Újra élhető tetőtér

2015-09-22 09:02:21 | Módosítva: 2015-10-04 07:25:01

A régebben – 20-30 évvel ezelőtt – készült beépített tetőterek kapcsán sokszor rögtön azok a problémák jutnak eszünkbe, hogy „nyáron elviselhetetlenül meleg van”, télen pedig „hiába fűtünk, hideg van”. Ezeken túl tapintásra hideg belső falfelületeket, nedvesedést, rosszabb esetben pedig penészedést is észlelhetünk. Ennek hátterében igen komoly hőszigetelés-technikai és páratechnikai hibák sokasága áll. 


Elsőként kiemelhetjük, hogy a mai műszaki követelményeket megnézve, akkoriban gyakran alacsony hővezetési tényezővel rendelkező, igen rossz hőszigetelő képességű és kis vastagságú – csupán 5-10 cm vastag – anyag került elhelyezésre, egyetlen rétegben a szarufák között. Egy beépített tetőtér esetében a szerkezet sajátosságából adódóan épületfizikailag különböző hőhidak keletkeztek, amelyek kedvezőtlen hőtechnikai tulajdonságaival sem számoltunk. Ilyen az:

– Anyagi hőhíd: az egy szerkezeti rétegrenden belüli eltérő lambdájú anyagok csatlakozásából adódó (hőszigetelő anyag és szarufa).

– Geometriai hőhíd: épületszerkezeti síkváltásoknál (ferde tető és térdfal stb.).

– Egyenlőtlen belsőfelületi hőmérsékletek miatt kialakult hőhíd: belső felületi hőátadási tényezők megváltozása (légmozgások akadályoztatása bútorozás miatt).

A belső oldalon a burkolat mögött gyakran előfordult a teljesen más célra gyártott mezőgazdasági fóliák, kátránypapírok beépítése, ami páratechnikailag egyáltalán nem megfelelő. Ezeket az anyagokat az átlapolásoknál se egymáshoz, se az esetleges csatlakozó szerkezetekhez nem tudták felület-folytonosan és légtömören összeragasztani, illetve leragasztani.

Szintén probléma volt a belső burkolat rögzítésénél, hogy közvetlenül csatlakozott a szarufák alsó síkjához, csavarozás vagy szegezés segítségével. Ezek a rögzítőelemek nagyon sűrűn átlyuggatták a belső páratechnikai réteget, amely szintén nem megengedett épületfizikai szempontból.

Kívül gyakori hiba, hogy nincsen ellenléc a cseréptartó lécek alatt, így átszellőztetett légrés sem került kialakításra. Ha netán mégis volt légrés, akkor a megfelelő be-, illetve kiszellőzés – az eresz vonalában és a tetőgerinc környékén – nem volt biztosítva, így a levegő sem tud keringeni, ami hűthetné a felforrósodott fedés alatti légteret és az alatt lévő szerkezetet.

Ez nyáron a szigetelés hatékonyságát nagymértékben rontja, illetve télen az esetlegesen bejutó porhó és csapadék akadályoztatott lefolyása miatt a cseréptartó lécek elkorhadhatnak azokon a pontokon, ahol felülnek a szarufára. A fedés emiatt megcsúszhat az eresz irányába, vagy akár be is szakadhat.

A rossz anyagválasztáson túl
a szakszerűtlen kivitelezés is
komoly problémát jelent, ilyen:

– A belső burkolat alatti páratechnikai fólia-átlapolás összeragasztásának elhagyása.
– A belső burkolat alatti páratechnikai fólia csatlakozó szerkezetekhez való leragasztásának elhagyása.
– A hőszigetelő anyag nem megfelelő méretre vágása.
– A cserépfedés alatti tetőfólia-átlapolás összeragasztásának elhagyása.
– A cserépfedés alatti átszellőztetett légrés kialakításának hiánya.
– A cserépfedés alatti átszellőztetett légrés be-, illetve kiszellőztetésének biztosítása.

A fent felsorolt tényezők külön-külön vagy együttesen is azt eredményezik, hogy a bentlakók számára a belső lakóklíma és az életkörülmények sem nyáron, sem télen nem megfelelőek.

– Nyáron túl meleg van (fedési légrés hiánya miatti átforrósodás).
– Télen túl hideg van (nem tudjuk kifűteni az adott teret).
– Tapintásra hideg belső felületek (hőveszteség, hőhidak).
– Nedvesedés, penészesedés (hőveszteség, hőhidak).


Varga Tamás
alkalmazástechnológus


www.ursa.hu

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés íves homlokzatra

Sík felületek szigetelésére kiforrott technológiák vannak. A sík hőszigetelő lapok jól felfekszenek a felületre, és rögzítésük sem okoz gondot, ha a technológia szabályait betartják. Az íves...


Homlokzati hőszigetelő rendszerek

A fűtési idényben állandóan visszatérő téma az energiahatékonyság, energiatakarékosság. A falak külső hőszigetelése elengedhetetlen feltétele az energiaszámlák csökkentésének. A homlokzatok...