg, és egyúttal biztosak lehetünk benne, hogy amire pénzt adunk ki, az megfelelő módon is kerül fel a falazatra.
 • A színek csalókák – döntsünk okosan! Kérjünk vakolati színmintát. Így biztonsággal dönthetünk, ne legyen később rossz érzésünk, hogy valójában nem is pont ezt az árnyalatot szerettük volna.
 • Határidők. mindenki azt szeretné, hogy a kivitelezési munkák minél gyorsabban megtörténjenek. A hőszigetelő rendszer kivitelezésekor is vannak várakozási idők, melyeket be kell tartani. Pl. a hőszigetelő lemezek letapaszolása után nem kezdhetik meg egyből a színezést, hiszen a tapaszrétegnek teljesen meg kell kötni és száradni a további munkák elvégzéséhez. Ha ezeket az előírt várakozási időket nem tartja be valaki, akkor akár a színes vékonyvakolat ki is foltosodhat, felhólyagosodhat.
 • Ne a lemez vastagságán spóroljunk: ha már egyszer hőszigetelünk, akkor ne a hőszigetelő lemez vastagságán spóroljunk, hiszen nem az jelenti a jelentős plusz költséget. A vastagabb hőszigetelésbe beruházni hosszú távon sokkal inkább megéri. Az ideális hőszigetelési vastagság függ a falazat típusától, de az újabb energetikai szabályozások miatt min. 10 cm javasolt.
 • Megfelelő tartozékok – ügyeljünk a részletekre: a tartós, jó hőszigetelési munkákhoz hozzátartozik a megfelelő kiegészítők alkalmazása is (élvédő profilok, lábazati indítóprofil, sorolóelemek, távtartók stb.). Nincs annál nagyobb bosszúság, mint hogy a szépen elkészült hőszigetelésen pár év múlva a sarkoknál rozsdás foltok jelennek meg. Ez történik akkor, ha valaki nem rozsdamentes vagy műanyag élvédőt választ, hanem az építkezésről egyébként is megmaradt, beltéri vakolóprofilt.
1. alapfelület, 2. ragasztótapasz, 3. hőszigetelő lemez, 4. üvegszövet-ágyazás (ragasztótapasz + üvegszövet), 5. színes vékonyvakolat alapozó, 6. színes vékony nemesvakolat

Ha mindezeket szem előtt tartjuk, nincs más dolgunk, mint hátradőlni, és élvezni a falak nyújtotta hűvösséget nyáron (nem melegszik át a tűző napsütésben), télen pedig a falak melegét (fokozott hőtároló képesség – nem húz a hideg). Közben pedig nézegethetjük az energiaszolgáltató által kiküldött alacsony fogyasztásra utaló számlákat. Hiszen csökkenek fűtési költségeink, nyáron pedig nem kell a nagy fogyasztású klímaberendezéseket beüzemelni.
A Baumit Hőszigetelő Rendszerekkel (Baumit Open, Baumit Star, Baumit Pro) használatával energiát, pénzt és időt takaríthatunk meg, miközben értéket teremtünk otthonunkban.

Bevonatrétegek kialakítása

A szigetelőanyagra kerülő egyes bevonatokat egy vagy több rétegben alakítják ki. Általában a többrétegű bevonatrendszerek a következőkből állnak:

 • Alapréteg (vékony-, közép- vagy vastagágyazatú ragasztóanyag, simítva vagy felérdesítve, gyártói utasítástól függően).
 • Közvetlenül a szigetelőanyagra viszik fel az üvegszövet erősítést, amely a bevonat-rendszer legfőbb mechanikai tulajdonságát biztosítja.
 • Fedőréteg alapozója – festékszerűen felhordható réteg, amely az alaprétegre vihető fel, és a fedőréteg alkalmazásának előkészítését szolgálja.
 • Befejező réteg, amely hozzájárul a rendszer időjárással szembeni védelméhez, és díszítő szerepe is lehet.

Mechanikai rögzítőelemek (dübelek vagy speciális rögzítő elemek), segítik a rendszert a ragasztás mellett az alapszerkezethez rögzíteni. A ragasztás történhet teljes felületen vagy részlegesen, de beépítés után a szétnyomott ragasztónak a hőszigetelő lemez felületének min. 40%-át fednie kell. A részleges ragasztás „perem-pont” módszerrel történik. Ahhoz, hogy a ragasztáskor a beszoruló levegő a lapokat vissza ne feszítse, célszerű azt kijuttatni oly módon, hogy egy helyen kis folytonossági hiányt képezünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rendhagyó homlokzatszigetelés

A SAJÓ DESIGN Bt tervezésében, Sajó Imre építőművész, vezető tervező irányításával készült tervek alapján szerelt homlokzatszigetelésben Heraklith táblák felhasználásával épül Fehérgyarmaton a...


Szigetelés és légcsere

Egy Tolna megyében, azon belül is Sárpilis határában épülő sertés nevelde kapcsán szeretnénk bemutatni a Knauf Insulation Heraklith Agro termékét. A projekt több mint 12.500 m2 nagyságrendű, és...