Dekoratívak és tartósak

Falburkoló anyagok

2010-03-11 21:54:08 |

A különféle falburkolatok között a lambéria egyedi sajátosságával tűnik ki. A hagyományosak alapanyaga valódi fa, ám e mellett már korszerű alapanyagú "utánzatok" is gyarapítják a választékot. Ez utóbbiak fajtái ugyan egymástól eltérő szerkezetűek, ám bevonatuk szín és mintaválasztéka bőséges és a különféle szinte szín-azonosnak mondható szegélylécek alkalmazásával nagyon dekoratív. Akár egy teljes falfelületnyi burkolat is könnyűszerrel készíthető belőlük. A választás megkönnyítése érdekében a különféle falburkoló anyagokat és azok jellegzetességeit mutatjuk be.

Fenyőfa lambéria lécek

Tradicionálisnak mondható a fenyőfa lambéria. Ezt a kedvelt burkolatot fazonosra mart felületű csaphornyos lécekből lehet kialakítani. A lécek színoldala simára csiszolt, szélességi méreteik 9,6-20 cm között változó, általában 12 mm vastagságúak, és a lécek 1,5-3,3 m között változó hosszúságúak. A faanyag légszárított, vetemedésmentes. A lécek felülete ugyan gyárilag csiszolt, ennek ellenére a felületkikészítésük előtt ajánlatos még egyszer finoman átcsiszolni mindegyiket. Mivel a faanyag kezeletlen, ezt felrakásuk előtt kell elvégezni. Ajánlatos rovar és gombásodás elleni szerrel is kezelni, különösen a hátoldaluk felöl.

Színtónusuk pácolva módosítható, a közel azonos tónus eléréséhez azonban elég nagy gyakorlat szükséges. A léceknek mind a két oldalát célszerű alapozni, amivel megelőzhető a deformálódásuk. Bevonásukhoz pedig előnyösebbek a különféle méh- és keményviaszok, amelyek természetesebbé teszik a faanyagokat. Ezeket a műveleteket még a lécek beépítése előtt ajánlatos elvégezni, mivel így kivédhetők a térfogat változásból adódó és később jelentkező illesztési hibák. A lécek falra erősítését az újabban használatos lemezsaruk jelentősen meggyorsítják, és a faanyag térfogatváltozásait sem gátolják.
Mivel a fa élő anyag, állandóan "dolgozik", változtatja a térfogatát, erre különösen a szegélylécek felerősítésekor kb. 1%-nyi távolságot célszerű ráhagyni. A faanyag minőségére érdemes nagy gondot fordítani, mert végül is ez adja meg a leendő burkolat szépségét.

Dekor falburkolók

Ezek alakra préselt MDF maganyagú, csaphornyos kialakítású lapok, amelynek színoldali felülete lakkozott, fautánzatú dekorfóliával borított. Viszonylag olcsó burkolóanyag, és széles a dekor fafajta választéka. A lapok szélessége gyártmánytól függően 153, 200 és 325 mm, hosszúságuk pedig általában 2,6 m. A fóliák erezetrajza többnyire visszafogott, nagy felületen felrakva egységes, szinte homogén összhatást adnak. Ezt ellensúlyozza a horonyfelőli élek aljazott, vagy enyhén fazonos kialakítása, amelyek tagoltabbá teszik a burkolat felületét.
Felerősítésükhöz a szokásos övlécek és lemezsaruk használata az ideális. Kisebb felületek, vagy akár egy egész fal felületnyi burkolat is nagyon dekoratív hatású, bár a fautánzatú fóliák erezetrajzai nem markánsan karakteresek. Az sem kimondottan előnye az ilyen burkolatoknak, hogy a felületük éppen csak dörzsálló és a sérülések nem is javíthatók.
Tisztításuk könnyű, de mivel gyengén dörzsálló a felületük, kíméletes bánásmódot igényelnek. Nagy előnyük viszont, hogy gyorsan a falra erősíthetők és szegélyezésüket, esetleges felületi tagolásukat a különféle profilú és szinte színazonos szegélylécekkel könnyű szépen megoldani. Ezek is fóliázott MDF maganyagúak, és gyenge kopásállóságú a felületük.

Lapburkolatok

Ezek speciális, nagy, 2,98 m2 felületű falburkoló lapok, amelyeknek anyaga különlegesen kezelt és préselt kemény farost. A lemezek vastagsága 3-5 mm, a táblaméretük pedig 122x244 cm, felületük laminált bevonatú. A táblákat különlegesen szép rajzú és változatos fafajták megtévesztően hű mintázatai, továbbá tégla-, terméskő- és különféle csempe mintázatok teszik vonzóvá.
Minden viszonylag sík és stabil falfelületre alálécezés nélkül felragaszthatók, mivel a táblák kiválóan illeszthetők egymás mellé, akár sorolólécek nélkül is. A csempe panellapok teljesen vízhatlanok, és akár zuhanyfülke kialakítására is alkalmasak, feltéve, ha a táblákat szinte az egész felületükön a falra ragasztják, és a sarkokat, éleket, csőkiállásokat szilikonos tömítő-szigetelővel vízmentesítik.
A táblaburkolatok felülete kiváló kopásállóságú, könnyen tisztítható, viszont csak speciális szerelőragasztóval rögzíthetők a falra. A táblákból kialakított burkolatot a hozzávaló - különféle méretű és profilú, habosított szerkezetű - kemény sztirol szegélylécekkel lehet kompletté tenni. Ezek bevonata azonban a burkolólapoknál kevésbé kopásálló, mivel nem laminált, hanem csak speciális vékony fóliával bevont. Viszonylag nagy felületű igényes burkolatok gyors és egyszerű kialakítását teszik lehetővé, mivel egyszerre majdnem 3 m2-nyi felületet lehet a táblákkal lefedni.

PVC lambéria

Ezeket a falburkoló elemeket főként nagy páratartalmú és vizesedő helyiségekben célszerű alkalmazni, bár az üreges szerkezetű, teljesen PVC-ből készült panel más lakóhelyiségek burkolataként is megállja a helyét. Szerkezetileg a fa lambériákhoz hasonló az elemek egymáshoz illesztése, és a felületi mintázatok is elég változatosak. Ahol a lakóhelyiség nagy vízterhelésnek van kitéve, a 100, 200, 250 mm széles PVC lambériák a legideálisabb falburkolatok. Érzéketlenek a nedvességgel szemben, és kellően dekoratív, karbantartást nem igénylő felületet biztosítanak az olyan lakóhelyiségben is, ahol a többi falburkolat rövid időn belül tönkremenne.

Egyéb burkolóanyagok

Falburkolatok kialakítására a felsoroltakon kívül használhatók még a különféle színfurnér- vagy laminált bevonatú farostlemezek, perforált lemezek, vagy az ún. struktúr lemezek is. Ezeket ragasztva célszerű a falra erősített övlécre rögzíteni. Kisebb felületű falrészek burkolásához akár az olcsóbb 6 mm vastagságú laminált padlók is felhasználhatók. E célra a nem osztott mintázatú fautánzatú típusok használhatók. A lapokat szerelőragasztóval célszerű a vékony övlécekre ragasztani, szegélyezésükhöz pedig a szokásos fóliázott idomléceket lehet használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Európa legnevesebb fürdőszobai kiállításáról

Az újHÁZ Centrum szakértői, ahogy minden évben, úgy idén is részt vettek Európa legnevesebb fürdőszobai trendeket és kerámiaburkolatokat bemutató kiállításán, a Cersaie-n. Egy csokorba...


Parafa

A parafa dugó a minőségi bort tartalmazó palack tartozéka. Rugalmas, jólszigetel, könnyen megmunkálható. Ezen kedvező tulajdonságai miatt jó dugónak, és ezek miatt alkalmas sok más dologra is,...