Amit az aljzatbetonról jó tudni

A burkolatok érzékenyek a nedves aljzatra. Különösen a fa- vagy faalapanyagú burkolóanyagok (parkett, hajópadló, parafa, laminált padló), de hasonlóan érzékenyek a linóleum, a PVC és a gumiburkolatok is. Ha 2 CM%-nál (padlófűtés esetén 1,8%) magasabb maradék nedvességtartalmú aljzatra fektetjük, a burkolat károsodni fog.

Hogy ezt a határértéket mikorra éri el az aljzat, az kiszámíthatatlan. A hőmérséklet és a légpáratartalom függvénye, ideális körülmények között (folyamatos 20 °C környezeti hőmérséklet és 60%-os relatív páratartalom) az 5 cm vastag aljzatbeton kb. 30 nap alatt érheti el. Ilyen körülmények építkezésen nem biztosíthatók. A hőmérséklet egy napon belül is jelentősen változik. A koradélutáni csúcs és a korahajnali mélypont között 15-20 °C-os különbség is lehet. A levegő nedvességtartalma relatív. Ez azt jelenti, hogy nedvességtárolási képessége a hőmérséklettől függ. Lehűlésével csökken ez a képessége, és 15-20 °C-os lehűlés közben szinte biztosan eléri a harmatpontot. Nem tudja megtartani a nedvességet, a pára kicsapódik (harmat), és nem szárad, de visszanedvesedik az aljzat! Ez a veszély mindaddig fennáll, amíg az nincs burkolva, és a beton kapcsolatban van a környező levegővel. Ezért kiszámíthatatlan a kiszáradás időtartama.
A német Knopp G.m.b.H. Contopp(r) termékei a fenti problémákra biztonságos megoldást nyújtanak: beállítható a kiszáradás 2 és 16 nap között, a visszanedvesedés és a deformációk elleni védelem.
Ha nem szeretné, hogy az aljzatbeton kellemetlen meglepetések és többletköltségek okozója legyen, kérje a cég szakembereinek tanácsait.
Fontos: ne kezdjen burkolni előzetes nedvességmérés nélkül. Ennek egyetlen megbízható módja a CM (Calciucarbid Method) mérés, amellyel az aljzat alsó harmadából vett minta nedvességtartalmát mérik. A szaktanácsadáson és a Knopp Contopp(r) termékek forgalmazásán túl a hiteles nedvességmérést is vállalják.

KERA Bt.
A Knopp esztrichadalékok és építésvegyipari adalékok kizárólagos forgalmazója Magyaroroszágon
1011 Budapest Vám u. 2
Tel: 201-2449, Fax:212-4320, E-mail: kera@kera.hu
www.kera.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Frank Ferenc


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mediterrán életérzés

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet...


Homlokzati burkolatok

Az épületek külső megjelenése nagyban függ a homlokzatok anyagától éskialakításától. A legtöbb esetben hagyományosan felvakolt habarcsokat használnak a csupasz falazatok burkolására, bár léteznek...