Dekoratívak és tartósak

Falburkoló anyagok

2010-03-11 21:54:08 |

A különféle falburkolatok között a lambéria egyedi sajátosságával tűnik ki. A hagyományosak alapanyaga valódi fa, ám e mellett már korszerű alapanyagú "utánzatok" is gyarapítják a választékot. Ez utóbbiak fajtái ugyan egymástól eltérő szerkezetűek, ám bevonatuk szín és mintaválasztéka bőséges és a különféle szinte szín-azonosnak mondható szegélylécek alkalmazásával nagyon dekoratív. Akár egy teljes falfelületnyi burkolat is könnyűszerrel készíthető belőlük. A választás megkönnyítése érdekében a különféle falburkoló anyagokat és azok jellegzetességeit mutatjuk be.

Fenyőfa lambéria lécek

Tradicionálisnak mondható a fenyőfa lambéria. Ezt a kedvelt burkolatot fazonosra mart felületű csaphornyos lécekből lehet kialakítani. A lécek színoldala simára csiszolt, szélességi méreteik 9,6-20 cm között változó, általában 12 mm vastagságúak, és a lécek 1,5-3,3 m között változó hosszúságúak. A faanyag légszárított, vetemedésmentes. A lécek felülete ugyan gyárilag csiszolt, ennek ellenére a felületkikészítésük előtt ajánlatos még egyszer finoman átcsiszolni mindegyiket. Mivel a faanyag kezeletlen, ezt felrakásuk előtt kell elvégezni. Ajánlatos rovar és gombásodás elleni szerrel is kezelni, különösen a hátoldaluk felöl.

Színtónusuk pácolva módosítható, a közel azonos tónus eléréséhez azonban elég nagy gyakorlat szükséges. A léceknek mind a két oldalát célszerű alapozni, amivel megelőzhető a deformálódásuk. Bevonásukhoz pedig előnyösebbek a különféle méh- és keményviaszok, amelyek természetesebbé teszik a faanyagokat. Ezeket a műveleteket még a lécek beépítése előtt ajánlatos elvégezni, mivel így kivédhetők a térfogat változásból adódó és később jelentkező illesztési hibák. A lécek falra erősítését az újabban használatos lemezsaruk jelentősen meggyorsítják, és a faanyag térfogatváltozásait sem gátolják.
Mivel a fa élő anyag, állandóan "dolgozik", változtatja a térfogatát, erre különösen a szegélylécek felerősítésekor kb. 1%-nyi távolságot célszerű ráhagyni. A faanyag minőségére érdemes nagy gondot fordítani, mert végül is ez adja meg a leendő burkolat szépségét.

Dekor falburkolók

Ezek alakra préselt MDF maganyagú, csaphornyos kialakítású lapok, amelynek színoldali felülete lakkozott, fautánzatú dekorfóliával borított. Viszonylag olcsó burkolóanyag, és széles a dekor fafajta választéka. A lapok szélessége gyártmánytól függően 153, 200 és 325 mm, hosszúságuk pedig általában 2,6 m. A fóliák erezetrajza többnyire visszafogott, nagy felületen felrakva egységes, szinte homogén összhatást adnak. Ezt ellensúlyozza a horonyfelőli élek aljazott, vagy enyhén fazonos kialakítása, amelyek tagoltabbá teszik a burkolat felületét.
Felerősítésükhöz a szokásos övlécek és lemezsaruk használata az ideális. Kisebb felületek, vagy akár egy egész fal felületnyi burkolat is nagyon dekoratív hatású, bár a fautánzatú fóliák erezetrajzai nem markánsan karakteresek. Az sem kimondottan előnye az ilyen burkolatoknak, hogy a felületük éppen csak dörzsálló és a sérülések nem is javíthatók.
Tisztításuk könnyű, de mivel gyengén dörzsálló a felületük, kíméletes bánásmódot igényelnek. Nagy előnyük viszont, hogy gyorsan a falra erősíthetők és szegélyezésüket, esetleges felületi tagolásukat a különféle profilú és szinte színazonos szegélylécekkel könnyű szépen megoldani. Ezek is fóliázott MDF maganyagúak, és gyenge kopásállóságú a felületük.

Lapburkolatok

Ezek speciális, nagy, 2,98 m2 felületű falburkoló lapok, amelyeknek anyaga különlegesen kezelt és préselt kemény farost. A lemezek vastagsága 3-5 mm, a táblaméretük pedig 122x244 cm, felületük laminált bevonatú. A táblákat különlegesen szép rajzú és változatos fafajták megtévesztően hű mintázatai, továbbá tégla-, terméskő- és különféle csempe mintázatok teszik vonzóvá.
Minden viszonylag sík és stabil falfelületre alálécezés nélkül felragaszthatók, mivel a táblák kiválóan illeszthetők egymás mellé, akár sorolólécek nélkül is. A csempe panellapok teljesen vízhatlanok, és akár zuhanyfülke kialakítására is alkalmasak, feltéve, ha a táblákat szinte az egész felületükön a falra ragasztják, és a sarkokat, éleket, csőkiállásokat szilikonos tömítő-szigetelővel vízmentesítik.
A táblaburkolatok felülete kiváló kopásállóságú, könnyen tisztítható, viszont csak speciális szerelőragasztóval rögzíthetők a falra. A táblákból kialakított burkolatot a hozzávaló - különféle méretű és profilú, habosított szerkezetű - kemény sztirol szegélylécekkel lehet kompletté tenni. Ezek bevonata azonban a burkolólapoknál kevésbé kopásálló, mivel nem laminált, hanem csak speciális vékony fóliával bevont. Viszonylag nagy felületű igényes burkolatok gyors és egyszerű kialakítását teszik lehetővé, mivel egyszerre majdnem 3 m2-nyi felületet lehet a táblákkal lefedni.

PVC lambéria

Ezeket a falburkoló elemeket főként nagy páratartalmú és vizesedő helyiségekben célszerű alkalmazni, bár az üreges szerkezetű, teljesen PVC-ből készült panel más lakóhelyiségek burkolataként is megállja a helyét. Szerkezetileg a fa lambériákhoz hasonló az elemek egymáshoz illesztése, és a felületi mintázatok is elég változatosak. Ahol a lakóhelyiség nagy vízterhelésnek van kitéve, a 100, 200, 250 mm széles PVC lambériák a legideálisabb falburkolatok. Érzéketlenek a nedvességgel szemben, és kellően dekoratív, karbantartást nem igénylő felületet biztosítanak az olyan lakóhelyiségben is, ahol a többi falburkolat rövid időn belül tönkremenne.

Egyéb burkolóanyagok

Falburkolatok kialakítására a felsoroltakon kívül használhatók még a különféle színfurnér- vagy laminált bevonatú farostlemezek, perforált lemezek, vagy az ún. struktúr lemezek is. Ezeket ragasztva célszerű a falra erősített övlécre rögzíteni. Kisebb felületű falrészek burkolásához akár az olcsóbb 6 mm vastagságú laminált padlók is felhasználhatók. E célra a nem osztott mintázatú fautánzatú típusok használhatók. A lapokat szerelőragasztóval célszerű a vékony övlécekre ragasztani, szegélyezésükhöz pedig a szokásos fóliázott idomléceket lehet használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sokoldalú bambusz

Az üreges szerkezetű, kissúlyú, hajlékony, rugalmas szárú növényeket különféle technológiákkal feldolgozva nagyon sokoldalúan, igen széles körben lehet hasznosítani. Készülnek belőle változatos...


Belsőépítészeti tábla anyagok

Lakásunk egyedi arculatának formálásához igen sokféle alapanyag áll rendelkezésünkre. Ezek között a különféle táblaanyagokra is érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Alkalmazásuktól azonban a...