Amit az aljzatbetonról jó tudni

A burkolatok érzékenyek a nedves aljzatra. Különösen a fa- vagy faalapanyagú burkolóanyagok (parkett, hajópadló, parafa, laminált padló), de hasonlóan érzékenyek a linóleum, a PVC és a gumiburkolatok is. Ha 2 CM%-nál (padlófűtés esetén 1,8%) magasabb maradék nedvességtartalmú aljzatra fektetjük, a burkolat károsodni fog.

Hogy ezt a határértéket mikorra éri el az aljzat, az kiszámíthatatlan. A hőmérséklet és a légpáratartalom függvénye, ideális körülmények között (folyamatos 20 °C környezeti hőmérséklet és 60%-os relatív páratartalom) az 5 cm vastag aljzatbeton kb. 30 nap alatt érheti el. Ilyen körülmények építkezésen nem biztosíthatók. A hőmérséklet egy napon belül is jelentősen változik. A koradélutáni csúcs és a korahajnali mélypont között 15-20 °C-os különbség is lehet. A levegő nedvességtartalma relatív. Ez azt jelenti, hogy nedvességtárolási képessége a hőmérséklettől függ. Lehűlésével csökken ez a képessége, és 15-20 °C-os lehűlés közben szinte biztosan eléri a harmatpontot. Nem tudja megtartani a nedvességet, a pára kicsapódik (harmat), és nem szárad, de visszanedvesedik az aljzat! Ez a veszély mindaddig fennáll, amíg az nincs burkolva, és a beton kapcsolatban van a környező levegővel. Ezért kiszámíthatatlan a kiszáradás időtartama.
A német Knopp G.m.b.H. Contopp(r) termékei a fenti problémákra biztonságos megoldást nyújtanak: beállítható a kiszáradás 2 és 16 nap között, a visszanedvesedés és a deformációk elleni védelem.
Ha nem szeretné, hogy az aljzatbeton kellemetlen meglepetések és többletköltségek okozója legyen, kérje a cég szakembereinek tanácsait.
Fontos: ne kezdjen burkolni előzetes nedvességmérés nélkül. Ennek egyetlen megbízható módja a CM (Calciucarbid Method) mérés, amellyel az aljzat alsó harmadából vett minta nedvességtartalmát mérik. A szaktanácsadáson és a Knopp Contopp(r) termékek forgalmazásán túl a hiteles nedvességmérést is vállalják.

KERA Bt.
A Knopp esztrichadalékok és építésvegyipari adalékok kizárólagos forgalmazója Magyaroroszágon
1011 Budapest Vám u. 2
Tel: 201-2449, Fax:212-4320, E-mail: kera@kera.hu
www.kera.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Frank Ferenc


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Indul a betonozási szezon

Bár a korszerű módszerekkel és adalékszerekkel ma már az év bármely időszakában lehet betonozni, azért a magánház építésben és a kertrendezésben tavasztól kezdődik e műveletnek az igazi...


Bambusz parketta

Kezdjük ez utóbbi tulajdonságával. E parketta alapanyaga ugyanis nem fa, hanem a fűfélék családjába tartozó bambusznád. A bambusznád jellemzője, hogy rendkívül gyorsan nő, 5 év alatt képes olyan...